По-малко безработни заради програмата за човешки ресурси

Златанова я определи като една от най-успешните
Обновена: 13 май 2014 20:00 | 13 май 2014 19:57, Камелия Цветанова
30
По-малко безработни заради програмата за човешки ресурси
Зинаида Златанова. Снимка: БТА

Реализираните мерки по оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" са довели до намаляване на безработицата у нас. Това стана ясно от думите на вицепремиера Зинаида Златанова по време на годишното информационно събитие на програмата под мотото "Европа ми даде шанс".

Златанова каза, че България би имала с поне 1,5 процентни пункта по-висока безработица, ако не съществуваше оперативната програма "Развитие на човешките ресурси", предаде БТА.

„Без целенасочената подкрепа на Европейския социален фонд в България щяхме да имаме повече българи извън пазара на труда, по-малко квалифицирани кадри, по-малко хора, получили иновативни социални услуги“, отбеляза Златанова.

По думите й ефектът от инвестицията в знания, умения и компетентности е видима на по-късен етап и нейните прояви се виждат след много години.

Златанова определи оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" като една от най-успешните оперативни програми на България.

Вицепремиерът отбеляза, че през 2013 г. България се е наредила в челната тройка на реално усвоени средства от Европейския социален фонд със средно ниво на усвояемост далеч над останалите страни членки. „Всеки седми българин е докоснат от тази програма чрез някой от над четирите хиляди проекта по нея“, каза Златанова.
Еврокомисарят по заетостта Ласло Андор, който от вчера е на посещение у нас, посочи, че сега се планира бъдещата ни дейност по програмата за човешките ресурси за следващите 7 години и сега се извеждат приоритетите. Сред тях той открои младежката заетост.

Той подчерта, че ресурсът за България по линия на Европейския социален фонд е увеличен значително и през новия програмен период страната ни ще получи с 20% повече пари по тази линия - до 1,5 млрд. евро.

По-рано днес в академичното си слово в УНСС, където беше отличен с почетното звание „Доктор хонорис кауза на УНСС“, Андор каза, че мобилните работници от България и Румъния са оказали положителни ползи в икономиките на приемащите държави, съобщи агенция "Фокус". По негови думи те са заели свободни работни места в сектори, в които е имало недостиг на работна ръка, а парите, изпратени у дома от мобилни работници, могат значително да компенсират негативния ефект в растежа.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
Какви програми какви 5 лева.Сега почва сезона и се наемат повече сезонни работници.А като стане септември какво ще стане с безработицата???Нагли лъжливи политици.
24
1
 
5
 
! Отговори
ояьо преди 10 години
Това е преувеличено, че всеки 7 едва ли не се е възползвал от програма. Така би трябвало да бъде, но не мисля, че е вярно.
23
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пълни глупости.
22
0
 
5
 
! Отговори
ds преди 10 години
До млад червен бунакСмешно е, но червените бунаци всъщност не работят за малки заплати, а след промените разграбиха капитала на България и сега са на висши позиции или в чужбина.
21
4
 
8
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 10 години
Как за толкова години Българина не разбра , че управление на БКП-БСП-ДС е пагубно за Държавата. От 70 години лъжат и грабят хората. Преди 1989г. дадоха на хората да крадат от фабриките и ТКЗС-тата и с това необратимо развалиха морала . Същевременно на хората с висше образование заплатите бяха 105 лв. НА МЕСЕЦ. Сега е същото само, че му викат демократична кражба. След 1989г. ограбиха спестяванията на хората чрез фалшиви банки и 1 долар беше 3000 лв. Сега се чудя след всичко това как им вярват.
20
0
 
4
 
! Отговори
напушен преди 10 години
Тук не става въпрос за пари,а за липса на каквото и да е бъдеще за младите...Ако ще чакаме на програми да затваряме България и кой от къде е....***...Защо са учили толкова време като не могат най-елементарни сметки да направят...
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
При положение, пазара на труда в Европа е отворен за българи, трябва да си много загубен, да работиш за 500-600 лв в БГ, освен ако нямаш някаква наистина сериозна причина да останеш в тази наистина загубена държава, ръководена от наследници на нагли и безскрупулни селски бандити нарекли се комунисти.
18
2
 
14
 
! Отговори
адругарко траверсче преди 10 години
безработица във твоят род и бизки и във ваща партия майка БКП нямате позитански *** масони мултимилионери ........ДРУГАРКО ТРАВЕСТИТ ЩО ТВОЙТЕ ДЕЧИЦА НЕ ОТИДАТ ЗА 400 ЛВ ДА БАЧКАТ НА НЯКОЙ ЧОРБАДЖИЯ И СЛЕД ВТОРИЯТ МЕСЕЦ ДА ИМ НАБИЕ ШУТА И ДА КАЖЕ НЯМА ПАРИ ......ДРУГАРКО ТРАВЕСТИТ ЦЯЛАТА ПАТИЯ ОТ ПОЗИТАНСКИ МАСОНСКИ ПРЕСТЪПНИЦИ САМО ЕДИН *** ЩЕ ВИ ИЗЛЕКУВА ОТ ЛЪЖИТЕ И КРАДЛИВИТЕ РЪЦЕ
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За 25 години успяха да унищожат реалната икономика,а сега ще дават милосърдие от човешки ресурси.Купчина *** давайте,щото за вас хората в бг се изравниха с най-пропадналите нации по света.Скапани ***
16
1
 
14
 
! Отговори
Кончита Вурст преди 10 години
Едно предизборно хип-хип УРАА...клоуни.
15
0
 
6
 
! Отговори
ilko преди 10 години
mda...zaetostta ima visok rast - urnali se bulgar bezrabotnite zaedno s bulgar jandarmeriata da tarsyat bulgar izbegalite zatvornici...
14
6
 
11
 
! Отговори
САМО ГЕРБ преди 10 години
Дано скоро бат Бойко дойде на власт да измете червените *** като намали заплатите защото е криза и трябва да спазваме дефицита-вие де а аз ще лапна дърводобива че деца имам и те учат в Англия. Знаете ли колко струва?Много.Ако разчитам като вас на 400 лева по добре да умра.Моля се ден и нощ бат Бойко да се върне на власт иначе умирам прав без кинтите които ще ми падат от нищото защото аз обичам ГЕРБ и Бат Бойко като му галя егото.Той обича ласкатели и интриганти като мен.Боже помогни ми!
13
3
 
6
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 10 години
До Анонимен 11,08,07 1.Швабовете са най-големите кърлежи и финансови *** в EU ако оставят кравата от която смучат значи да бъдат обречени !2.Германците са нагли и лицемерни защото те си доставят от Путин газ на 50% дискаунт по северен поток а искат да отрежат икономиките на Австрия, Италия и Испания !
12
2
 
5
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 10 години
!!!!!!!!!!!!!!!!ПРОГРАМАТА ЗА ЧОВЕШКИ РЕСУРСИ Е МАЩАБНА КАКТО ПРОГРАМАТА ДА ВИ ОБИРАМЕ НАЦИОНАЛНИТЕ АКТИВИ , БНБ, ЗЛАТОТО , ШИСТОВИЯ ГАЗ,ЗЕМИТЕ И ГОРИТЕ !ПО СЪЩИЯ НАЧИН ВИ ОБИРАМЕ И ЧОВЕШКИЯ РЕСУРСИ И ВСИЧКИ НАШИ *** ЗОМБИТА ПО ЦЯЛ ДЕН ВИ ВМЕНЯВАТ ,ЧЕ НЯМАТА РАБОТА В ТАЗИ СТРАНА КОЯТО СИ ИМА ВСИЧКО А ТРЯБВА ИЛИ ДА ЕМИГРИРАТЕ ИЛИ ОСТАНЕТЕ ТУК КАТО РАТАЙ В СОБСТВЕНАТА СИ КЪЩА!
11
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 8Испания се спасиха от държавен фалит само благодарение на помощи от Германия. Холандия се издържат само от наркотърговия и проституция.
10
2
 
19
 
! Отговори
млад червен бунак преди 10 години
Обичам да работя за 200 евро цял месец кат гламав.
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На митинг на 9 май на два м от председателя на ПЕС др,Станишев негов съпартиец гори знамето на ЕС.Вижте снимката-обикаля Европа.А долу един *** ще ми разправя,че в Ирландия и Гърция нямало БСП.Слава Богу.
8
6
 
5
 
! Отговори
до 7 преди 10 години
Не споменавай Ирландия.Комунистите от икономика не разбират-иначе сега щяхме да приемаме Испания и Холандия в СИВ.След този провал и кражби как имате лице да се пенявите?
7
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Бивш член на БСПДа бе те и в Гърция или Ирландия пак са БКП на власт и затова имат такава безработица или банките им фалираха.
6
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Безработицата в нито една страна в света не е намалена с книжни програми за човешки ресурси,а със реално създадени работни места във фабрики,заводи и т.н.Производство и износ.Само Дачия в Румъния е причина за увеличаване на БВП с 4,5 % и създаването на над 80 000 работни места с мултиплициращш ефект.Така че,госпожата да не плямпа глипости-нали щяха да създадат 250 000 работни места-къде са?