Няма банкова криза, банките ще работят нормално

Плевнелиев: Парите на гражданите са сигурни, бордът - непоклатим
Обновена: 29 юни 2014 19:21 | 29 юни 2014 18:24, Екип на Dnes.bg
190
Няма банкова криза, банките ще работят нормално
Снимка: БТА

Банкова криза няма. Има криза на доверието и криминална атака. Няма основание и причини да се поддаваме на паника. Това заяви президентът Росен Плевнелиев след продължилите над 4 часа консултации с политическите партии.

Още по темата
На срещата присъстваха и шефът на БНБ Иван Искров и заместникът му Калин Христов.

Политическите партии и институциите декларираха своята решителност и готовност за осигуряване на необходимия ресурс и осъществяване на всички необходими мерки за гарантиране на банковата стабилност в страната, обяви държавният глава.

"Парите на гражданите и фирмите, вложени в банките, са сигурни и гарантирани. Банките ще продължат да работят в нормален режим. България е член на ЕС, валутният борд е непоклатим и ще бъде запазен до влизането на България в еврозоната. 1,955 български лева са и ще бъдат равни на едно евро, докато сменим българския лев с еврото", заяви Плевнелиев.

Той беше категоричен, че държавата разполага с достатъчно резерви, средства и механизми, за да се справи с всички опити за дестабилизация, като застава зад всяка банка, подложена на атака.

Президентът увери, че се предприемат всички необходими мерки в подкрепа на банковата и финансовата стабилност. В ход са и законодателни промени в подкрепа на банковата стабилност.

Международните пазари ни вярват, добре е и ние да си вярваме. Банковата система в България е стабилна, добре регулирана и капитализирана, заяви държавният глава.

Президентът посочи още, че политическите партии осъждат остро разпространяването на слухове и неверни твърдения по отношение на финансови институции в България.

"Очакваме правоохранителните органи да демонстрират решителност и в кратки срокове да покажат резултати. Необходими са спешни действия за откриване и наказване на извършителите и поръчителите на това злонамерено деяние. Призоваваме хората да бъдат спокойни, да не теглят излишно парите си. Но който желае, може да бъде сигурен, че банките разполагат с необходимия ресурс", успокои още президентът.

Той съобщи, че политическите партии са поставили банковата сигурност над политическите си различия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


190
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
7
 
4
 
! Отговори
Петко преди 9 години
Аз да попитам ? И какво ако фалира или падне борда ще изгубят само олигарсите парите и ЕС ще се намеси и ще сложи регулация и ще спре кражбите,и какво толкова е станало нали сме в ЕС и искаме евро ако не да излизаме.
48
6
 
7
 
! Отговори
Манолски преди 9 години
сума наивници се вайкаха и трупаха на опашка в петък :D
47
10
 
10
 
! Отговори
до прокуратурата преди 9 години
Моля да повикате лицето ББ да даде показания за опит за дестабилизиране на страната!
46
3
 
13
 
! Отговори
Бай Марко преди 9 години
До Доктор Сър ПичукКакви заеми, какви простотии? Борда е свръх гарантиран и в момента с повече от колкото е необходимо.
45
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Банките имат договори, според които са длъжни да изплатят всички влогове (дори и срочни) по всяко време на всички клиенти. От друга страна имат договори за кредит, според които при нормално обслужване не могат да си вземат предоставените пари. Системата изключва вариант при който всички или голям процент от клиентите с депозити да желаят да изтеглят спестяванията си. Това е "проблема". С 2 думи НЯМА ТАКЪВ.
44
3
 
6
 
! Отговори
Бай Марко преди 9 години
До Анонимко 52Милиардите ги окраде любимата ти Бибита и Цацаров си го избра пак той, само че там май малко се обърка. Няма да те напсувам... но ти си знаеш!
43
8
 
5
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
Нй-добре в момента да се подрепи борда с кредит от 10 милиарда евро от международните финансови пазари. Това увеличи покритието на борда до 50% и ще го направи двойно по стабилен и БНБ ще успее да потуши пожара без проблем.
42
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В Бългврия все още политика правят пари. Безотговорни крадци, крадци, крадци
41
2
 
13
 
! Отговори
zz преди 9 години
да ви пикам и на демокрацията и на политиците и на партиите ..............
40
5
 
12
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
По думите на Иван Искров, управителя на БНБ в резерва на банката се състои само от 15 млрд. евро. Това може да се провери на сайта на банката. Тези 15 млрд евро гарантират 12 млрд. лева в обръщение и около 2 милиарда държавни пари в търговските банки. Което значи, че остават около 8 милиарда евро буфер, които гарантират влоговете в банковата система. А влоговете общо са над 90 млрд. лева, което значи, че те изобщо не са гарантирани изцяло от БНБ, а са покрити само на 20% с евро.
39
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да ви кажа честно аз не им вярвам, Платиха на Роската да окроти народа че ако половината депозити се изтеглят Банката наистина ще фалира,Тук имаше една стбилна банка с два ортака, Василев по запвден модел се опита с пари да прави политика а Пеевски по комунистически от политика прави пари. 100% ще има проблем с банките преди падане на правителството. За сега все още крадът и им трябва доверие за да им бъде по спокойно
38
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
След победата Мексико Стойчков ще трябва да се епилира,така е като се хваща на бас...
37
5
 
16
 
! Отговори
Спокоен преди 9 години
Сега нещата са различни от 97-*** година. Тогава нямаше валутен борд, не бяхме в ЕС и нямаше фонд за гарантиране на влоговете. Бяха най-мътните бандитски години, когато "застрахователите" обикаляха с бухалки в стил "Елате да застраховате, да не дойдем ние да ви застраховаме". Днес макар да сме пак мутренско-разбойническа клоака, все пак сме в ЕС, има валутен борд, много се шуми по тоя въпрос и ужасът от 97-*** не може да се повтори. Спете спокойно, няма да падне борда. Няма кой да го бутне просто.
36
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ПАРТИЯ = МАФИЯМного ясно че е държавния монопол. Булгартавак, мшмаком и още кой ли не, Кай е взел най много пари от Правителството направи дупка в бюджета. Най голяма грешка е с държавни пари да карантират частни банки. Така крадците държавни и частни ще си делят кражбите
35
5
 
15
 
! Отговори
Обикновен вложител преди 9 години
Няма да бъда съучастник на банковата мафия и разбойниците, които искат да станат кредитни милионери. Няма да си тегля парите. Дори ще внеса още малко утре. На пук на ония ***, дето внасят смут в държавата.
34
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Няма банкова криза, банките ще работят нормално"Щом Роската е рекъл че няма криза ще спя спокойно.
33
8
 
6
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 9 години
Същите мошеници уверяваха, че всичко е наред и през 1997. Веднъж след като човек се издъни така тотално цял живот не може да се възстанови доверието към него.
32
3
 
4
 
! Отговори
уплашен преди 9 години
След 70 години комунизъм всичко е криза!
31
0
 
19
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 9 години
някой иска да бутне борда за да си нулира дълговете... кой е тоя се пита в задачата ?
30
0
 
5
 
! Отговори
Бай Марко преди 9 години
До Анонимен 31Вива Мехико... оранжевите вурстове обратно в нидерландето!