БСП иска промени на предложенията на БНБ за КТБ

Обсъждат сценарий без директно участие на държавата с пари
Обновена: 14 юли 2014 14:10 | 14 юли 2014 11:37,
45
БСП иска промени на предложенията на БНБ за КТБ
Румен Гечев, Снимка: Булфото, архив

Предложенията на БНБ за законодателни промени във връзка с одържавяването на "Креди Агрикол" и отнемането на лиценза на Корпоративна търговска банка няма да бъдат подкрепени в настоящия им вид от БСП. Това каза пред „Нова телевизия“ Румен Гечев, депутат от „Коалиция за България”.

Още по темата
По негови думи в този си вид предложеният проектозакон от БНБ не може да бъде подкрепен, „тъй като поставя в изключителни условия определени физически и юридически лица. Няма как да предлагаме закон, който да се различава от европейското и действащото българско законодателство”, каза Гечев.

Той посочи, че в БСП одобряват разглеждането на всички възможни варианти за КТБ, тъй като в Корпоративна търговска банка има стотици български фирми, общини и болници. „Но не може да се прави разлика между държавни и частни фирми, не може и не трябва да се прави разлика между физически и юридически лица”, категоричен е депутатът.

Трябва да се сметне какви ще бъдат ефектите върху българската икономика от затварянето на банката по съществуващото законодателство, както се прави в ЕС, или да се търсят инструменти, които да защитят интересите на вложителите, категоричен е той.

„Най-вероятно, ние, (от БСП бел. ред.), няма да подкрепим предложения законопроект в този му вид - да се извадят пари от данъкоплатците и да се разплатим с всички, които са си вложили парите в тази банка, тъй като в условията на пазарна икономика винаги има пазарен риск“, каза Гечев.

Румен Гечев уточни, че на срещата при президента Росен Плевнелиев днес ще бъде обсъдено дали може без държавата да участва директно с финансови средства, дългът към вложителите да бъде превърнат в собственост, каза още депутатът от „Коалиция за България“.

„Да се дадат акции или други ценни книжа, които да бъдат конвертируеми на финансовия пазар, така че фирмите, които са засегнати, да могат да реализират книжата си на пазара и да получат някакво финансиране не от държавата, а от пазара”, обясни Гечев. Това е само една идея, която предстои да бъде обсъдена, уточни той.

Повече икономически новини четете в сайта на Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още по темата: БСПБНБКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
1
 
! Отговори
Бурканбанк преди 9 години
До Остап БендерЩе се върнат тези за които да страдат е привилегия...
42
1
 
0
 
! Отговори
Остап Бендер преди 9 години
до Бурканбанк.........А тези с парите по бурканите да бъдат заточени на Варадеро и....НИКАКВО ВРЪЩАНЕ докато не си похарчат парите.След като похарчат всичко,президента ще ги амнистира и едва тогава ще получат привилегията да се върнат отново у дома и да страдат наравно със всички свои сънародници......като истински български патриоти.Не се ли просълзи,брат,а?
41
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Цветан Василев , делян пеевски и Бойко Борисов бяха неделима троица. Борисов и Дянков бяха натикали държавните пари в КТБ. И когато трябваше да делят награбеното се скараха, Борисов да не заема сега величествени пози, защото се знае и за неговите чуваЛи в правителствения самолет.
40
1
 
2
 
! Отговори
Бурканбанк преди 9 години
До Остап Бендер Парите до 100000 евро в банките на територията на РБ да се заменят с кредити при изгодна за банките лихва, без право на предсрочно погасяване!!!
39
4
 
2
 
! Отговори
Остап Бендер преди 9 години
Абе просто е: На всеки който има влог в КТБ,да му бъде отпуснат кредит за същата сума при 15% лихва.Кредита да се счита за отпуснат от деня на откриване на влога.Така вложителите ще спасят собствената си банка.Гениално,нали?
38
2
 
5
 
! Отговори
Да, ама не... преди 9 години
Фонтът за гарантиране на влоговете ли ще раздава "ценните книжа" вместо пари ??? ВНИМАНИЕ !!! НОВА ИЗМАМА!!! БСП иска да ЗАМЕНИ дори и ПАРИТЕ на хората гарантирани по закон до 196000лева с някакви хартийки наречени "ценни книжа" НА КОИТО НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА КАЖЕ КАКВА ЩЕ Е ЦЕНАТА ИМ ПРИ ПРОДАЖБА!!! ИСКАТ ДА ПРОМЕНЯТ И ЗАКОНА ЗА ГАРАНТИРАНЕ НА ВЛОГОВЕТЕ В БАНКИТЕ ???
37
1
 
1
 
! Отговори
Вложител преди 9 години
До АнонименЗащо обвиняваш само БСП. Всички политически партии са виновни, които допуснаха възникването на тази банка и нейното ограбване. КТБ е била в добри отношения с всички политици. Можеш да се увериш, като приемат Закон, с който да върнат всички пари на вложителите, които са самите те, за да си спасят парите.
36
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В момента живея на ръба на оцеляването (както стотици хиляди в България) и няма да дапозволя да ми свалят и последната риза от гърба. Първи ще изляза на улицата, ако приемат този закон. Как пък веднъж не бяха единодушни да приемат закон за драстично увеличение на доходите на хората.
35
0
 
6
 
! Отговори
Данъкоплатец преди 9 години
Нека политиците обяснят как ние обикновените хора ще плащаме с данъците си откраднатите влогове на вложителите в КТБ. Заемът, който ще се изтегли, за да се платят техните влогове ще го плащаме всички ние данъкоплатците, а не хората, които ограбиха банката. Не е честно. Всеки вложител знае, че са гарантирани 100 000 евро от държавата. Като не може сам да си управляваш парите, не се сърди на другите.
34
3
 
13
 
! Отговори
до 32 преди 9 години
Главата ти не вдява, че Р. Гечев е прав. Защитени са по европейските закони 100 000 евро, вложителите знаят и след като влагат повече пари в една банка - поемат риска. Или евр. закони за южен поток важат, а за банките - не. Защо тези, които нямат пари ще покриват загубите на тези с милиони влогове, много от тези пари вероятно от рушвети и кражби. Браво на Гечев и БСП. Това показва че мислят за болшинството, а не за 46 милионера.
33
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Източването го има и най вероятно схемата е проста и поради това изглежда малко вероятна ,ама се е случила .Откак е станала тая кушия с КТБ и досега не мога да разбера какъв такъв е вършил и върши тоа банков надзор и кого надзирава ,като не е видял ,нито усетил,нито разбрал далаверите на Ц.Василев .И к,во излиза ,че и БНБ се носи като блуждаещ електрон в пространството ,без да е еня за народ и държава .а целокупния народ пак е поза "Г" и група крадци и политици се изреждат отзад
32
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Иван *** с неговата метреса Миланова подуправител така окрадаха фалиралите банки , че на Татарчев му се зави свят..бог да го прости.
31
2
 
3
 
! Отговори
Не те слуша главата преди 9 години
До GeorgiИ къде е логиката в това източване. Нещо ми се губи смисъла. Пълна безсмислица. Ако ти си представителна извадка на интелигенцията дето е емигрирала, по-добре си седи там.
30
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако наистина хората загубят пари в КТБ както предлага баламурника Гечев не трябва да допускаме повече НИКОГА БСП до властта.А ако ме питате и до парламента.
29
2
 
1
 
! Отговори
Не те слуша главата преди 9 години
До GeorgiКалкулаторът казва, че 2% от 1млрд са 20 милиона. Това е лихвата за една година * 10 години = 200млн. ... незнам къде и от кога живееш ама очевидно не ти е лесно с празна глава като твоята...
28
2
 
3
 
! Отговори
Гражданин преди 9 години
И какво става сега бедните хора няма да могат да си върнат парите защото някой ги откраднал.
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До До кога ? 28Иван Костов може да свърши работа, но първо трябва да бъде хванат за топките за да не спазва обещаното от преди оставката на Виденив, да не закача хората на БСП!
26
5
 
9
 
! Отговори
До кога ? преди 9 години
Румен Гечев беше вице премиер по времето на Жан Виденов, когато фалираха 18 български банки. И той дава съвети ?Единствено Иван Костов има познания и смелост да върши каквото трябва !!!До кога ще чакаме ?
25
4
 
3
 
! Отговори
Georgi преди 9 години
za 26Училище-мъчилище , къде е Даскалът ти да му тегля ушите . Я вземи калкулатура сега и се опитай да го използваш !
24
4
 
12
 
! Отговори
Не те слуша главата преди 9 години
До GeorgiМи Пощенска банка. Когато имах депозит там пред няколко години, лихвата беше между 6 и 8%. Източили банката с 2% лихва отгоре. Ти просто си смешен :). На 1млрд. лв, годишната лихва на тези 2% е 20млн лв отгоре. Как ще източиш банка така. :) Да източиш 200млн ти трябват 10 години :), а и проблема на банката не са 200млн лв. дето са изнесени, а онези 3млрд. лв.За какво ли коментирам празната ти глава :).