Въпросът за оставката не е на МС, а на парламента!

Не някой друг ми спуска решенията, категоричен е Орешарски
Обновена: 13 юни 2014 14:27 | 13 юни 2014 12:07, Веселина Йорданова
49
Въпросът за оставката не е на МС, а на парламента!
Снимка: БТА

Въпросът за оставката на кабинета не е на изпълнителната власт, разясни премиерът Пламен Орешарски пред журналисти веднага след като дадe отговори пред депутатите по „Южен поток“.

Прекратяването на мандатите в парламентарна република е парламентарен и политически въпрос, не е въпрос на изпълнителната власт, подчерта Орешарски и допълни: „Особено в тази конфигурация, в която сме сега, когато премиерът няма политическа партия и ПГ“.

Личните мнения, когато заемате висока позиция, нямат особено значение. Обратното би било много, много опасно, коментира още той, без да даде уточнения какво и кого чака за това.

Още по темата
Премиерът разговарял и с двамата лидери Сергей Станишев и Лютви Местан на партиите, подкрепящи кабинета, след като на пленума на БСП Станишев призова правителството да подаде оставка веднага след вота на недоверие.

По думите му очевидно в случая „не някой друг ми спуска решенията“.

Според Орешарски гласуваният днес вот на недоверие доказал, че и към момента има подкрепа от БСП и ДПС за кабинета. Друг е въпросът за хоризонтите на двете политически партии, на двете парламентарни групи относно този мандат, уточни той.

Според Орешарски само журналистите поставяли въпроса за оставката, а някои политически сили дори твърдят, че „трябва да се забави още, за да не отидат изборите в август“.

Премиерът уточни, че американският сенатор Джон Маккейн не казал „почти нищо“ по въпроса за „Южен поток“ при срещата в МС. Орешарски заяви, че контекстът й бил по-голям – за енергийната сигурност на регионите и действията на кабинета и предходни правителства за диверсифициране на енергийните доставки.

Попитан защо руската страна трябваше да научава от медиите за замразяването на проекта, премиерът отговори, че Русия не получава уведомителни писма от ЕК.

Орешарски обяви, че ще направи усилие българският еврокомисар да бъде максимално приемлив от политическите сили и обществените кръгове, тъй като ще бъде еврокомисар в мандата на поне две правителства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
2
 
! Отговори
жоро преди 9 години
не мисля че трябва д а има избори само разходи те всичките са едно
37
0
 
2
 
! Отговори
ван преди 9 години
абан абан и пак абан гань хаидушки ю'./
36
0
 
2
 
! Отговори
bg преди 9 години
МАЙНАТА МУ ЧЕ Е ***. ЛОШОТО Е ЧЕ СВЕТА ВИДЯ КАКВО СЕ РОДИ ОТ ГРУПОВИЯ СЕКС НА ТРОЙКИ,,ЕДИН КОСТЕЛИВ ОРЕХ ПРОЯДЕН ОТ ЧЕРВЕИ КОЙТО НИКОЙ НЕ ГО КУПУВА ,,СРАМ МЕЕ''
35
1
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
По-голяма смешка не бях чувал отдавна. И Жорж Ганчен не беше толкова оплетен в конци колкото тоя ***.
34
1
 
6
 
! Отговори
internetlumpen преди 9 години
"Мушмороци, сладкопойни чучулиги", луди и по-малко луди, пчелички Маи, клонирани съсели, маркучоносители, съдени и недоосъдени, и то на първа банка, Догана го няма, но той и преди не влизаше в НС, а пък ДПС не е слизала от управлението. Е, на какво, на какво разчитате, българи ?С такива "депутати" надеждите ни са мираж. Иначе, добре ги издържаме и обгрижваме.3а пореден пътПремиерът не намери смелост да поеме вината и да каже - да провалих се, да не успях да оправдая очакванията ви...3а пореден пътПремиерът не намери смелост да 3аяви с високо вдигната глава - вадя оставката от джоба ми
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименА бе дай моля повече информация за източниците .Така хвърлени думи нищо не значат
32
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнонименЕ, да не е като ленторезача Б.Борисов да обикаля нон стоп , а си върши работата. Някои смятат,че има криене , когато не даваш всеки ден интервюта и че всеки премиер трябва като простака Б.Б. да занимава народа със собственото си его .
31
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Станишев ще избяга в Брюксел, ами другите да му мислят къде ще се крият от руснаците.
30
3
 
14
 
! Отговори
toto преди 9 години
Г-н Орешарски ! Всички видяха ,че нямате "топки", ако са Ви останали поне "орехчета", моля подайте си ОСТАВКАТА.................!!!!!!!!!
29
2
 
4
 
! Отговори
даскала преди 9 години
До ПародияА, бе олиг*френа си ти, защото толкова години не си разбрал, че г-н Орешарски никога не е членувал в БСП или ДПС. Някога беше в ръководството на СДС. Разбира се, че закона позволява да има и безпартийни кандидати - депутати, министри и т. н.. Впрочем в този кабинет има всичко 6 министри - членове на БСП и ДПС, ако погледнем фактите такива каквито са. Не може да слагате всички под общ знаменател!
28
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що махнаха статията за глупостта,която Бобева е казала?
27
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставката на Орешарски се превърна в пародия.
26
3
 
12
 
! Отговори
ОСТАВКА преди 9 години
ОСТАВКА!!!
25
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако сам вземаше решенията щеше да се аргументираш и нямаше да мрънкаш като ученичка
24
13
 
10
 
! Отговори
никсан преди 9 години
Браво на Орешарски и сега показаха,че са една класа над псевдопартията"ГЕРБ" и така наречената АТАКА!Запомнете от мен,ако се върне пак пожарникара Бойко ще бъде хиляди пъти по зле та то народа е казал-"*** народ-слаба държава!"не вярвам,че искате да живеем в слаба държава .Чудя се как искате да ни управляват простаците!
23
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тея шушумиги пак почнаха да играят театри и да създават суматоха. Да излезем мощно на 14ти, за да демонстрираме за пореден път година по-късно, че нищо в нагласите ни не се е променило. ОСТАВКА!
22
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЛКОВА БЕЗЛИЧЕН ,ТОЛКОВА НАГЪЛ ,ТОЛКОВА ДЕБЕЛОКОЖ ....ГЛУХАРСКИ Е ПО-ДОБРЕ ДА СЕ СКРИЙ КАКТО ДО СЕГА СЕ КРИЕШЕ....
21
4
 
8
 
! Отговори
Пародия преди 9 години
" Особено в тази конфигурация, в която сме сега, когато премиерът няма политическа партия и ПГ. "За пръв път чувам или виждам написано някъде, че по света има такъв вариант премиера да няма политическа партия. Орешарски, *** такъв - нима нямаш партия. Как тогава си се кандидатирал и как си бил избран питам ??????
20
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой спечели от псевдо оставката на правителството.
19
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фирмите, които строят Южен поток са пет.Три са на дпс и Пеевски.Другите две се казват ГЛАВБОЛГАРСТРОЙ и Пътно Строителна Техника.За тези които не знаят - фирми на Бойко Борисов.