Вигенин: Предавам щафетата на следващия "с добро междинно време"

Той очерта пред българските посланици приоритетите на МВнР
24 юли 2014 16:06,
4
Вигенин: Предавам щафетата на следващия "с добро междинно време"
Снимка: БТА

Министърът на външните работи в оставка Кристиан Вигенин очерта пред посланиците на България основните приоритети и дейността на Министерството от началото на мандата досега.

Днес в МВнР започна годишната среща на министъра с посланиците. Решихме, че предстоящата поредна трансформация в управлението не е причина срещата да бъде отменена, отбеляза Вигенин.

Той се мотивира, че във външната политика трябва да има приемственост и една полезна практика трябва да бъде утвърждавана, а и на управлението, особено по отношение на Министерството на външните работи, трябва да се гледа като на щафетно бягане.

Бих искал да предам щафетата на следващия министър с добро междинно време, коментира той.

Вигенин посочи, че посланическата конференция се реализира без особен допълнителен финансов ресурс, защото е планирана така, че да съвпадне с летните отпуски на посланиците.

Той припомни, че на миналогодишната среща е представил приоритетите на кабинета във външнополитическата област.

Стратегическата цел на МВнР е да провежда активна, но разумна външна политика, основана на българските национални интереси и европейските и евроатлантически ценности, подчерта той.

Тази година беше доминирана почти изцяло от кризата в Украйна, чието разрешаване е и ще продължи да бъде тежко изпитание за ЕС и НАТО, а конкретно и за България, посочи той.

По думите му страната ни е особено уязвима от гледна точка както на косвените, така и на възможните преки ефекти от развитието на кризата.

Търсенето на конструктивни решения на европейско равнище беше ключово предизвикателство за нас, посочи Вигенин.

Отстоявахме балансирана, ясна и принципна позиция, фокусирахме вниманието си, към защитата на многобройната българска общност в страната, подчерта той.

Според него голямото предизвикателство пред следващото правителство ще бъдат възможните икономически санкции от страна на ЕС срещу Руската федерация.

Събитията в Украйна от последните месеци доказаха нагледно значимостта на членството ни в НАТО, отбеляза Вигенин и припомни, че е била отбелязана 10 годишнината от членството ни в Алианса.

Вигенин се спря и на събитията в Сирия и посочи, че МВнР е дало своя принос в усилията за противодействие на миграционния натиск.

Кристиан Вигенин каза още, че за нас САЩ са неизменен стратегически партньор и отбеляза, че е продължила работата за включване на България в програмата за безвизово пътуване на САЩ.

Въпреки сложната международна среда бяха запазени каналите за комуникация с Руската федерация, коментира той и посочи като израз на това посещението на руския външен министър Сергей Лавров в София. Това посещение ние разглеждаме не само като елемент от двустранните отношения, но като част от диалога между ЕС и Русия, отбеляза външният министър в оставка.

Той отчете силна динамика в отношенията с Китай и с Виетнам и посочи, че от значение за нас е и развитието на отношенията със страни като Индия и Бразилия, които се радват на висок икономически растеж.

Смятам, че през изминалата година търсихме и успяхме да осигурим важния стратегически баланс в политиката ни, заяви Вигенин.

Вигенин отбеляза продължаването на подготовката на България за поемане на ротационното председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. Той оцени като успешно участието на България в политиката на ЕС по Източното партньорство и отбеляза, че е продължила системната подкрепа на България за евроатлантическата ориентация на страните от Западните Балкани.

МВнР активно работеше за видима роля на България и в глобален план, коментира Вигенин и посочи, че преизбирането на Ирина Бокова за генерален директор на ЮНЕСКО е успех и за страната ни, и за българската дипломация.

Предвид кандидатурата на Бокова за генерален секретар на ООН Вигенин отбеляза, че избирането на българин на този пост би допринесъл за повишаване на престижа на България. Бокова също беше сред участниците в срещата.

(БТА)

Вижте още във видеото:

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
4
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Не си слагай снимката в МВмР, че другите портрети ще се обърнат на другата страна.
1
1
 
6
 
! Отговори
до 1 преди 9 години
Не е вярна, грешиш, доста бели направи.