НС не успя да бутне ветото на президента за търговските вериги

ДПС и БСП подкрепиха отново закона, но събраха само 97 гласа
Обновена: 11 юли 2014 10:31 | 11 юли 2014 10:26, Камелия Цветанова
45
НС не успя да бутне ветото на президента за търговските вериги
Снимка: архив, БТА

Парламентът не успя да преодолее ветото на президента Росен Плевнелиев върху промените в Закона за защита на конкуренцията, които затягат отношенията между търговските вериги и техните доставчици.

ДПС и БСП подкрепиха отново закона, а от ГЕРБ – ветото, и така се оказа, че парламентът ще обсъжда отново нормативния акт.

Гласовете на БСП и ДПС бяха 97, а за да се отхвърли ветото, е нужно 121 народни представители да гласуват срещу него.

Депутатите си дадоха срок от три дни да правят предложения между първо и второ четене на върнатия от президента закон.

Още по темата
Обсъждане на ветото днес мина почти без дебат, като само трима депутати от БСП се изказаха и изложиха старите си мотиви при първото приемане на нормативните поправки.

Левият Спас Панчев настоя, че целта е да се прекратят нелоялните практики. Според него законът отразява резултатите от цялостното проучване на проблемите.

Целта е да се променят отношенията между големите търговски вериги и техните доставчици, така че да станат равноправни, а нелоялните практики на веригите да бъдат прекратени, заявиха още от левицата.

Според президента Росен Плевнелиев обаче промените в Закона за защита на конкуренцията, чрез които се променя Законът за храните, са минали без оценка на въздействието им върху потребителите и няма яснота дали ще предизвикат поскъпване на хранителните стоки.
 
Голяма част от измененията са неясни, което може да доведе до хаос в отношенията между търговците на храни и техните доставчици. Освен това създават предпоставки за административен произвол, както и риск от създаване на картел, посочи държавният глава.
 
"Някои от измененията вместо да предотвратят нелоялни търговски практики, ще затруднят търговския оборот ще повлияят негативно върху развитието на икономиката", смята Росен Плевнелиев.

 Държавният глава отбеляза, че законът въвежда "забрана за злоупотреба с по-силна позиция при договаряне“, но не дава ясна дефиниция за неговата същност.
 
Кое предприятие е с по-силна позиция при договаряне, се определя на база на методика, приета от КЗК, но според Плевнелиев правната уредба по този въпрос трябва да се съдържа в закона и не може да бъде замествана от акт на комисията.
 
С промените в Закона за защита на конкуренцията в Закона за храните се създават специални изисквания за търговец на храни с общ оборот за предходната година над 50 милиона лева и те ще са длъжни да изготвят типови договори или общи условия, и да ги публикуват на интернет страницата си.
 
От президентството посочват обаче, че остава неясно как и защо законодателят е избрал критерия 50 млн. лв. оборот за предходната година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
0
 
! Отговори
Вени преди 9 години
ГЕРБ и представителите им са вредни за страната и не спират да вредят със саботажите на нужни за народа закони
37
0
 
0
 
! Отговори
Ясен преди 9 години
За пореден път с факта, че всички от ГЕРБ са се въздаржали се доказа, че президента е просто една кукла на конци собствеост на Бойко
36
0
 
0
 
! Отговори
Галя преди 9 години
Президента, защо не извърши едно добро дело за страната и не си подаде оставката?
35
0
 
0
 
! Отговори
Ники преди 9 години
Не мисля, че това е вето на президента, а на началника му Бойко
34
0
 
0
 
! Отговори
Камен преди 9 години
Първи успех за президента от началото на управлението му. Сигурно ще се обади да разкаже на жена си по телефона та да го помисли за мъж
33
0
 
1
 
! Отговори
Ниа преди 9 години
Поредното доказателство,че ние нямаме Президент,а поддръжник на чуждите интереси.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Сашо пак......... но да не оставят българския малък производител на благоволението на чуждите инвеститори клас А (за каквито приемат чуждите търг. вериги и ги облагодетелсват). Така че нека има една актуална справедлива към всички законова регулация на тези отношения.
31
0
 
1
 
! Отговори
Цветан Караилиев преди 9 години
До морски Абе,човече,по-добре не цапай анонимно форума.Като ти чета писанията,мисля,че са вьзможни 2 варианта-или си платен оплювач,или коеф.ти за интилигентност е едноцифрено число.Сега те разбирам защо си анонимен,явно,че,макар и закьрняло,имаш някакво чувство за срам.Е,дано да ти плащат добре!
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Сашо пакТандем не са малки, а и добре представени са в някои големи вериги.Аз лично ги харесвам.Те едва ли имат нужда от кооператив. А и кооперативите тук са си си утопия, отделно че трудно ще се преодолее вътрешната конкуренция между самите производители в името на обща цел да се надделее над монопола на веригите. Та сигурно сегашния закон не е идеален, но е по-добре от никакъв. Така че нека го подобрят (да е като в другите ЕС страни), но да не оставят българския малък производител на б
29
0
 
1
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
До Анонимен... едновременно с това у нас вино за 5-6 лева е много по-добро. Е толкова ли няма държава да съдейства на български производители да пробият и да влезнат в "омразните" немски,а нглийски и т.н. вериги. Такива действия трябва да се предприемат, а с разни местни рестрикциики никога няма да си надскочим нивото.
28
0
 
1
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
До АнонименСъгласен съм с теб - съботните пазари бяха само един пример. Ето Тандем си имат собствена верига магазини - нещо такова може да се направи на национално ниво и на кооперативен принцип. Не казвам, че малките производители нямат нужда от подкрепа, но просто предвидените административни ограничения са супер популистки и се съмнявам да доведат до кой знае какви резултати. Друг пример - тук пия някакви отвратителни италиански и френкси вина обаче за по 7-8 евро бутилката...
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Сашо пакПод "малки производители" имах предвид предприемачи с инвестиции между 50-500 000 лв (собствени средства, не подарени), даващи работа на 5-10 човека, произвеждащи 5-10 тона продукция, работещи изцяло на светло под зоркото око на цялата бдителна държавна администрация и отговарящи на всички европейски изисквания. Та тия малки производители не могат да разчитат само на местния кооперативен пазар в събота. Те се целят в националния пазар, дай боже и във външния. А и кооперативите и бра
26
4
 
1
 
! Отговори
тиквут нещастни преди 9 години
Червените принасят човешки жертви на Червения Бог Благоев-Димитров подобно на техния пример на подражание - ацтеките и техния Тескатлипока. Всеобщоизвестно е че ацтеките са живели в първобитнообщенен комунистически строй.
25
3
 
4
 
! Отговори
морски преди 9 години
Плевнелиев не може да бъде български президент,той работи против интересите на България и българския народ,против българската икономика и селски стопанство,работи за интересите на запада и САЩ.Позорна личност!
24
0
 
2
 
! Отговори
Сашо преди 9 години
До АнонименМАлките производители трябва да се кооперират и сами да търсят начини за пласмент на продуктите си. Тук (в Германия) всяка събота има организиран пазар на регионалните производители и макар и с по-висока цена, продуктите се продават добре. От една страна хората искат да подкрепят региона и пазаруват там, а от друга когато даден хранителен продукт е предназначен само за продажба в даден малък регион, може да се очаква да са сложени доста по-малко консерванти.
23
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ГЕРБ не си държат на думата и осигуряват кворум, като по този начин обслужват ДПС.
22
3
 
1
 
! Отговори
Саяо преди 9 години
До АнонименИзвинявай, обаче това са си супер популистки и безсмислени приказки. "Западните отровни ***" съм сигурен, че се произвеждат при много по-строги правила и изисквания за качество отколкото всеки български продукт. Все пак живея в Германия и виждам разликата.
21
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Даави онодя тиквути нещастни къде ги видя тия "Комунистите на Бузлуджа" , комунисти няма повече от 30г още от първите фирми (***-комунисти с хотелски вериги) аман от ЗОМБИТА.IQ на кръглия *** е равно на числото П. Когато една партия работи против държавноста и суверенитета тя не само че трябва да се укорява но и да и се наложат санкции.Тиквунестата е точно такава - 5 колона в БГ общество.
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СашоИ какво предлагаш ти на малките производители, които не са политически представени и няма кой да се погрижи за техните права и интереси (щото те са единственото здраво и читаво нещо в българската икономика)? Ритуално самоубийство?
19
3
 
2
 
! Отговори
Тъй тъй преди 9 години
До ДС-тоТъй тъй. Комунистите на Бузлуджа, право в летящата чиния и да отлитат към родната си, мила червена планета.