Няма да допуснем сътресения в службите, увери Шаламанов

Важно е да работят, за да намерим външни фактори за кризата с КТБ
Обновена: 22 авг 2014 09:48 | 22 авг 2014 09:48, Веселина Йорданова
11
Няма да допуснем сътресения в службите, увери Шаламанов
Велизар Шаламанов. Снимка: архив, БТА

Няма да допуснем сътресения в службите, заяви служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов пред БНР във връзка с информациите за евентуална смяна на шефа на Военното разузнаване Веселин Иванов.

"Веселин Иванов  в момента е в домашен отпуск. Много по-важно за мен е службата да работи ефективно, заедно с партньорските служби, поради усложнената среда за сигурност около Украйна, Черноморския регион, Ирак, Сирия, Афганистан", подчерта военният министър.

Още по темата
Според него службите трябва да работят добре, включително и за това „да намерим външни фактори, които вероятно са повлияли на кризата с КТБ“.

Шаламанов обясни, че е предприел стъпки за излизане от управителните съвети на двете сдружения, в които участва, във връзка със срока, който служебният премиер даде на министрите да изчистят ангажиментите си към неправителствени организации.

Той потвърди, че има проблем с плащането на членския внос на страната ни в НАТО в размер на 15 милиона лева.

„Проблемът произтича от 100 млн. лева намаление на бюджета на министерството, при положение че той е далеч под изискуемите 2% за ефективно членство в Алианса“, обясни Шаламанов.

Той обаче уточни, че моделът в НАТО е изключително гъвкав и страните биват поканвани да внесат част от членския си внос, когато възникнат конкретни разходи.

„Ако някоя от страните няма възможност да внесе парите, други страни внасят част от своя членски внос. Нашата вноска може да бъде разсрочена, но в рамките на годината. Ние направихме нашите разчети, така че няма да имаме затруднения да изплатим членския си внос към НАТО“, подчерта министърът.

Страната ни има и задължения към Русия за поддръжка на военна техника. По думите на военния министър плащанията ще бъдат разпределени така, че да се влезе в месечните лимити за плащания към Москва.

„Това, което може да бъде отложено, докато се случи втората актуализация на бюджета и докато имаме стабилен бюджет за следващата година в рамките на 1,5% от БВП, ще се опитаме да отложим до периода, в който ще има финансово осигуряване“, уточни Велизар Шаламанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
случайна прилика преди 9 години
нерде шаламан,нерде машалла
8
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
това момченце ще обърка всичко.само чакайте и гледайте
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
някой кара колело някой кара колело имаше една велика песен
6
2
 
11
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
До политологИди и направи една тутуратка на Бойко Борисов ! :)Всъщност може и вече да си го направил. Все пак вече е 10 часа ...
5
1
 
14
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
И още :Не стига, че им плащаме членски внос, ама принуждават бедна България да им купува бракувани хеликоптери и друга амортизирана военна техника.Ако имаше истински действащи служби в България, които защитават националните интереси и суверенитет, такива като този на снимката трябваше да бъдат арестувани за национално предателство.
4
15
 
3
 
! Отговори
политолог преди 9 години
Винаги ми е било интересно , защо всички неуспели партии се нахвърлят върху най-успешната ГЕРБ. На всички избори ГЕРБ е победител. Предполагам, че мижитурките и слабаците най-много се ежат и при първия шамар си подвиват опашките. В момента Б.Борисов е най добрия Държавник и в това няма съмнение. Иван Костов не може да спи, че народа го мрази и не го ще. Той си въобразява, че като непрекъснато прави мизерии на ГЕРБ ще се почуства по добре. Не другарю Костов, само затъваш в собствената си омраза.
3
3
 
15
 
! Отговори
ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ ! преди 9 години
15 милиона членски внос за членство в НАТО ! ...А, едно време членувахме безплатно във Варшавския договор. Руснаците ни даваха оръжие без пари. Тогава никой не смееше да ни закачи, защото знаеше, че зад нас стои могъщия СССР.От какво може да ни опази НАТО ?От Турция ? Всички знаем какво стана с Кипър ... Турците нахлуха там преди повече от 30 години и до днес Кипър е разделен.
2
3
 
11
 
! Отговори
СРАМ СРАМ преди 9 години
бивш български офицер така да се надупи на краварите от ТЕКСАС
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
v koi slyjbi bre ,neshto ne si naqsno che tia slyjbi ne rabotiat ako rabotiat e na 50 procenta i to sreshty mishkite a edrite mastiti mastodonti sa bezsilni ,prosto zqpachi otchitashti deinost ,ne laji horata tva e laja.imahme dobra armia sega plashtame na chyjdencite predateli .