Плевнелиев: Правилният отговор на украинската криза е повече Европа

"Членството на България в НАТО е основната гаранция за нашата независимост"
Обновена: 6 май 2014 13:34 | 6 май 2014 11:02, Красимир Ангелов
440

Снимка: БТА

"Задължени сме да работим за нова фаза на икономическа, енергийна, финансова, отбранителна, политическа и
човешка интеграция, за по-силен Европейски съюз. ЕС, който да не допусне да се върнат отново ретроградните политики на велики сили и периферия между тях“, заяви президентът Росен Плевнелиев в словото си по случай празника на Българската армия.

По думите на държавния глава "правилният отговор на украинската криза е повече Европа".

"Кризата в Украйна ни показа, че все още е възможно в Европа да се преначертават граници, да се подклаждат конфликти, да се дестабилизират държави, да не се спазва върховенството на закона. Тези събития ни показват колко важно е да се спазва върховенството на закона“, посочи Плевнелиев.

Още по темата

Той подчерта, че членството на България в НАТО е основната гаранция за нашата независимост и национален суверенитет. "Това не е достатъчно - значително нараснаха изискванията към въоръжените сили, а бюджетът за отбрана е недостатъчен. Процесът на трансформация продължава, той трябва да се ускори, да се адаптира към реалностите“, призова президентът.

"Армията ни изпълнява достойно съюзническите си задължения. Високо е доверието на нашите съюзници и партньори към нашите въоръжени сили. Балканите векове наред бяха символ на разделение и конфликти. Днес не само, че не са барутният погреб на Европа, но народите искат да живеят в мир“, подчерта Плевнелиев.

Той посочи, че за да се гарантира изграждането на необходимите отбранителни способности и успеха на трансформацията, "сме длъжни да впрегнем всички възможности, в това число сериозен допълнителен финансов ресурс от държавата".  Плевнелиев посочи, че страната ни трябва да изпълни своя съюзнически ангажимент, като заложи разходи за отбрана за 2015 г. от минимум 1,5 процента от БВП и плавно да ги увеличи в следващите години до норматива на НАТО от 2 процента.

Президентът призова в своето слово инициативата "осинови паметник" се превърне в общонародна.

"В историята ни има достатъчно примери за това - как народ и армия заедно са отстоявали правото на самостоятелно съществуване на българската държава. Народът ни винаги е вярвал в своята армия, защото тя никога не го е предавала“, посочи още той.

"Хилядите възстановени и поддържани паметници изразяват нашата почит към всички загинали. Преди броени дни беше открит и преосветен първият войнишки паметник в България, в столичния кв. "Илиянци". Нека паметниците бъдат отрупани със свежите венци и цветя на нашата признателност. Нека заедно се погрижим за войнишките и историческите паметници.

Нека инициативата "осинови паметник" се превърне в общонародна. Това не е само отдаване на почит към миналото, тя показва и нашето отношение към следващите поколения на България. Български воини, драги ветерани, приемете нашите най-сърдечни поздрави. Пожелаваме ви крепко здраве, енергия, увереност, професионални успехи“, завърши словото си президентът.

Над 700 военнослужещи взеха участие в тържествения гергьовденски парад. Началото на парада даде вертолет Ми-17 с националния флаг на България.

В парада участват още знаменен взвод от Националната гвардейска част и гвардейският представителен духов оркестър, представителен блок от ВА „Г. С. Раковски“, представителен блок от Сухопътните войски, представителен блок от участници в операции по поддържане на мира, представителен блок, съставен от формирования от Военновъздушните сили, представителен блок, съставен от формирования от Военноморските сили, представителен блок, съставен от формирования от Съвместното командване на силите, военно формирование 28 860 - Горна Малина, представителен блок от „Военна полиция“.

В парада участват вертолети и самолети, които са на въоръжение в родовете авиация на Военновъздушните сили – изтребителна, щурмова, вертолетна, транспорта и учебна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


440
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
228
1
 
18
 
! Отговори
Mladenov преди 10 години
Като започнеме от смачкването на България с план РАН-ЪТ гласящ намаляването ни до 5 милиона българи чрез бедност и разпръскване по света, липса на икономика а плитката хазна се граби за ежегодни вноски в ЕС - близо 1 милярд и минимум 2% от 70 милярда БВПродукт за НАТО и сега ДЖОН КЕРИ задължава всички членки да увеличат сериозно тези 2% за това Президента вече говори. На банкнотата от 100лв. е изразен Бай *** и една "Покана" "българите обичащи родната природа да станат туристи". На 20лв. са забити колове е гърба на лъв и във вратите на Парламента, "лев" означава "лъв" от старобългарски, на 5
227
0
 
20
 
! Отговори
буги преди 10 години
Плевнята се разкъсва между Банкя и американското посолство, само с българите няма нищо общо. Безроден *** и крадец.
226
0
 
19
 
! Отговори
Кънчев преди 10 години
Роско е от една особена порода български политици, на които като видят чужденец им се подкосяват краката и клякат за фелацио. Твърде жалка гледка наистина.
225
0
 
21
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Такъв некадърен феномен като Плевнелиев никога не е имало в Президентството. Той буквално в всяко свое изказване прави България за смях пред Европа и света, тотално урони авторитета на президентската институция. На всички ни е ясно, че от него нищо не зависи, има си господари, които слуша и затова срами цяла България.
224
0
 
19
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Тоя клоун научи ли се поне най-накрая да прави кръгом!
223
0
 
18
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
*** е Роско, ама му отива.
222
0
 
20
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Роско е срам за българския мъж, срам за българския висшист, срам за българската политика, срам за българския емигрант и ще ми трябват още 3 часа, за да изредя всичко. До кога ще позволяваме *** да ни се присмиват в лицето ? До кога ? Кого чакаме да ни свърши задължението да изритаме това *** ???
221
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Роско, уволни този, дето ти пише речите, че само се излагаш!
220
0
 
20
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Тоя *** комсомолски секретар , да не чака американците да го преизберат на следващите избори, за президент. *** е като г***з.
219
1
 
8
 
! Отговори
Дядо преди 10 години
Не показва голямо познаване на външната политика изказването на президента.
218
6
 
0
 
! Отговори
Сатри преди 10 години
В случая България защитава собствените си интереси! Ние се съгласихме с позицията на ЕС, което беше верен ход! Сега сме против санкциите и защитаваме българското малцинство в Украйна!
217
1
 
7
 
! Отговори
Сирано преди 10 години
Нали в Полша сега отива НАТО яката работа, явно само Плевнята иска повече НАТО
216
2
 
8
 
! Отговори
Т преди 10 години
Не ни трябва многохилядно военно присъствие на наша територия, да ставаме мишени!!!!
215
1
 
5
 
! Отговори
Т преди 10 години
Не ни трябва многохилядно военно присъствие на наша територия, да ставаме мишени!
214
0
 
8
 
! Отговори
Васко преди 10 години
ПОзицията ни за УКрайна според мен е много разумна. Нормално, да сме против санции... Ще ни се *** майката от тях. Май май Плевеллиев не ги разбира нещата
213
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
мълчание от партиите. Но да продължим с прочита на укрития архивОказва се, че Плевнелиев е делегат и на партийната конференция на БКП в столичния район Христо Ботев". Вероятно академичната партийна кариера е прекале-i но малко поле за изява на студента кариерист, поради което той отправил взор и към столичния бастион на БКП. Как да не се възхитиш от такъв напорист млад комунист, жертващ свободното си време, за да движи партийните дела и във ВМЕИ, и в София!Ала шокът тепърва предстои. Под
212
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дали по стечение на обстоятелствата, дали от любов към комунистическите идеи, при Росен Плевнелиев са налице и двата фактора - и баща му е висш кадър на Окръжния комитет на БКП-Благоевград, и самият той е кадър на военното разузнаване като старшина-школник в изчислителния център на Генералния щаб на БНА. За което преди година Антон Тодоров изнесе обилна документация, също покрита с мълчание от партиите. Но да продължим с прочита на укрития архивОказва се, че Плевнелиев е делегат и на па
211
5
 
3
 
! Отговори
dp преди 10 години
Донякъде ми е и забавно да гледам как като постна един коментар и пускат тролефермата подире ми - дали тук, дали в дир бг.Няколко руски слуги - кои платени, кои самодейно от тъпота по рождение - спамяти си цъкат с десетки плюсове по постовете писани като от бавноразвиващи се.Дали си мислят, че някой с всичкия си се връзва на тия дебилия.... може би да,не е да не им стига тъпотия.
210
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разкритията ескалират, след като съзираме документ, от който научаваме, че Плевнелиев е в проек-тосписъка за нов вузовски комитет на БКП във ВМЕИ Ленин". С две думи - наше момче. Та кой простосмъртен по онова време можеше да е в академично партийно ръководство, ако не Кой изобщо можеше да е член на БКП по време на следването си, ако не е от червена фамилия или не е получил червената книжка в казармата
209
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ето какво научихме от тези документи: в програмата на проведената през ноември 1987 година 24-та отчетно-изборна конференция на партийната организация във Висшия машинно-електротехнически институт Ленин" Росен Асенов Плевнелиев фигурира като преброител на гласовете. Сиреч той е не само член на БКП, но и доверено лице на партийния актив във ВМЕИ Ленин". Иначе и не може да бъде, след като му е гласувано такова доверие - да преброява гласувалите за избор на ръководни органи.Разкритията ес