Подадени са над 1300 жалби от партии и граждани заради евровота

Комисията за защита на лични данни е обработила повече от половината
16 май 2014 13:56, Анисия Иванова
1
Подадени са над 1300 жалби от партии и граждани заради евровота
Архив: Булфото

Повече от 1300 жалби във връзка с евроизборите е получила Комисията за защита на личните данни. Това каза пред журналисти председателят й Венцислав Караджов.

По думите му голяма част от тях са на избиратели, които твърдят, че имената им са използвани в подписки за подкрепа на партии, без те да се подписвали.

Останалите жалби са за използвани от партиите лични данни за референдума или други инициативи. Завършили преписки обаче все още няма. Обработени са повече от половината, а от ЦИК са изискани хартиените и електронните носители на подписките.

Още по темата
За сравнение, през миналата година в комисията има подадени общо 550 жалби.

Комисията търси НПО, които да участват като наблюдатели към екипите, които ще работя по тези жалби. РИК са тези, които трябва да проверяват за разлепени избирателни списъци с ЕГН на избиратели.

В Националния пресклуб на БТА комисията отчете работата си по проект за подобряване на управлението, организацията и функциите си.

Както Dnes.bg писа, скандалът с "кражбата“ на лични данни избухна, след като стана ясно, че чрез въвеждане на ЕГН на сайта на ЦИК всеки гражданин може да провери дали е участвал в подписката за регистрация на дадена партия за евровота на 25 май. В списъците, които са предоставили политическите партии, се разбра, че има и хора, които дори не подозират, че са използвани личните им данни и фигурират в списъците.

Оказа се също, че редица публични личности „са подкрепили“ за регистрация дадена партия, без да знаят за това.

Вследствие от ЦИК призоваха гражданите да изпращат сигналите към компетентния орган - Комисията за защита на личните данни, и уточниха, че ако при тях все пак постъпят сигнали, те ще бъдат препращани, но трябва да съдържат необходимите идентифициращи данни за жалбоподателя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
0
 
! Отговори
ara.p. преди 9 години
nepodadenite jalbi sa v chisloto na neglasuvalite bulgari i bulgarki ot bulgarskia narod. na 25 mai ste vidite chisloto im. te nyamat vreme i nervi za gubene i pisane na jalbi do gluhi, slepi i nemi bulgarski slujiteli.