България се чувства застрашена заради кризата в Украйна!

Плевнелиев пред "Експрес": Кой е наред? Молдова? Балканите?
Обновена: 30 апр 2014 14:12 | 30 апр 2014 13:37, Елка Василева
444
България се чувства застрашена заради кризата в Украйна!
Снимка: архив, Reuters

България се чувства застрашена заради кризата в Украйна, казва президентът Росен Плевнелиев в интервю за френския вестник "Експрес".

Плевнелиев, за когото в публикацията се отбелязва, че не е излъчен от управляващата коалиция, посочва, че поведението на Русия в конфликта показва промяна на методите.

"Свидетели сме на нова политика, по-националистическа и агресивна, в страните, които по съветско време се наричаха "близката чужбина", казва българският президент. Според него най-напред в Крим, а сега и в Югоизточна Украйна Кремъл прилага преднамерена стратегия за дестабилизация. "Кой е наред? Молдова? Балканите?", пита се президентът.

"Знаете ли, че от началото на украинската криза не минава нощ без български изтребители да излетят, за да прехващат руски самолети, изпълняващи враждебни полети над Черно море?", пита Росен Плевнелиев.

Той добавя, че за два месеца българските изтребители, които действат в рамките на програмата на НАТО за въздушна отбрана, са изпълнили толкова спешни полети, колкото през целия период на последните 20 години.

На въпрос за русофилството и за резервите на българската политическа класа към налагането на санкции срещу Москва президентът признава, че действително България остава русофилска страна. Той обаче подчертава, че най-вече и преди всичко тя остава проевропейска държава.

"Руският проект е антиевропейски по същината си, по ценностите си, по визията си за света и обществото", отбелязва Росен Плевнелиев, припомняйки, че проектът за Евразийски съюз се представя като голям проект, "простиращ се от Лисабон до Владивосток", което "изключва и отрича Европейския съюз".

Президентът признава още, че е бил изненадан от реакциите на български политици, според които страната не бива да се противопоставя на Русия. Природният газ не бива да се използва като оръжие, допълва Плевнелиев.

Президентът смята, че в кризата с Украйна става дума за оцеляването на самия Европейски съюз като пример за хуманизъм и демократично развитие и в този контекст отбелязва, че Европа не проявява достатъчно твърдост пред Кремъл.

"Ако отстъпим днес, нашият Съюз не само ще бъде дестабилизиран, но и делегитимиран като демократичен модел в очите на всички, които мечтаят някой ден да се присъединят към него - имам предвид преди всичко нашите съседи на Балканите", подчертава Росен Плевнелиев.

Той предупреждава за опасността от оформяне на периферна зона в Европа, което според него би било точно това, което иска Кремъл. "Да не забравяме, че всички войни в Европа са започвали заради сблъсък на интереси на великите сили в тази прословута периферия", посочва българският президент. Той подчертава, че не великите сили, а самите украинци трябва да решават бъдещето на Украйна.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


444
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
254
23
 
5
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 10 години
Плевнелиев е хубав мъж.
253
1
 
13
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Офшорналиев командва светаПлевнелиев България е за запазване на суверенитета, териториалната цялост и демократичното бъдеще на Украйна При необходимост ще свикам дори КСНС Стреснат от този заповед:Путин внесе в Съвета на Федерацията искане за изпращане на руски въоръжени сили на територията на Украйна до.. нормализиране на обществено-политическата обстановка в страната, ЗАЩОТО В ПРОТИВЕН СЛУЧАЙ ПЛЕВНЕЛИЕВ ЩЯЛ ДА ГО НАШЛЯПКА!!!- ***...!!!
252
1
 
17
 
! Отговори
lort преди 10 години
Тия думи не си ги е написал сам Президента. Това са и думи на Лигенин, и на Пази, и на атлантически дипромати. И по-рано руските самолети пак са летели по ничията линия, но тогава това не беше взривоопасно. Както е написано в един форум: "Не се плашете от руските самолети, а от подводниците им и от танковете им ... ". С уважение.
251
0
 
12
 
! Отговори
Soldier of Fortune преди 10 години
Време му е!Цял пълнител и контролен в кухата глава!
250
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
PREDATEL SI TI PLEVNIO MRASNA
249
3
 
18
 
! Отговори
Г преди 10 години
До румен221...аз се сещам за минимум 240 народни предатели ...като сложиш и роската и тук таме костов, пасито и такива *** ....отиват към хиляди
248
2
 
19
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Големите САЩ и ЕС и Офшорналиев ни се подиграват:- "Европейският парламент смята, че газопроводът "Южен поток" не трябва да се изгражда. Това е записано в резолюция на ЕНП, либералите, зелените и консерваторите - БНР.Защо като са толкова големи:1. Не СПРАТ Северен поток?2. Не спрат да внасят и изнасят руски СУРОВИНИ, СТОКИ?!?!Великият Български Народ е казал:- На чуж гръб и сто тояги са малко - ОСОБЕНО АКО ГЪРБА Е БЪЛГАРСКИНай-лошото е, че у нас има СТОТИНА НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ КОИТО ИМ ПРИГЛАСЯТ - БЕДНИТЕ ДА ГОМИСЛЯТ(знаете оригинала).
247
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Роска, как вървят цените на имотите в Халкидики?
246
1
 
14
 
! Отговори
VNIm преди 10 години
Да пита американците кой е наред , нали те подклаждат огъня и гледат да си оправят бизнеса.... Въпросът е ние какво мислим да правим - далече сме да ставаме нов щат към американците, колкото и да им се иска на някого.
245
1
 
15
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Е.С. и Бандеровцити Бързат, бързат...Докато народа им не е разбрал какво става, бързат да поробят финансово Украйна и да превърнат украинците (каквито сме българите) във вечни роби на МВФ...!!!- Такава финансова катастрофа Украйна не е виждала, каза Яценюк, който добави, че трябва незабавно да се отправи молба за финансова помощ от... Банката на ЦРУ - МВФ...!Е, те това е Европейският избор на гатгстерите и фашистите в Украйна ФИНАНСОВО РОБСТВО!!!Да видим колко будали ще останат в Украйна, да плащат.
244
3
 
10
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Приятели,В Киев Преврат не е имало...Само някакви си 67 пленени, преоблечени и ЗАСТРЕЛЯНИ В ТИЛА насред Киев полицаи..., тридесетина изгорени живи и 600 ранени- Е, да, че те полицаите - хора ли са....
243
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Декларираното пред Сметната палата пък далеч не е всичко, което семейството на президента притежава, тъй като фирмите, които в момента се въртят от втората му съпруга Юлияна, също могат да се похвалят с богат имотен пакет. Да не говорим, че сумите и данните, които Плевнелиев е заявил пред държавните одитори, не отговарят на тези, които фигурират в имотния регистър. Това означава, че президентът, който упорито лъже цялото общество, че е платил палата си в Халкидики по банков път, а лъсна, че е
242
1
 
8
 
! Отговори
Инфо преди 10 години
е липи, а поне по две офшорки се мъдрят пред белите спретнати палати, горда собственост на президента Росен Плевнелиев. Горе-долу такова е съотношението на свързаните с него дружества, регистрирани в райски кътчета за съмнителни авоари, спрямо броя на палатите, които притежава. Според официалните декларации, които е подал пред Сметната палата, настоящият държавен глава е горд собственик на пет къщи с двор, придобити на обща стойност от 3,4 млн. лева, на право на строеж, както и на пет парцела
241
1
 
2
 
! Отговори
Инфо преди 10 години
Йовко Николов, по-известен като Йово Николов.Пътеката до Буджака прокарва Харманджиев. Още в края на 2000 г. той купува там 2 дка земеделска земя осма категория за 1000 лв. Две години по-късно същото правят Прокопиев и Николов. Днес там се издигат техните хасиенди, които се оценяват на по няколко милиона евро. Опасани са с яки огради, морето е само за тях, преградили са дори улица, по която обикновените хора са можели да стигнат до брега.
240
2
 
22
 
! Отговори
Румбо преди 10 години
Ех,Плевня,Плевня пак се оля по въпроса!Кой си ти да даваш акъл на света как да живее?
239
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ТОЗ ДАЖЕ НЕ ИСКМ ДА ГО КОМЕНТИРАМ,ТАКОВА НеДуРЗУМенИЕ НА ПРИРОДАТА.
238
1
 
5
 
! Отговори
Инфо преди 10 години
През април и октомври 2002 г. Прокопиев купува пак за смешни пари близо 4 декара в местността Буджака край Созопол, на 10 метра от морския бряг. За смешни пари, защото зоната е защитена, и ако си обикновен човек, наследил от дядо си някой и друг декар там, нищо не можеш да построиш. Както добре знаете, всички сме равни пред закона, но някои са по-равни. В случая сред по-равните освен Иво Прокопиев са и някои негови семейни приятели и бизнес партньори като Филип Харманджиев и журналистът от в. К
237
1
 
11
 
! Отговори
румен221 преди 10 години
Демократична България място 100 по свобода на словото...1. Янукович го свалиха "мирно протестиращи" (Които убиха 67 полицаи нямащи оръжия, изгориха ЖИВИ тридесет и раниха над 600)2. А в Славянск, Луганск и Донецк, "въоръжени окупатори" превзеха власта Мотото ни нали беше Морал в политиката и медийте и българските медии наистина са морални, "свободни" и "независими", а в Киев красиви борци за демокрация, ляха кръв като река и ако трябва В БОРБАТА ЗА ЧЛЕНСТВО В ЕС - камък върху камък в източна Украйна няма да оставят!!!.
236
1
 
5
 
! Отговори
Инфо преди 10 години
На Гурко 74 се води жената на Прокопиев Галя. Той самият е регистриран на ул. Малуша 11 в престижния квартал Лозенец. Този имот му отива повече. Масивна 3-етажна сграда, на всеки етаж по един апартамент от 170 квадрата, сутерен, мазе, котелно помещение, плюс дворно място от 560 квадрата. Прокопиев го купува през май 2002 г. от Първа финансова брокерска къща за смешната сума от 20 000 долара. Курсът на БНБ долар-лев тогава е приблизително 1:2. Голям късмет трябва да е извадил Прокопиев.
235
1
 
2
 
! Отговори
Инфо преди 10 години
лева за апартамента, чиято данъчна оценка е три пъти по-висока. По онова време това беше масова практика сделките се изповядваха на силно занижени цени и така купувачите излизаха чисти пред данъчните.