Скандалът е огромен, но хората няма да изгубят и стотинка

Чобанов: БНБ готви специален закон заради КТБ
Обновена: 11 юли 2014 17:39 | 11 юли 2014 14:16, Камелия Цветанова
70
Скандалът е огромен, но хората няма да изгубят и стотинка
Финансовият министър. Петър Чобанов. Снимка: архив, БТА

БНБ готви специален закон, за да се реши ситуацията с КТБ. По-рано днес централната банка обяви, че банковият лиценз на финансовата институция ще бъде отнет, а сметките в нея ще бъдат прехвърлени в Креди Агрикол България, която пък ще бъде национализирана.

В мотивите на закона ще се разпише финансирането, има няколко варианта за това, обяви финансовият министър Петър Чобанов, но отказа да съобщи подробности за текстовете в закона, нито пък за каква сума става въпрос.

Част от средствата ще дойдат от парите в КТБ, от Фонда за гарантиране на влоговете, останалото e от държавата. Един от вариантите е с дълг, но това ще наложи актуализация не на целия държавен бюджет, а само в частта за дълга, посочи Чобанов.

Още по темата
Колко ще струва всичко на държавата, зависи от варианта, който ще се приеме за финансираното, а в момента те са различни, добави той.

Според него обаче важното е, че ще бъдат защитени спестяванията на хората и те няма да загубят и стотинка.

„Скандалът е огромен, от мащаба на този на Мадоф, разбира се, не толкова, но за нашата икономика е огромен. Има финансови злоупотреби в особено големи размери, има 3,5 млрд. лв. портфейл, за който си задаваме въпроса има ли го, няма ли го и как се е стигнало до тази ситуация. И обвиненията към правителството, че има нещо общо с този проблем, са неоснователни, правителството е част от решението“, коментира финансовият министър.

Според Чобанов ясно трябва да се поеме отговорността в тази ситуация и виновниците да бъдат посочени.

„Надявам се всички да признаят, тези, които участваха в пропагандирането на конспиративни теории, че те са били безпредметни. Главният прокурор със своите действия ясно защити държавността в тази ситуация“, категоричен е той.

Чобанов увери, че най-вероятно ще има актуализация на бюджета на НЗОК, защото има политическа воля за това.

„Лидерите на най-големите партии казаха, че искат да има актуализация“, припомни той.

По думите му актуализацията може да стане с икономии от другите ведомства и системи, които да се пренасочат за здраве.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още по темата: БНБПетър Чобанов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БНБ или ДПС го готви тоя закон???
21
1
 
4
 
! Отговори
колибри преди 9 години
Знами някой лобира за това държавни пари да са в тази банка, после подреди нещата да прибере същите тези пари и сега вече като кон на празна ясла търсим крадеца , ама и да го намерим парите ги няма.......Ето това е нашата държава - един разграден двор, а на върха са разбойници и престъпници от най-висша класа.Някога затова пролетариата се е надигнал и взел всичко в свои ръце - да не спорим колко добре е било, но просто като няма оправия............
20
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пари за здравеопазване няма, но за далаверите винаги има. Дайте да дадем както се казва.
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То държава отдавна няма, вие за демократична и правова говорите...
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
от тоя почва да ми се драйфа още преди да си е отворил устата
17
0
 
9
 
! Отговори
от село преди 9 години
Всички, които предложат такъв закон и тези, които го приемат трябва да бъдат дадени на съд.
16
1
 
9
 
! Отговори
Коафьорин преди 9 години
На Чобанчето, малко преди да се раздели с министерското кресло, успяха криво-ляво да му налучкат модела на пострижката ...
15
0
 
13
 
! Отговори
асд преди 9 години
Вложителите нямало да загубят. Значи всички останали ще покрием загубите на банката. Разберете - държавата, фонда за гарантиране на депозитите и ощетените фирми - това пак сме ние!
14
4
 
6
 
! Отговори
От село преди 9 години
Това не беше ли банката, в която Боко Халката сипа държавните пари???Доволни ли сте сега? Легално източване на държавата.
13
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Спомням си предишния път когато комунистите казваха "спокойно, всичко е наред кризата ще ни подмине". Кризата така ни подмина, че ... Сега казваха, че банката е ОК и да сме спокойни за сметките си в КТБ. Какво ли ни чака!?
12
2
 
1
 
! Отговори
ето я целта!за 5лв. преди 9 години
Славното Царство България, няма БКП, няма ДС. Атанас Буров, прочут банкер. През 1941 г. продава имота си на собственото си Застрахователно и презастрахователно дружество поради натрупани лични дългове в размер на 4 милиона лева. Според документите Буров получава от дружеството, на което всъщност е управител, 8 милиона леваСъщите далавери, но в много по-малък мащаб. Царство България е мизерна държава.
11
1
 
7
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ БКП_БСП преди 9 години
Ей взеха им парите на хората и това ми било стабилна банкова с-***,някой се смеят,като тоя на снимката по горе,други плачатДА БЕ ВЕРВАМЕ ТИ ***...
10
1
 
6
 
! Отговори
Милошевич преди 9 години
Всички Български политици включително и Президента-санировчик трябва да бъдат дадени на трибунала в Хага за престъпления против човечеството!Къде е интелигенция или спи блажено в прегръдката на полит-мафиоти,клептобанкирането и общинският феодализъм!Пфу продажници убихте България!
9
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пари в банка нямам защото не мога да спестя. Но ще трябва да връщам заем за тези на които са взели милионите в сметките, така ли?
8
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Друго си е обикновенния български гражданин да плаща дълговете на КТБ и другите бизнесменчета и да подкрепя фалиращите банки. Нали, Чобанов ? При това защитени със закон. Кажете ми кога "Креди Агрикол България" дето от купените "специалисти" се води печеливша компания ще покрие дълговете на официално губещата пари КТБ. И по случая "Креди Агрикол България" се национализира, за да може обикновенния българин да покрива дълговете на КТБ.
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чобанов не знае кой е и какво търси в МС! Пълно куку!
6
2
 
19
 
! Отговори
Кико преди 9 години
Януари тази година си купих хардуер от швейцарска фирма за 2600 долара. Не ми го изпратиха март. Обещаха да ми върнат кинтите юни, юни ми казаха октомври не знам какво ще ми кажат октомври. Нито ми пращат хардуера, нито ми връщат парите. Банка, полиция, комисия за защита на потребителите, както и европейската такава ми връщат писма, че не могат да направят нищо, защото не е в техния ресор. А на милионерите сега ще им се върнат кинти с лихвите от данъците. Баси скапаната държава!
5
0
 
24
 
! Отговори
BG преди 9 години
А бе, аз ли нещо бъркам или същите тия хора преди няколко дни уверяваха непрекъснато че "всичко било наред и нямало повод за паника" !!!Сега се оказа че имало скандали, финансови злоупотреби и т.н !!!
4
0
 
22
 
! Отговори
Диагнозата преди 9 години
Омерзителното е, че в страна от ЕС пред очите на целия свят конспиративен кръг от престъпни *** върти на пръст с цинична арогантност Българската държава напук на всякакви препоръки и санкции на ЕК ! Питаме се, коя сила всъщност ги организира, координира и протектира ? Кой стои зад тях и си играе със съдбините на нашия народ ?
3
0
 
33
 
! Отговори
kire liberalo преди 9 години
Поредната невероятна глупост - с пари от държавата да се спасяват и плащат всички вложители в КТБ, вместо само гарантирания размер по закон. На това Искров му вика "няма да наливаме пари в каца без дъно".... Този е първия, който трябва да си ходи.