"FT": България се готви за избори, разнебитеният кабинет се оттегля

ГЕРБ може да установи, че ДПС е примамлив партньор
Обновена: 19 юни 2014 15:44 | 19 юни 2014 09:40, Елка Василева
110
"FT": България се готви за избори, разнебитеният кабинет се оттегля
Снимка: архив, Reuters

"България се готви за предсрочни избори, разнебитеното правителство се оттегля" - под това заглавие британският вестник "Financial Times" пише, че правителството ще се оттегли след едва една година на власт. Периодът се характеризираше с улични протести, обвинения в непочтени бизнес интереси и силни критики от Европейския съюз, обобщава изданието.

"Financial Times" отбелязва, че изборите ще се състоят между 28 септември и 12 октомври и че президентът Росен Плевнелиев ще трябва да назначи служебно правителство за втори път в рамките на по-малко от 18 месеца.

В публикацията се посочва, че правителството на Пламен Орешарски напоследък беше под натиск от Европейската комисия заради подкрепата си за строителството на газопровода "Южен поток", за който се смята, че би увеличил влиянието на Русия на Балканите и в Централна Европа. "Орешарски замрази работата по българската отсечка, но подкрепата за нея и други подкрепени от Русия енергийни проекти остава силна сред Българската социалистическа партия. Предвид отсъствието на реалистични алтернативи много анализатори очакват проектът да продължи, щом напрежението около Украйна отслабне", отбелязва "Financial Times".

Раздразнението на Европейската комисия от България, продължава изданието, вероятно е една от причините тя да не иска да прости продължаващите административни грешки на страната.

"Financial Times" припомня, че наскоро Комисията спря десетки милиони евро финансиране за регионално развитие заради проблемите с управлението и контрола на средствата. "Ситуацията създава впечатление, че България е отбелязала малък напредък, откакто се присъедини към ЕС през 2007 г.", коментира британският вестник.

"Financial Times" посочва още че "номинално десноцентристката партия" ГЕРБ има изгледи да спечели предсрочните избори и както и предшествениците си, може да установи, че ДПС с неговата солидна, състояща се предимно от мюсюлмани електорална база, е примамлив партньор за осигуряване на парламентарно мнозинство. "Въпреки новите партии, появяващи се в център-дясно, мнозина българи смятат, че досегашният политически елит ще остане на власт и са песимистично настроени за бъдещето", пише "Financial Times", цитиран от БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още по темата: ДПСизбориFinancial TimesГЕРБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
с идването на власт отново на герб демокрацията е в опасност.сикаджията няма да допусне отново грешка и ще ни мачка дълги години.помислете затова.
49
10
 
14
 
! Отговори
въпроси, въпроси... преди 9 години
Харесват ми коментарите :) От тона им личи някаква обреченост, някакво примирение и тиха злоба, че ГЕНЕРАЛ БОРИСОВ се връща на власт и нищо не може да спре това :)))) Остава само примиренческото плюене под сурдинка: "Тиква", "*** пожарникар" и прочее, но никой от другарите не обяснява, как така за тая "Тиква" гласуват всички граждани от големите градове, а за техният Педро всички селяни и ***. Както и защо тази уж "проста тиква" бие 11:0 техният "умен" Педро ????
48
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жалки български ***, каквито сте никакви като индивидуалности, такава ви е и държавата и обществото и всичко.
47
9
 
4
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До Вече няма избор 50Направо ни трябва военна хунта назначена от ШЕВРОН както в Киев това ли имаш в предвид?
46
4
 
7
 
! Отговори
Крадеца на мечти преди 9 години
И Винету и *** Кебапчийски са готови на съюз с ДеПеСе защото са алчни за власт. А *** роми на село им е все едно - дали ще вземе 15 лева да гласува за един номер бюлетина ... а тука некви *** ми пишат " Хора мислете" .Това е живо доказателство на поговорката"Който се основава на морални позиции е най-далеч от проблема! ". И едните и другите са патерици на ДеПеСе !БеСеПе също !
45
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да то се вижда сватбата е между герб и дпс-кой е булката?
44
3
 
7
 
! Отговори
Нищо ново преди 9 години
БСП, ГЕРБ , Реформатори, все тая. Ако са досегашните няма оправия. Разликата е кой колко по-добре лиже гъ.а на Америка. Ако не е добър, Посолството на САЩ в България го рита.
43
1
 
14
 
! Отговори
Вече няма избор преди 9 години
Политическата система в България се провали окончателно. Наистина е наложително да се забранят временно политическите партии и да се премине към президентско управление с мажоритарни избори за парламент от стотина човека максимум. Радикална ситуация се оправя само с радикални мерки. Не е "демократично", но е единствено възможно за да излезем от блатото ... иначе предстои окончателно потъване и мъчително удавяне.
42
4
 
7
 
! Отговори
ФИНАНСОВ ПЪНКАР преди 9 години
До Чобанов 24Дянков и Орешарски свършиха чудесна работа , от тук на татък България ще е като смъртник в интензивното в клинична смърт но с работещи животоподдържащи системи ...ако не спазваме указанията на МВФ,ЕЦБ и СБ , чуждестранните финансови доброжелатели ще ни разфасоват както се прави с телата в клична смърт и органи подходящи за трансплантиране !Демокрацията има и демонско лице...
41
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
на сватбата ще ги наредим-роднина -милиционер. пардон-милиционер-фес
40
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по точно полицейска диктура.
39
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
чака ни военна диктатура с диктатора генерал борисов.той е щатен към цру.
38
0
 
20
 
! Отговори
Подкрепям преди 9 години
Подкрепям с две ръце РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗАБРАНА НА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ПАРТИИ.Ако такъв референдум се проведе съм сигурен, че ще има над 90% активност и резултатът ще почти 100% ЗА.
37
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
хайде да не ни дават оценка ония крадци от Велика Британия... да си отглеждат руски олигарси, жълти милиардери и индийци и да не се месят, защото освен да дърпат към себе си, друго не знаят... така че... да имаме проблеми, но на тия не разчитаме граммм!
36
0
 
9
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
ДПС е Питбул-домашен любимец на партиите.Няма партия която го е припознала за съюзник в далаверата, да не е ухапана от ДПС. Сега е ред на ГЕРБ ако се съюзят , да изпита отровните му корпоративни зъби. Само дружбата между ДПС и АТАКА е ненарушима.
35
1
 
4
 
! Отговори
до номер 30 преди 9 години
До АнонименАмии мисля че станаха поне 10 години! Пък ако от прокуратурата са пичове, може и по 15 години да им дадат на цялата банда тарикати!ПРЕСТЪПНИЦИ!КРАДЦИ!СЪД!!!
34
1
 
11
 
! Отговори
стига с тези заеми преди 9 години
къде отиде резерва ,къде са парите от НЗОК,няма светци,всички крадат.
33
1
 
11
 
! Отговори
историк-анализатор преди 9 години
Тоя е такъв, оня е инакъв ,ти си виновен аз не съм виновен , тука има тука нема. Това в общи линии става в България. Истината е, че 70 години престъпната партия БКП-БСП се подиграва с народа и го тъпче както и турчин не го е тъпкал. Слага една маска на социална партия и говори как мисли за народа. И както мисли така партийните функционери станаха милионери, а баба Гицка от Долно *** кара с 130 лв. пенсия. Единственото спасение е тази партия да изчезне от политическия живот.
32
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ако стане премиер винету ни чака 30 годишна диктатура.той ще забрани изборите въобще.всеки ще бъде длъжен да кръсти по едно дете на него и да имаме портрета му на работа и у дома.сащ ще го подкрепят с военни сили при опит да го махнем.
31
0
 
10
 
! Отговори
edin преди 9 години
Като заваля,та цяла неделя!Вали,вали ......помия от всякьде!Никой не го интересува народьт на какьв хал е!Мька,мька!А мьршоядите се джафкат за остатька от БЬЛГАРИЯ!!!