Найденов върнал престижа и достойнството на военната служба

Заварихме система в критично състояние, отчете той
12
Найденов върнал престижа и достойнството на военната служба
Ангел Найденов. Снимка: БТА

Ангел Найденов се похвали с резултатите от работата си като министър на отбраната.

Заварихме една система в критично състояние, с демотивирани хора. Днес нещата са различни, значително променени към по-добро, а това е добре и за отбраната и военната сигурност на страната, и за България, заяви той на заключителна пресконференция за изпълнението на управленската програма на политическото ръководство на Министерството на отбраната.

Той коментира, че излиза от министерството с удовлетворение и с разбирането, че за тези 14 месеца са направили крачка напред.

Ангел Нейденов отбеляза постигнатите резултати в няколко направления.

Той посочи предприетите действия за спиране на ерозията на отбранителните способности. Сред тях са преразглеждането на Плана за развитие на въоръжените сили, решенията за спиране на предвидената реорганизация на бригадата "Специални сили", за спиране на съкращенията и запазването на сегашния вид на военното формирование и база "Безмер", спиране на част от съкращенията, предвидени за базите на бригада "Логистика", възстановяването на военното поделение във Враца.

За дейности, свързани с възстановяването на престижа и достойнството на военната служба и военната професия, за 14-те месеца управление са били предприети 10 конкретни стъпки, в които са вложени близо 60 млн. лв.

Найденов отбеляза възстановяването на дирекция "Социална политика", промените в Кодекса за социалното осигуряване за правата на военнослужещите при пенсиониране, пределната възраст на войниците, изравняване на правата на мъже и жени военнослужещи, заделените 22 млн. лв за жилищния фонд на МО, увеличените обезщетения на безработните съпруги или съпрузи на военнослужещите от 270 на 340 лв., както и увеличеното възнаграждение на цивилните служители между 3 и 18 процента от 1 януари 2014 г.

По отношение възстановяването на техниката Ангел Найденов отбеляза, че е имало възстановяване във всички типове средства, с които БА разполага. Той каза, че през септември е планирано за първи път на летище "София" да има демонстрация на ВВС.

По отношение на развитието на отбранителните способности и капацитет Ангел Найденов отбеляза, че има повишение със 17 процента на реално проведените обучения, а със 7 процента повече са международните обучения и съвместна подготовка. В тези учения са участвали близо 6000 български военнослужещи.

Министърът изтъкна и постигнатото във връзка с изпълнението на задачи по трите мисии - за национална отбрана, мисии зад граница и принос към националната сигурност. От втората половина на 2013 г. досега от БА са проведени 150 операции по търсене и спасяване, евакуационни дейности, подпомагане на други държавни организации, участие в гасене на пожари, въздушен транспорт при медицинска евакуация или трансплантации, оказване на помощ и защита на населението при наводнения.

Близо 860 човека са били спасени или подпомогнати при евакуация от военните.

Сред резултатите министърът отбеляза и изграждането на защитното съоръжение по южната ни граница.

Ангел Найденов отбеляза още ротацията на командни длъжности и новите назначения в БА в този период, която е
най-мащабната промяна във висшето командване в последните години. Променени бяха 23 от 35 позиции, направени бяха 17 повишения във висше офицерско звание и произведени 9 нови генерали.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
КТБ преди 9 години
СТИГА СТЕ ЛЪГАЛИ ХОРАТА - КАТО ИЗМИСЛИТЕ ЕДНА ГЛУПОСТ И Я ПОВТОРИТЕ ПО ВСИЧКИ МЕДИИ И ТЯ НЕ СЕ СБЪДВА!!!!!НАПРОТИВ, ВИЖДА СЕ АСПЕКТА, ЧРЕЗ КОЙТО ИСКАТЕ ДА ПРОКАРАТЕ ЛЪЖАТА!ИЗМАМНИЦИ - НИКОЙ НЕ ВИ Е ИСКАЛ !!! А ВИЕ НЕ ЛЪЖЕТЕ ДОСТАТЪЧНО *** ЗА ДА ВИ ТЪРПЯТ ВСИЧКИ:ГЛУПАЦИТЕ КОИТО ВИ ЛЕГИТИМИРАТ НА ИЗБОРИ, ОСВЕН ТЕЗИ НА КОИТО ПЛАЩАТЕ , СА МНОГО МАЛКО !!=== ВРЪЩАЙТЕ ПАРИТЕ НА ХОРАТА ДЕПОЗИРАЛИ В КТБ ВЕДНАГА !!! ===
6
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Може и да е върналм но като авторитет по изчукване на кюнците на сестра галева се оказа слаба работа!
5
0
 
5
 
! Отговори
питам се преди 9 години
A кой подписа с американците споразумение да си унищожим и малкото останали ракети?
4
3
 
6
 
! Отговори
Съпругата преди 9 години
Да,това е напълно вярно.Спомнете си само предишният министър на отбраната - Аню Ангелов.По негово време на военнослужещите им излезе прякора "гащници".Недопустимо беше ,по времето на управлението на ГЕРБ, да се настройват едно срещу друго двете силови министерства и служителите им.
3
2
 
0
 
! Отговори
jega преди 9 години
chestit nov bg national praznik na nezavisimostta 1 august!
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Върнал бил...нищо не е върнал.
1
2
 
6
 
! Отговори
Парапланерист преди 9 години
Че то има ли някой министър от кабинета на Орешарски който да не се е похвалили с постигнатото.