Целта на актуализацията на бюджета е да узакони грабеж

Мерджанов: Как да подпишем празен чек на служебния кабинет?
Обновена: 29 юли 2014 20:29 | 29 юли 2014 18:54, Камелия Цветанова
86
Целта на актуализацията на бюджета е да узакони грабеж
Атанас Мерджанов. Снимка: БТА

Целта на актуализацията на бюджета е да узакони един грабеж, обвини от името на левицата председателят на  парламентарната група на БСП Атанас Мерджанов.

Социалистите са категорично против промените в централната хазна, предложени от правителството, защото според тях ремонтът на бюджета е немотивиран.

Според Мерджанов бюджетът е основен инструмент на политиката на всяко правителство, а след като има такова в оставка и две от трите парламентарно представени сили са върнали мандата за съставяне на ново в рамките на този парламент, въпросът е чия политика ще изпълнява този бюджет - на президента, на  ГЕРБ и ДПС.

Още по темата

„Сега няма ново правителство и нова политика, единственото, с което разполагаме, е преразпределението на политически сили в парламента и президентските свръхамбиции“, отсече той.

По думите му предложената актуализация не е бюджет на правителството, а на президента.

Мерджанов се противопостави остро на предложението на ГЕРБ да се даде право на служебното правителство да покачи дълга.

„Как да се съгласим да подпишем празен чак на едно правителството, чиято единствена задача трябва да е организирането на честни избори. Цитират ни прецедента от 1997 г., но сега ситуацията не е като тогава, сега служебното правителството смята ли да въвежда валутен борд“, риторично попита социалистът.

„Абсурдът на политическия миш-маш, създаден от ГЕРБ и ДПС, стигна дотам, че партията мандатоносител ще гласува против предложението на правителството, а довчерашната опозиция ще подкрепи предложението на тези, чиято оставка искаше цяла година“, продължи с критиките Мерджанов.
 
Той призова депутатите от ГЕРБ и ДПС да не задължават българските граждани „само за да скрепите новата си дружба“.

Атанас Мерджанов поиска от премиера в оставка Пламен Орешарски да отговори честно на въпроса дали наистина се налага актуализация на бюджета.

„Като премиер и финансист кажете в състояние ли е българската държава да съществува без актуализация. Миналата седмица ни обвиниха в предателство спрямо Вас, защото се противопоставяме на този бюджет, а обвинението дойде от ДПС, партията, която започна мандата в рамките на едно мнозинство, а го завършва в друго. От БСП смятаме, че ще е истинско предателство към Вас, като гласуваме нещо, което ще потвърди тезата, че правителството на Орешарски е довело държавата в колапс. Ние знаем, че това не е истина и заради това искаме да дадете ясен и точен отговор“, настоя Мерджанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.