Бюлетините за 25 май позволявали контролиране на вота

Този път сигурността в печатницата била висока
Обновена: 13 май 2014 11:02 | 13 май 2014 09:52,
79
Бюлетините за 25 май позволявали контролиране на вота
Снимка: архив, БТА

Уникалните номера на бюлетините за изборите на 25 май дават възможност тайната на вота да бъде разкрита. Това призна членът на ЦИК Цветозар Томов в сутрешния блок на bTV.

Според новия изборен закон бюлетините, които ще пристигнат във всяка изборна секция, ще бъдат в кочан. Уникалните номера ще бъдат записани както долу вдясно на самата бюлетина, така и на кочана. Политологът проф. Антоний Тодоров алармира, че това дава възможност за контролиране на вота, тъй като всеки наблюдател или член на секционната комисия може да запише името на избирателя и номера на бюлетината, с която е гласувал. Така впоследствие при преброяването на гласовете ще може да се установи всеки за кого е гласувал.

Идеята за уникалните номера на бюлетините е да не се подменят бюлетини или да се внасят нови. По този начин, ако бъде внесена бюлетина, тя ще бъде анулирана. Въпреки че бюлетини няма да бъдат внесени, Томов призна, че не е разсъждавал върху възможността да бъде следено кой за кого е гласувал посредством уникалните номера. Той допълни, че за реализирането на този сценарий се изискват „огромни математически умения“, тъй като уникалният номер се състои от 8 цифри.

Въпреки възможността за контролиране на вота Цветозар Томов увери, че този път сигурността в печатницата, която ще печата бюлетините, е много висока и „не може да се изнесе хартийка“.

Калин Славов от „Прозрачност без граници“ подчерта, че в последните три изборни кампании е настоявал за въвеждане на преброителни центрове, които да броят бюлетините. По негови думи така ще може да се гарантира прозрачно броене на бюлетините.

Според Славов регистрираните наблюдатели за изборите до момента са много. Той даде за пример предходни избори, на които едва няколкостотин наблюдатели са успели да направят качествено наблюдение на изборите. Експертът коментира, че въпреки че законът забранява легално плащане на наблюдателите, ако някой има желание да заобиколи закона, ще го направи.

Галя Николова от Гражданско движение ДНЕС каза, че регистрираните от тях 1200 наблюдатели дори са малко. Според нея би било добре, ако във всяка от 11-те хиляди секции има по един наблюдател. Целта би била да се има пълен поглед върху изборния процес. Николова каза, че членове на ДНЕС извозват хора в затруднено положение до изборните секции, но отрече организацията да е близка до някоя партия. Въпреки това тя не пожела да съобщи бюджета на НПО-то и кои са големите дарители в него.

Цветозар Томов призна, че процесът за регистриране на наблюдатели е много либерален. Проблемът според него е дали тази масовост ще бъде свързана с качество на наблюдението и дали хората ще бъдат достатъчно добре обучени, за да бъдат полезни, да регистрират нарушения, да сигнализират ЦИК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
8
 
22
 
! Отговори
ГЛАСУВАЙ БЪЛГАРИНО преди 10 години
ГЛАСУВАЙТЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ , ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ДА СВАЛИМ ОТ ВЛАСТ РУСКО-ФАШИСТКАТА ХУНТА НА ГЕЯ / БЕЯ / ЗЛОДЕЯ / ЦЕНЗУРАТА / ЦАЦАРОВ / ЛАФКА И КТ БАНКА ,ЗАЩОТО ИНАЧЕ ДО НОВА ГОДИНА ПОЛОЖЕНИЕТО В БЪЛГАРИЯ ЩЕ СТАНЕ КАТО В УКРАЙНА , АНЕКСИРАНЕ ОТ РУСКИТЕ ФАШИСТИ НА ЧЕРНОМОРИЕТО И РЕФЕРЕНДУМИ ЗА АВТОНОМИЙ ЗА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕ КЪМ РУСИЯ И ТУРЦИЯ В МНОГО , МНОГО ДРУГИ ОБЛАСТИ НА БЪЛГАРИЯ ! ! !
44
11
 
10
 
! Отговори
Десни-Леви преди 10 години
Шайката на Орешарски - пребоядисани седесари.В момента една значителна част от практическата изпълнителна власт е заета от всеядните десни човечета. Ето факти: министър-председател е бившият заместник-председател на СДС в периода 2002-2003 година в НИС на СДС Пламен Орешарски. Този човек беше и заместник-министър в управлението на ОДС 1997-2001 година, яростно атакуваше като висш седесарски функционер политиката на Милен Велчев, докато един Череп не му подсвирна: Хайде, готви се за кмет.
43
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До икономистПравилно,цените са си цени! Заплатите са ниски! Едно е да работиш за 400-500лв и да платиш бензин на 2.60, друго е да платиш бензин на 1.70 евро при положение че работиш за 1200 евро минимална заплата. Изобщо не ги усещаш!!!
42
10
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Имах намерение да гласувам и подкрепя европейските ценности но се отказвам защото с кризата в Украйна паднаха маските и не мога да определя кои са справедливите. Положението в ЕС е както тук - Борба за лични интереси...
41
5
 
4
 
! Отговори
pishkir преди 10 години
nema referendum za chlenstvo na bulgaria v eu, nema vot.eu ne e prioritet za nezavisima bulgaria. i bez eu si imame eu ceni na stokite v magasinite i zaplati ot shri lanka...predstoi nov kurs - ceni na stokite kato v shri lanka i zaplati v bulgaria kato v belgia.
40
10
 
9
 
! Отговори
Комунист преди 10 години
Да живее БКП и КПСС ! Долу всички други партий !!!
39
7
 
9
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Защо например пълчища *** и малограмотни българи отиват на талази в която и да е западноевропейска страна? Защото там половин година ще живеят на помощи, дето тук не могат и да сънуват и кой знае - може пък да изскочи някоя добра работа. Най-малкото език ще понаучат. Това на съветофилите-комунисти като на *** трябва да им се обяснява
38
4
 
7
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
Защо например пълчища *** и малограмотни българи отиват на талази в която и да е западноевропейска страна? Защото там половин година ще живеят на помощи, дето тук не могат и да сънуват и кой знае - може пък да изскочи някоя добра работа. Най-малкото език ще понаучат. Това съветофилите-комунисти са като ***
37
4
 
16
 
! Отговори
Пешко преди 10 години
До българин,другарю, не се ли светна, че дивият капитализъм и империализъм е в страни като Китай, СССР и повечето посткомунистически държави? Всичките са като от един калъп - наследниците на бившите номенклатурчици контролират държавните и "народни" пари, правейки малограмотни полукриминали милионери и олигарси, като въпросните криминали знаят много добре кому дължат благополучието си. Ако пък някой криминал се вземе насериозно или се наложи да се преразпределят благата, следва чистка.
36
8
 
13
 
! Отговори
и още преди 10 години
Обобщено: Сега е времето, преди да гласувате за когото и да било, да попитате за всичко дотук изброено. И да си помислите кого ще изпратите със своя вот- Станишев, Бареков,Пеевски, Сидеров - да ходят безплатно на Карибите...
35
28
 
5
 
! Отговори
българин преди 10 години
Който обича Русия, Путин и СССР---не гласува за ЕС!БОЙКОТ НА ЕВРОИЗДБОРИТЕ!КОМУНИСТ, КОЙТО ИСКА ДА РАБОТИ В ЕС---Е ПРЕДАТЕЛ И АЛЧЕН СРЕБРОЛЮБЕЦ!НЕ ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА НАРОДА!
34
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще се наслаждаваме на поредната загуба на БСП, както и отпадането на Атака :).
33
1
 
11
 
! Отговори
и още преди 10 години
Но ще сбъркате, ако си помислите, че пътуванията на евродепутата се ограничават в маршрута до София и обратно. Нищо подобно. Достатъчно е да се погледнат местата, които те посещават през последните 12 месеца, за да укрепват отношенията с Карибите, Африка и Латинска Америка. Всичките пътувания, разбира се, са служебни.
32
1
 
7
 
! Отговори
и още преди 10 години
Работната седмица на евродепутата теоретично завършва в четвъртък вечер. Теоретично, тъй като тогава са последните заседания на отделните комисии. Но си струва да останат още една нощ и сутринта да се подпишат в споменатите списъци, за да изкарат още 298 евро. Най-добрите от тях успяват да се подпишат още в 7 часа сутринта и да хванат самолета в 8 часа.
31
1
 
9
 
! Отговори
и още преди 10 години
Работната седмица на евродепутата започва в понеделник следобед. По принцип в 16 часа всички депутати трябва да присъстват на заседанията на отделните комисии. Но в понеделник залите обикновено са празни. От статистическа гледна точка обаче посещаемостта е почти 100-процента. Принципът е такъв 298 евро командировъчни дневно получават всички, които успеят да се подпишат в списъка на присъстващите. Списъците чакат от 7 часа сутринта до 22 часа вечерта. Повечето депутати пристигат в последния момент, за да сложат подписите си, срещу което получават 298 евро дневно. Това са наши пари, с които им
30
3
 
9
 
! Отговори
и още преди 10 години
За какво ни е въобще този Европарламент? На този въпрос изпратените там български депутати ще трябва в близко време да дадат някакъв отговор.Но преди това още сега на всички кандидати трябва да бъде направена тотална лустрация. Става дума за съдебна, финансова, семейна, материална, образователна, езикова и всякаква друга лустрация на парите, имотите, колите, дипломите, децата, тъщите, любовниците, подкупите. Всичко.
29
2
 
4
 
! Отговори
и още преди 10 години
В комисията в Брюксел се говори, че парламентът е политически склад или пенсионерски клуб. Тук кацат изхабени или компрометирани политици, които разчитат, че ще се върнат на власт след като се забравят техните грехове бивши премиери и президенти. Поне половината от тях нямат нужната квалификация, професионална или езикова подготовка.Неслучайно основният проблем за Европарламента, както показаха и тези избори, е постоянно спадащият интерес и доверие към него, изразяващи се във все по-ниската избирателна активност.
28
2
 
4
 
! Отговори
чукч преди 10 години
фантасмагори. Един член на избирателната комисия записва номерата, той познава всички които са купени поименно, защото той е купен, останалите членове го гледат и не реагират, защото ще ги бият иначе, и ПРОЧИЕ ГЛУПОСТИ родени в главата на дрънкалата от БТв и прочие суетни ***.......които искат да се прочетата или чуят глупостите им.
27
1
 
4
 
! Отговори
и още преди 10 години
Сериозен проблем е харченето на парите, предназначени за офиса на депутата в неговата страна, тоест в България. За тази цел всеки от тях получава над 4000 евро месечно. Най-лесно е да се подпише с някой познат или роднина договор за наем на помещение, и да се делят с него парите, получавани от Европарламента.
26
1
 
10
 
! Отговори
икономист преди 10 години
Другарите от БКП-БСП-ДС и да искат не могат да управляват пазарна-частна икономика. Те са свикнали да говорят само за цени. Цените са това което са и няма високи или ниски. ДОХОДИТЕ НА ХОРАТА СА НИСКИ. Това е истината , но комунист-социалист не говори на тази тема, защото 90 % от работодателите са назначени капиталисти от БКП-БСП-ДС. Това значи, че посмъртно няма да има повишение на заплатите или пенсиите. Ще будалкат хората с по 5-10 лв. и до 3000 година няма да се оправим за съжаление.