"Кабинетът "Орешарски" подкосен от Украйна и евровота"

Руският печат за оставката на българското правителство
Обновена: 25 юли 2014 09:42 | 24 юли 2014 09:24, Елка Василева
41
"Кабинетът "Орешарски" подкосен от Украйна и евровота"
Пламен Орешарски. Снимка: Reuters

Във връзка с оставката на българското правителство руският печат припомня, че като премиер Пламен Орешарски разпореди да бъде спряна работата по газопровода "Южен поток". Тръбопроводът е важен фактор за енергийната сигурност на Европейския съюз и общността едва ли ще се откаже от проекта, твърдят експерти, цитирани в "Аргументи и факти".

По-рано в правителството на България избухнаха спорове около изграждането на "Южен поток", пише "Взгляд". Въпреки премиерското изявление подчинен на Орешарски – енергийният министър Драгомир Стойнев, заяви, че властите не се отказват от своите планове, посочва вестникът.

Още по темата

Еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заплаши с последици страните от ЕС, решили да подкрепят проекта "Южен поток" в днешния му вид. Йотингер заяви също, че строителството на газопровода трябва да бъде замразено до момента, когато ще отговаря изцяло на нормите на ЕС. Руският посланик в общността Владимир Чижов обаче заяви, че няма доказателства газопроводът "Южен поток" да не отговаря на законодателството на ЕС и че това е само мнение на Европейската комисия, добавя "Взгляд".

"Росийская газета" предрича, че парламентарните сили в България ще откажат предложенията на президента Росен Плевнелиев да съставят правителство и държавният глава ще формира служебен - "междинен" кабинет, който "не ще може да взема ключови решения, включително за осъществяване на руския газов проект "Южен поток".

Според московския официоз правителството на Орешарски е било "подкосено от Украйна и изборите за Европарламент", донесли "смазващо поражение" на българските социалисти.

С развитието на украинската криза Западът упражняваше все по-силен натиск върху българите, за да се откажат от изграждането на "Южен поток" или поне да участват пълноценно в критиката към проекта, формулирана във Вашингтон и озвучавана от Брюксел. Но страната - с промишленост, практически ликвидирана по време на "демократизацията", със съсипано селско стопанство и зависима от целевите програми, финансирани чрез еврофондове, не можеше дълго време да издържи на натиска и заплахите да бъдат спрени тези "финансови поточета", предлага "Росийская газета" виждането си за ситуацията.

"След писмо от Еврокомисията с обещания да спре плащанията и да започне процедура за събиране на глоби поради "неспазване на правилата на ЕС" и след посещението в София на трима американски сенатори русофоби премиерът на България заяви, че замразява "Южен поток". Макар и до днес да не съществува нито един български официален документ за това", отбелязва всекидневникът.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 9 години
до Анонимен 35:Ами да се хванем на бас де. Каквото и колкото имаш да прежалиш. Служебното правителство няма право да работи то нищо друго, освен подготовката за избори. Нито гласува закони, нито променя бюджети. Добре че си смел само на думи щото до ся да си останал гол като пушка.
24
0
 
0
 
! Отговори
do 31 преди 9 години
Idi si v Tambov, Kirgizstan vav Osetia tam e jivota ! I v Gaza
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да се хванем ли на бас, че първото решение на служебния кабинет ще бъде разплащането със зелените енергии на Плевнелиев и Прокопиев. Второто - драстичното повишение на цените на тока. И т.н.
22
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Kvi sa tia gluposti!Podkosen e ot podkupnosta si nekadarnostta si brutalnostta si I shurobadjanastiana. I na 100% nacionalno predatelstvo
21
6
 
13
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
А ДА НЕ БИ ДА НЕ СА ПРАВИ ?
20
16
 
3
 
! Отговори
преди 9 години
Най-обичам неудачници. Много ме забавлявате. Ако когато сте и фенове на още по-весело става.
19
8
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е. България стана заложник в една международна конфронтация. Най-бедната страна в ЕС, ще понесе тежки икономически последи от налаганата политика от САЩ, целяща икономическа дестабилизация на Русия. Бог да пази България!
18
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено че е вярно в последните месеци националното радио БНР и същата по собственост БНТ на практика нямаше ден без десетки пъти да поставят ? оставка на правителството.И това с наглостта че се финансират с 0,5 млд лева от нашите пари, дори частните медии бяха по предпазливи разбирайки че политическа криза е много по-лошо от което и да е правителство. Това си беше същия майдан като в Киев само че на медиино ниво
17
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ИЕ хеХехЕ топлел се бил с фотоволтаици откога бре тиквун от месец май ли?Дано изпраска хубава зима както се полага да ви видя как ще се хапете за ташаците с цал да ги стоплите, аман от празноглави америкоси а да не забравя пурата можеш да си я завреш на тъмното място сигурно има място за цяла пачка Хаааа
16
15
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всичко казано от руските медии е вярно.добавям че герб идва на власт по решение на саш.
15
18
 
2
 
! Отговори
ЕИ преди 9 години
До до ЕИРазбирам, че мозъка ти не може да асимилира друго освен наличието на спасение на село при бай ***,откъдето идваш, но какво да се прави. А за зимата не се грижа- имам си фотоволтаици и собствено геотермално отопление.Ще си пуша пурите и ще ви гледам сеира като спре газа.
14
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Естествено, че евровота подкоси Орешарски... то е заложено в самото понятие "евровот". С него България препотвърди европейската си принадлежност, а кабинета беше насилствено присаден от централна Азия и беше несъвместим. То е като да присадиш на човек сърце от мишка. Русия няма нито едно откритие, нито един патент и никакъв принос за последните 50г, затова икономиката и е закотвена в енергетиката и производството на оръжия сглобени от западни технологии, но на по-ниски цени - профил на терорист.
13
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
знаех си аз че не само БОЙКО има вина за неуспеха на правителството то имали вина и Украйна и евровота а може би и цялата вселена
12
28
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Руската журналистика е "силна" в анализите на чуждестранните новини и "сляпа " за случващото се в Русия.Явно на българите не им дреме за тежкото положение в руската икономика, която в момента се крепи на "магията" високите цени на петрола.
11
24
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да, вероятно щяха да се развият друго яче събитията за съветския съюз, ако не бяха решили да правят марионетни правителства, да анексират територии и да водят война със съседна държава. Сигурно щяха много по-добре да им се случат нещата, ако просто търгуваха почтено, но психопатния им лидер им начерта друга съдба. Тук оставката беше дадена много преди събитията в Украйна. Смешния им сценарий се провали гръмко. Русия е единствената официално терористична държава в момента.
10
4
 
25
 
! Отговори
Обак Барама преди 9 години
''Но страната - с промишленост, практически ликвидирана по време на "демократизацията", със съсипано селско стопанство и зависима от целевите програми, финансирани чрез еврофондове, не можеше дълго време да издържи на натиска и заплахите да бъдат спрени тези "финансови поточета"Колко жалко звучи ...
9
7
 
35
 
! Отговори
FMC преди 9 години
А сега някой да каже, че руските медии са необективни. Има съвсем малко преувеличение, но в общи линии всичко е така. Дайте ми пример с някоя статия в западната преса, където точно се описват събитията в България. няма такава или поне аз не съм чел. Нещата са простички и руснаците са ги забелязали. цялата ни държавна политика се крепи на няколко неща - глобите от ЕС и взаимоотношенията с Русия. Заплпаши ли ни някой с глоба, отстъпваме. Уличат ли ни в приятелство с Русия, също. Това е истината!
8
29
 
8
 
! Отговори
Четете, бе! преди 9 години
Всички "славянофили" и "православнофили" да вземат да проучат какво пише на шлема на Иван Грозни и върху какво лежи всъщност пясъчната кула на държавността на ***.
7
10
 
31
 
! Отговори
sdfg преди 9 години
Някой смятал ли е за 25г гаден комунизъм какво е построено и за 25г. прекрасна демокрация какво също така е построено. Да не се окажат нещата не според НПО-тата и другите акълии?
6
34
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Мужиците да си гледат деспотията, наследник на златната орда, а не да ръсят непоисканите им мудрости стил Емиля ***. Пияни ***! А всички рубладжии, ***, *** и прочее платена или *** *** немедлено да заминават за Сибир!