Възможен ли е вот през юли и защо бърза Станишев?

Анализатори коментират искането на лидера на БСП за избори веднага
Обновена: 10 юни 2014 19:14 | 10 юни 2014 19:12,
141
Възможен ли е вот през юли и защо бърза Станишев?
Снимка: Reuters

Предсрочни избори през юли са невъзможни. Това заяви проф. Михаил Константинов пред Агенция „Фокус“. Той посъветва политиците да прочетат Конституцията на страната. „Нормалният технологичен срок за произвеждане на предсрочни избори е 90 дни. В него се включват консултациите с политическите сили, самата Конституция определя 60 - дневен хоризонт“, допълни още Константинов.

Константинов поясни, че в този период президентът издава указ, с който назначава служебен кабинет и насрочва датата на изборите. Според него правилната дата за провеждане на предсрочни избори е 12 октомври.

„Септември е глупаво да се проведат предсрочните избори, защото цялата кампания трябва да е през лятото. Хайде да оставим българския народ да си почине малко от глупостите на българските политици“, аргументира се Константинов.

Още по темата
Според социолога Първан Симеонов от „Галъп“ ходът на Станишев – да поиска незабавни избори, прилича на хода на Бойко Борисов през миналата година. „Когато играта загрубя, Борисов каза: „Да отиваме на избори“, коментира Симеонов и допълни, че лидерът на левицата прави опит да обърне дефекта в ефект, временно да се спаси и да претърпи минимални загуби.

Според него Станишев ще припознае като противник и ДПС, като най-вероятно „ще ги „пакетира“ с ГЕРБ, за да се оттласне и да отговори на дясната вълна в страната“.

„Не бих казал, че Станишев ще спечели много от това, но ще загуби по-малко“, каза още Първан Симеонов пред Investor.bg. Според него всички имат интерес от бързи избори, като БСП има най-голям интерес, защото електоратът на левицата е по-вероятно да отиде до урните в разгара на лятото, отколкото електоратът на ГЕРБ.

Искането на Станишев за вот в края на юли му връща донякъде инициативата, която той загуби - минаха седмици след изборите без инициатива от страна на социалистите. Но дали изборите ще са тогава, не зависи изцяло от него, защото тепърва предстоят консултации с президента с участието и на други политически сили, коментира социологът Кънчо Стойчев пред Investor.bg.

Имаме криза на политическата представителност, парламентът функционира трудно, затова най-добрият вариант е възможно най-бързо да се проведат предсрочни избори. Ако протакаме, какво ще спечелим, коментира още той.

Не е най-важното дали днешното изявление е отговор на стратегията на ДПС. Важното е, че няма разбирателство между двете партии, подкрепящи правителството. А в същото време предстоят преговори с ЕК по финансовата рамка за следващия 7-годишен период, заключи той.

Политологът Александър Маринов коментира пред Агенция "Фокус", че теоретично е възможно изборите да се проведат в края на юли, но не намира смисъл да се бърза. Според него единственият аргумент за ранното провеждане на избори е Станишев да се защити от искания за оставка като лидер на партията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
98
0
 
1
 
! Отговори
арматърист преди 9 години
леят бетон с кофраж и арматура . ще се бетонират сиреч.
97
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** ТВА Е МНОГО ТЪПО БЕ, НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА НА ВСИЧКИ ?!
96
0
 
5
 
! Отговори
набабаимфърчилото преди 9 години
скокнаха за избори веднага като един.мислят за поданиците?едва ли.далаверата каква е?да не се приемат промени в изборният кодекс?може би нещо с потока газов ?беш ли му мааата
95
3
 
8
 
! Отговори
Пепино преди 9 години
Живот няма в тази държава,жалко за младите хора...2011 година един професор каза много точно и е прав: " Който остане в България след 2011 година го чака бавна и мъчителна смърт" Да са ни живи и здрави политиците,е така да се сменят през няколко месеца..Скоро и в казаните няма да има за ядене, а изхода остава само 1 терминалите!!!
94
0
 
4
 
! Отговори
Bobby преди 9 години
Идеята е ясна. Иска да прецака ДПС. Колкото по-малко време имат толкова по-трудно ще организират автобусите. Така в интерес на всички българи е изборите да са възможно най-скоро, защото Атака ще е вън и ДПС ще съберат по-малко гласове. И тук не искам разни атасистчета да ми се дървят, защото в тази партия отдавна няма патриоти.
93
2
 
8
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
КАКВАТО И ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА ДА ВИ НАПРАВЯТ СЕ ЩЕ ИЗБИРАТЕ МЕЖДУ,СИКАДЖИИ,***,ЕНПТА,ПЕСОВЕ,СЕ ДЕМОКРАДЦИ,БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ,НЕЩАТА СА ОБРЕЧЕНИ И БЕЗ ДА СЕ ПРОЛЕЕ КРЪВ НЯМА ДА СТАНЕ,ПО ДОБРЕ МЪРТВИ ПРЕД ЖИВИТЕ МЪРТВИ,ХОРА ВИЕ НЕ ЖИВЕЕТЕ,ВИЕ СЪЩЕСТВУВАТЕ,АЗ СЪМ ГОТОВ ДА ВА ПОВЕДА
92
1
 
6
 
! Отговори
Край преди 9 години
Хора Пропорционалната избирателна система ще ражда все едно и също управление -отдавна омръзнало на всички и водещо все надолу изтерзаната българска нация. Революцията в начина на формиране на управлението се нарича МАЖОРИТАРНА ИЗБИРАТЕЛНА СИСТЕМА В ДВА ТУРА . ТОВА ОБАЧЕ НАРОДЕ ПЪРВО ТРЯБВА ДА ГО ПРОУМЕЕШ И ПОСЛЕ ИЗВОЮВАШ-
91
2
 
10
 
! Отговори
не съм тъпанар преди 9 години
как може да не помислите като хората и да се сетите че тия дето са в парламента са едно и че не направим ли наша партия на народа , все ще си е тая кои ни управлява .кой създаде дпс-БКП сдс-БКП царя кои докара -БКП а кой позволи на такива като Б.Б. ДА СЕ ИЗЖИВЯВАТ КАТО свободни хора а не затворници БКП еми пак гласувайте за тия всичките и КОСТОВ .***
90
0
 
0
 
! Отговори
До Майорски преди 9 години
Какво точно трява да се оразува на децата ни? Че и то ще срува милиони!!! Притесних се сериозно
89
0
 
7
 
! Отговори
! преди 9 години
Тоя. нали искаше задължителен вот, какво стана, плашат гаргите само с този задължителен вот.
88
2
 
21
 
! Отговори
Rumen преди 9 години
Ромите, безработните и бедните селяни нямат отпуска. За тях Юни е идеален. Работещите са планирали отпуската. Студентите са планирали бригади в чужбина и стажове. Избори през Юли гарантира на БСП повече гласове. Те са партията на бедните и необразованите. Безработните нямат отпуска и за 50лв са готови да гласуват. 15/15 СРАМ! ТОВА Е СРАМЕН ХОТ ОТ СТАНИШЕВ И БСП. Поредния. Срам ме е от нашите политици.
87
0
 
13
 
! Отговори
H.J Marseille преди 9 години
А бе правят ни маймуни, и ни гледат сеира по форумите.
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До МайорскиАз не искам детето ми да има каквито и да е образувания! Друг е въпроса с образОванието.
85
9
 
8
 
! Отговори
ПОЛИТИЦИ БГта преди 9 години
ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ТИКВУНА СЪЩО НЯМА ДА ИСКАРА ПОВЕЧЕ ОТ 2,5 ГОДИНИ НА ВЛАСТ,ПРАЯТ ВА ТАМ В ТАЗ МИЛА РОДИНА НА ЛУДИ,СЕ СИ МИСЛЯ ЧЕ ОБРАЧА ОКОЛО ПОЛИТИЧЕСКАТА ШАЙКА СЕ ЗАТЯГА И ОТИВАТЕ НА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА,ПРОСТО ВЕЧЕ ВСИЧКО СТАНА ПРОЗРАЧНО
84
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДРУГАРИ, СЕПТЕМВРИ ЩЕ БЪДЕ МАЙ, КАКТО Е КАЗАЛ ПОЕТЪТ !
83
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Коалиция ГЕРБ БСП.... Доган в пенсия.
82
2
 
9
 
! Отговори
Майорски преди 9 години
Абе .... гласува ли някой в тази държава .....къв е смисъла .....Според мен и без народно събрание държавата пак ще си върви ...а те и без това се сменят един друг .... мине не мине през 2 години...и все същите ...дайте да ги нзаначим доживотно на щат ...а милионите за избори да се дават за образувание на децата ни
81
6
 
13
 
! Отговори
Перник преди 9 години
Станишката както винаги е припрян, щото си е *** по природа. Нагъл престъпник, акълът му стига колкото да краде. Да изчезва, пък други ще определят кога да са изборите!
80
0
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До 55Може би трябваше да пиша ,че не са само от това време,защото за 24-25 г.при всички правителства без изключение,си е пълно безвремие и кражба-нагла и законна.
79
0
 
9
 
! Отговори
Бараката преди 9 години
Народа трябва да се вдигне на всенароден бунт за доходите не може повече да се издържа с европейски цени и комунистически заплати