Офшорките с неясна собственост - аут от договори с държавата

НС прие поправките "Цонев" в Закон за офшорките на първо четене
Обновена: 9 юли 2014 13:11 | 9 юли 2014 12:42, Камелия Цветанова
8
Офшорките с неясна собственост - аут от договори с държавата
Парламентарната зала. Снимка БТА

Държавата, общините, държавните и общински фирми да не могат да влизат в договорни отношения с офшорни фирми с неясна собственост. Това предвиждат промени в Закона за икономическите и финансовите отношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, внесени от депутата от ДПС Йордан Цонев и приети на първо четене от парламента.

Още по темата
В мотивите за поправки в т.нар. Закон за офшорките се посочва, че това ще намали съмненията за корупция и задкулисие при обществените поръчки в допълнение с вече заложените ограничения за участие в приватизация, продажба на имоти и концесии.

Предвижда се още фирми с неясен собственик да не могат да получават сертификат за инвестиция клас А, Б, В и приоритетен проект по Закона за насърчаване на инвестициите.

С приетите промени публичните дружества няма да могат да бъдат придобивани от фирми с неясен собственик.

Депутатите приеха и поправки в закона, идентични с тези на Цонев, внесени от социалиста Георги Кадиев, който вече не е народен представител.

Корекциите в Закона за офшорките на Кадиев предвиждат държавата, общините, държавните и общински фирми да не могат да влизат в договорни отношения с офшорни фирми с неясна собственост, но ограниченията няма да касаят  офшорни фирми, които разкрият собствениците си.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
3
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Тази поправка да се чете: Разрешава се на всякакви офшорки да подписват договори с държавата. Защото каво е собственика? Едно име на документа, кой дава капитала и подкупите, и кой получава печалбата са друго нещо.
4
0
 
3
 
! Отговори
az tam преди 9 години
Хаха, какво значи собственост на офшорка ... Собствеността се състои в едно листче - един вид акция. Който го притежава той е собственика. Обикновено се държи в сеиф в чужбина, като още със създаването на офшорката се упълномощават няколко пионки. Но те не са собственици.
3
3
 
5
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Това е поредната нелепица. На практика, и без тази поправка, офшорки няма как да директно да участват в обществени поръчки, тъй като не могат да разполагат с ресурсите, необходими за изпълнение на поръчките. Така че тази поправка е или дим в очите или просто некомпетентност.
2
2
 
8
 
! Отговори
wtf преди 9 години
Т.е. ще работите с офшорки, чиито собственици познавате.
1
0
 
13
 
! Отговори
me преди 9 години
Трябва да се отнасят за всички офшорни фирми без изключение. В крайна сметка има достатъчно вопли от страна на ЕС да се бори с тях, имаме всички основания да ги забраним, независимо дали са си разкрили собствениците или не. В крайна сметка, ако собственикът е само параван, като го разкрият ползата не е кой знае каква. Това е важен закон и трябва да бъде приет и да бъде железен. Следващият е за източването на пари към чужбина от концесионери и чужди вериги. И след това - вдигане на заплатите х2!