Външната комисия в НС иска мирен диалог в Украйна

"Опитите за натиск върху населението са недопустими"
Обновена: 8 май 2014 12:56 | 8 май 2014 12:56, Камелия Цветанова
6
Външната комисия в НС иска мирен диалог в Украйна
Снимка: архив, БТА

Комисията по външна политика в парламента прие свое становище относно ескалацията на напрежението в Украйна по предложение на председателя й Янаки Стоилов от БСП. То беше подкрепено от левите депутати и от „Атака”, от ГЕРБ не участваха в гласуването, а народните представители от ДПС не присъстваха на заседанието.

Янко Янков от ДПС обясни, че това е въпрос от национално значение и не е от компетентността на външната комисия.

В становището си депутатите изразяват съболезнования на близките на жертвите на сблъсъците в Украйна.

„Ние се противопоставяме на възпроизвеждането на подобни актове, на тяхното използване за външнополитически или геополитически цели, за нас водещ е принципът за хуманизма, необходимостта от умиротворяване и деескалация на напрежението в Украйна”, обясни Янаки Стоилов.

Още по темата
В становището си външната комисия апелира за възобновяване на женевския диалог в търсенето на решение за постигане на поне минимална стабилност и за предприемане на следващи действия по разоръжаване и разформироване на паравоенните формирования.

„Смятаме за недопустими всякакви опити за натиск върху гражданското население чрез заплахи за спиране на доставките на газ, вода и други подобни. Отново заявяваме, че ние сме за търсене на политическо решение чрез мирен и конструктивен диалог, а не за налагането на такива икономически санкции, които биха засегнали самите граждани на ЕС и отделни държави, към които се отнася България, така че да бъдат развити големи проекти като „Южен поток” и по този начин да се гарантират възможностите за провеждането на избор. Само зачитането на хуманизма, принципите на териториалната цялост и суверенитета, предпочитането на диалога пред следващи санкции могат да повишат доверието и да гарантират минимално необходимата стабилност”, добави Стоилов.

Според него, след като светът навлиза в геополитически период, който е свързан с много рискове и нестабилност, депутатите не могат да мълчат.

„Не можем да заобикаляме тези въпроси и по-добре да знаем по кои от тях имаме съвпадащи мнения и по кои от тях запазваме своите различия”, коментира левият депутат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
outsider преди 10 години
До "аз": Путин нищо не е загубил - присъедини към Русия това, което наистина му трябва - Крим с базата на руския флот. А федерализацията на Украйна е въпрос на бъдещето.
2
2
 
8
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 10 години
До жеко 1ТОЛКОВА ПАРИ ДАВАМЕ ЗА МЕДИИ И ПРОМИВАНЕ НА МОЗЪЦИ И ТЕЗИ ПАК СЕ ДЪРПАТ И НЕ ВЯРВАТ НА НА 'ДЕМОКРАЦИЯТА' НИЕ ФИНАНСОВИТЕ АНАРХИСТИ ИМ ИСКАМЕ САМО ШИСТОВИЯ ГАЗ , ВЪГЛИЩАТА СТОМАНАТА И ПОЛЕТАТА С ПШЕНИЦА И ЦАРЕВИЦА! ТОЛКОВА ЛИ Е ТРУДНО РАШКИТЕ ДА НЕ СЕ МЕСЯТ НА НАШАТА ХУНТА ЧИИТО МИНИСТРИ СМЕ ГИ ИЗБИРАЛИ С КОНКУРС???
1
1
 
9
 
! Отговори
жеко преди 10 години
само по коментарите под всяка медия в интернет може да се изчисли че 90% от хората мислят че сащ и ес са виновни за ескалацията , но както винаги нашите управляващи които би трябвало да изразяват мнението на населението, си разсъждават както те си искат и запазват неутралитет така показващи съществуването си наподобяващо женски полови органи

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe