Галъп: ГЕРБ води с 5% пред БСП при избори за НС

73% от българите смятат, че България върви към по-лошо
10 юли 2014 18:31, Анисия Иванова
318
Галъп: ГЕРБ води с 5% пред БСП при избори за НС
Снимка: архив Булфото

При избори за Народно събрание днес разликата между ГЕРБ и БСП ще бъде 5%, която е сходна с отчетената в евроизборите. Партията на Бойко Борисов би събрала 22,3% от гласовете, а столетницата - 17,2%. Това сочи редовното изследване на общественото мнение, проведено от „Галъп интеренешънъл” между 27 юни и 3 юли. Проучването е осъществено сред 1010 души и е независимо от външно финансиране.

В предстоящия вот обаче тази разлика може да се увеличи, тъй като ГЕРБ е формацията с по-голяма потенциална периферия, уточняват анализаторите.

Според проучването в парламента биха влезли още ДПС със 7,2% и „България без цензура“ с 6.6%. Реформаторският блок е на кантар с подкрепа от 3,9%, а за АБВ биха гласували 3%. „Атака” и НФСБ са с изравнени сили около 2%, сочат данните на агенцията.

Социолозите смятат, че текущата политическа ситуация в страната води до спад в доверието към институциите от началото на годината насам, до високи нива на песимизъм и недоверие към цялата политическа прослойка.

Според проучването от началото на 2014 г. доверието в правителството плавно спада и през юли е било 21%, а недоверието - 69%. Очевидно с края на протестите в края на 2013 г. е отминал и известният мобилизиращ ефект, който те имаха върху привържениците на кабинета, анализират от "Галъп".

Според допитването в последните месеци на съществуването си кабинетът „Орешарски“ има нива на доверие, по-ниски в сравнение с последните месеци на кабинета „Борисов” и по-високи в сравнение с последните месеци на кабинета на тройната коалиция.

Изследването през юли не отчита сериозна динамика по отношение на доверието в различни публични фигури спрямо предходния месец.

Премиерът Пламен Орешарски събира подкрепата на 25% от запитаните, от министрите му с най-голям процент на одобрение са Цветлин Йовчев – 19%, Драгомир Стойнев – 17%, Кристиан Вигенин – 13% и Зинаида Златанова – 11%.

Доверието в президентската институция остава на нивата от началото на годината. Президентът Росен Плевнелиев събира около 30% подкрепа и около 55% недоверие. Подобни стойности за последно са били регистрирани в последните месеци от мандата на президента Желев.  

С традиционно висок процент на доверие е досегашният ни еврокомисар Кристалина Георгиева – 46%, а от институциите води кметът на столицата Йорданка Фандъкова - 36% одобрение и прокуратурата в лицето на Сотир Цацаров - 25%.

Парламентът през юли е с 12% доверие и 78% недоверие. Сходни и по-ниски са били стойностите във втората половина от мандата на тройната коалиция, посочва "Галъп". Председателят на НС Михаил Миков събира подкрепа от 19%.

Сред водачите на партии с най-голямо доверие се ползва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов – 26%, на БСП Сергей Станишев - с 19%, Лютви Местан на ДПС е с 9%, Меглена Кунева на Реформаторския блок - 8%, Николай Бареков на ББЦ – 9%, и лидерът на "Атака" Волен Сидеров – 4%.

В традиционния въпрос "Накъде върви България" вече 73% отговарят към „по-лошо” при 12%, които са на противоположното мнение. Ако тези стойности се запазят и в идните месеци, ще бъдем свидетели на най-високи нива на песимизъм от години насам.

45% на сто са съгласни с твърдението „Нужна е нова партия, която да отстрани всички досегашни” срещу само 20% на противоположното мнение.

В същото време мнозинство от 77%, съставено от привърженици на всички партии, очаквано се съгласява с твърдението „Сега е необходимо съгласие между партиите”.

От "Галъп" правят уговорката, че данните отразяват декларативните нагласи на респондентите и не могат да се четат като прогноза за изборен резултат. До изборите показателите могат да претърпят редица промени в зависимост от развитието на политическия процес. Освен това, електоратите на различните партии са различни в своята структура и степени на мобилизация.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


318
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
189
1
 
6
 
! Отговори
Sprete преди 9 години
Няма ли закон да се спрат тези лъжливи проучвания. Защо манипулирате хората. Защо само лаете. Оставете всеки сам да решава. По-зле сте от Мая и Бареков дето провокираха хората с лъжите си за Костинбродските бюлетини. Лъжлива мафия , оставете хората на спокойствие. Само лапате от народните пари за вашите проучвания, а народа мизерства. Отвратени сме!
188
3
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
комунистите на тиквата водят пред комунистите на серго.
187
0
 
8
 
! Отговори
niki преди 9 години
Престанете да давате гласност на едни некадърници, които сбъркаха на последните избори с 10% в предвижданията си!!!!
186
0
 
8
 
! Отговори
койчо преди 9 години
КЪМ ГАЛЪП: Както казва Цветлин СПРАЕТЕ С ОТКРОВЕННИТЕ ГЛУПОСТИ!!!
185
2
 
3
 
! Отговори
топала преди 9 години
щом герб и бсп са пак първи значи българия ще продължи да е най бедната държава в европейския съюз българите с най ниски доходи с най лошо образование здравна помощ и стандарт на живот мислете като гласувате иначе получовешкото съществуване продължава
184
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тези не им вярвам.
183
0
 
9
 
! Отговори
Социолог преди 9 години
Социологията е точна наука. Всеки получава толкова за колкото е платил.
182
0
 
10
 
! Отговори
Избирател преди 9 години
До Кънчо, Кольо, Андрей, Боряна, Мира и цялата мажоретна платена социология.За нищо не ставате - ДОКАЗАНО.На ваше място всеки щеше да се скрие в миша дупка и да не си подава муцуната поне 5 години. Обаче безочието и некадърията са безкрайни.
181
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ай пак започнаха с глупавите проучвания ... Тюфлеци , не разбрахте ли че и *** за зеле не става от вас и вашите проучвания ...
180
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пустия му бай ***! И онези простаци намерили с кого да се борят. Тежко им произнесе Гочоолу. И с тази глава да не станеш досега министър! учудва се Дочоолу. Нейсе, запуши я! дума скромно бай ***. Нали ги знаеш българите!
179
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хубава работа! Защо съм *** Балкански, ако няма да зная и този занаят. Ти, господине мой, тури ме в която щеш околия и ми кажи когото щеш да ти избера. Едно магаре тури за кандидат, и магарето ще ти избера, майка му стара! Само дай ми околийския с жандармите и ми дай 10002000 лева. Да ти събера аз тебе, приятелю мой, ония ми ти синковци от кол, от въже, тъй 4050 прангаджии и да ги наредя в две-три кръчми по краищата, да им подложа по ведро на глава, па да им извикам: "Ха бакалъм! Да живее България!" Хе-е!
178
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Юч-кюшелии. Па трябва да пипнем няколко техни бюлетини, да видим каква им е хартията и как ги сгъват, та да накарам писарите да напишат 10002000 бюлетини на тяхна хартия с наши имена. Страшен си дявол, бай ***, изучил си ги тия пущини на пръсти! казва с благоговение Гочоолу.
177
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ти, Гочоолу, като минеш край Арнаутина, кажи му да приготви за тази вечер 300 оки хляб и да ги прати 100 оки в *** махала при Топачоолу, 100 оки в *** махлеси в Гоговата кръчма и 100 оки долу, при хамалите. Ти, Дочоолу, замини край тези кръчми и кажи да почнат вече да дават от тази вечер вино, ракия. Повече ракия да им дава, чу ли? Па да им кажеш да не надписват много, че ги земват дяволите. По-онази година за нищо и никакво 2000 лева ни оскубаха, маскарите! Кажи им да си опичат ума, зере Градският съвет е наш! Замини и покрай касапите, кажи им, колкото имат мардалък, дроб, черва
176
2
 
9
 
! Отговори
Божо преди 9 години
андрей райчев е честен и безпристрастен като гьобелс - браво, андрей, браво !!! Когато повториш хиляда пъти лъжата , че другарите ти от бсп ще влязат в следващото народно събрание, те наистина ще пласират 5-10 тариката !!! Трябва да се заслужат милионите , другарю гьобелс, пардон райчев !!!
175
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, че иска ми се, бай *** отговаря Гочоолу. Че и мен ми се иска обажда се Дочоолу. А бе иска ти се тебе, ама, право да ти кажа, хептен си се омаскарил пред хората. Защо ти трябваше да излизаш толкова налице; кой кряскаше по мегданите:. "Да живей великият патриот!", "Долу гнусният тиранин!" "На бесилката Климента", "Да живее Климент!" Ами че нали все заедно бяхме бе, бай ***, защо си кривиш душата? Заедно, ама нашето излизане все шито-крито. Най-сетне, нейсе, като искаш толкова добре, ще те избера. Туй, че селяните те мразят и чергите си им продал с твоя пусти ф
174
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами хамалите? любопитствува Бочоолу. И хамалите са наши, и ***, и Данко Харсъзина е наш Ами че той нали беше затворен за кражба? учудва се Бочоолу. Е-хе, ти патки пасеш. Пуснахме го ний него. Нали той ни спечели хамалите. Отишъл при тях онзи ден, събрал ги, че като им скръцнал със зъби, те замръзнали по местата си, като им изръмжал: "Зъбите ви ще разкъртя, ако не изберете бай ***!" и хамалите кандисали. Пазарил ги Данко по два лева на човек и срещу изборите цяла нощ ядене-пиене. Страшен хайдучага, брей! И за колко мислиш! За 50 лева. Ходил при онези да и
173
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Имаш право, твоя милост! Бочоолу, налягай си парцалите, недей го опява! обади се Гочоолу. И аз съм консерватор. Ами че аз на гроб камък ли съм! Аз съм пък хептен консерватор изтърси Дочоолу, я стани и ти бе, Бочоолу, един консерватор, че да ги пипнем онези, да не могат да мръднат. Добре, ама не зная управителят с кои ще бъде отговаря Бочоолу. Управителят ли? С нашите, разбира се съобщава бай ***, и околийският е с нашите. Постоянната комисия не е законна, ама кой ще му дири законност, тя е наша. Бюрото е наше. Градският съвет е наш. Кметът малко шава, ама ще му
172
2
 
4
 
! Отговори
Shark преди 9 години
До 245. А ти си потомък на диво анадолско племе, наречено турци, които не са имали нито писменост, нито религия, откраднали са и двете от арабите и подложили на геноцид милиони хора, и продължаващи този геноцид и сега към кюрдите. Трябва да те е срам, и да се извините на половин Европа, но вие сте прекалено нагли. Цял свят призна турския геноцид над арменците. Ще дойде момента ,когато ще признае и геноцида на българите и ще сте наказани за това. Земетресенията в анадола са само началото!!
171
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ми дрънкайте много-много, аз ви казвам, че трябва да изберем правителствени! извика бай *** и удари силно по масата. А бе как ще изберем правителствени, откъде ще изкопаем избиратели? Ами че ти бе, бай ***, нали си; уж либерал осмели се да възрази Бочоолу. Кой ти каза, че съм либерал! попита строго бай ***. Как кой ми каза? Ами че не помниш ли колко консерватори си пердашил, колко си ги псувал, как да не си либерал? Не знаеш ли ти сам каза, че даже на Иречека си се хвалил, че си либерал? възразяваше Бочоолу. Ей че си ***! отговаря със снизходителн
170
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Те и преди ЕИ бяха 5, че и някой казваха, че са за БСП тези 5, ама после отиде коня у ряката. На социолози и бг политици НЕ вярвам, каквото и да казват.