Близнашки: Да не вземаме страна в конфликта между Русия и Украйна

Визия 2020 за НАТО ще бъде преработена, успокои той
Обновена: 27 авг 2014 18:14 | 27 авг 2014 14:48, Веселина Йорданова
135
Близнашки: Да не вземаме страна в конфликта между Русия и Украйна
Снимка: Булфото, архив

Да не вземаме страна в конфликтната ситуация между Русия и Украйна и по въпроса „кой е крив и кой е прав“. Това е позицията на кабинета по кризата, изразена от премиера Георги Близнашки сред днешното заседание на правителството и на Съвета по сигурността към МС.

Още по темата
„Не одобряваме бруталните действия на моменти на руското политическо ръководство, анексирането на Крим и т.н. Затова смятаме, че и двете страни трябва да се въздържат от крайни действия“, подчерта Близнашки, който напомни, че има международен натиск напрежението в региона да се успокои.

Премиерът съобщи, че документът позиция на страната ни за срещата на Върха на НАТО в Уелс ще бъде преработен, „за да не се слагат отговорности върху или друга от страните в този конфликт“.

Проектът предизвика критики, а от АБВ поискаха оставката на военния министър Велизар Шаламанов с аргумента, че документът е войнолюбив и опасен.

Близнашки каза, че според него България трябва да поддържа по-умерена и по-балансирана позиция. Той смята, че именно в този стил ще са и документите, които ще се приемат на срещата, която ще се състои на 4-5 септември в Уелс.

„Не можем от една конфликтна ситуация, колкото и тежка да е тя, да се правят дългосрочни изводи и заключения за националната сигурност в страната“, категоричен беше той.

Премиерът определи българския документ, който предизвика негативна реакция, като „твърде суров начален работен вариант“.

По думите му още вчера той е бил свален от интернет, а днес - оттеглен на заседанието на Съвета по сигурността.

Бях много строг и предупредих, че предварителни текстове, които не са съгласувани с министър-председателя, не мога да се обнародват, подчерта Близнашки и допълни, че това са „твърде чувствителни материи“ и „националната сигурност вълнува всички“.

По думите му ще има нов текст, макар че редица неща най-вероятно ще останат и в окончателната позиция за срещата в Уелс.

Премиерът съобщи, че в понеделник ще се състои извънредно заседание на Съвета по сигурността.

Според Близнашки с действията си в последните 24 часа правителството преодоляло „миникриза“. По думите му всички партии трябва да участват в разговори по тази тема и ще имат възможност да вземат отношение по алтернативния вариант, който ще бъде представен много скоро.

По-рано днес президенът Росен Плевнелиев защити публикуваната проектопозиция.

Той посочи, че залегналите в проектодокумента позиции изцяло се припокриват с официалната позиция на Алианса, нееднократно изразявана от генералния секретар на НАТО, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.
 
Визията е на етап работен вариант и до представянето на позицията на страната ни на Срещата на върха на НАТО в Уелс ще продължи работата по проекта, уточни той.

„Трябва експертите, които са представили тази работна версия, да я защитят пред Съвета по сигурността при Министерския съвет, правителството да одобри окончателния вариант“, заяви президентът и допълни, че едва след това той ще даде оценката си.
 
Държавният глава посочи, че одобрява подхода, който е приложен за изготвянето на  документа.

По думите му  в писането й са участвали уважавани експерти.

„Версията бе публикувана за обществено обсъждане, за да се чуят колкото се може повече гледни точки“, заяви Росен Плевнелиев и добави, че е важно на Срещата на върха на НАТО България да представи легитимна и ясна позиция за целите ни в рамките на Алианса и визията ни за решаването на проблемите в сектор „Сигурност“ в региона и по света.
 
В проекта на документа на МО е записано, че Русия и нейната политика са сред рисковете за националната сигурност на България.

Според текста България се оказва в една от зоните с най-голяма концентрация на рискове и заплахи в Евроатлантическата общност.

Като заплаха от североизток се посочва кризата в Украйна, която е продукт на дългосрочната амбиция на Русия да възстанови влиянието си в бившето съветско пространство и чрез това да се утвърди като полюс на сила.

Като основен риск за България е посочена новата хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война, както и с действия, противоречащи на международното право.

Сред спешните мерки за превъоръжаване документът посочва закупуването на многофункционален тактически изтребител, модернизацията на съществуващите фрегати тип Е-71 и подмяната на тяхното въоръжение, както и придобиването на нова бойна бронирана машина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Късно е вече, ирландската пастирка взе отношение по въпроса, че и повтори и потрети.
27
2
 
15
 
! Отговори
урко преди 9 години
Е убаво ама той *** вече взе страна, само дето не обяви война на Русия.. Я вземете се стиковайте 2-мата послушковци на Бойко, че станахте за смях
26
1
 
12
 
! Отговори
има и други начини преди 9 години
Близашки, има и други начини за самозадоволяване, освен да си министър-председател!
25
1
 
6
 
! Отговори
жжж преди 9 години
До От ЮАРТи явно си от ЮАР? и не си в час с истината и там има цензура явно!
24
2
 
11
 
! Отговори
драго преди 9 години
А то руското разузнаване е наясно,че обикновения българин не стои зад това ,ако ще трепят някого те си ги знаят кои,и обикновения българин няма да ги защити захитряхме
23
0
 
1
 
! Отговори
идиот преди 9 години
До Анонимен 18Когато говориш за *** се погледни в огледалото....как е?
22
21
 
4
 
! Отговори
От ЮАР преди 9 години
Нормално и честно е да подкрепим украинците - протестите при тях бяха, защото Янукович се отметна от Европа в полза на евразийците. Мнозинството украинци са за присъединяване към Европа - факт, неоспорим. Западът има стандарт на живот и права за обикновения човек, което липсва при евразийците - факт. Емигрантските потоци от десетки милиони отиват на запад, а не към Русия, Китай, Венецуела или сев корея - факт! Справедливо е желанието на укранците да са далеч от Русия. Честно е да ги подкрепим!
21
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До никоДа и през 2008 Грузинците сами са си виновни че ги нападнаха.
20
1
 
1
 
! Отговори
До ДА 20 преди 9 години
ХиХи, от твоите уста в Божиите уши!!!!
19
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Достатъчно е да преброиш ИП-тата на руското посольство под статията за да разбереш, че военния министър е прав, а Близнашки видимо е поредния български политик на хранилка при ПутлерОСТАВКА !
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Uraaaaaa,vstavai strana ogromnaja, vstavai za smertnih boi.
17
3
 
24
 
! Отговори
нико преди 9 години
Този президент е вреден за България , заевявам го съвсем отговорно , зад този документ стои Плевнелиев , хората не са *** , г-н президент , разбират кой подклажда конфликтите в света и това НЕ Е РУСИЯ
16
2
 
17
 
! Отговори
ей сега преди 9 години
Близашки, а не е ли заплаха за националната ни сигурност, че енергото, златните ресурси, водни концесии са в ръцете на чужди фирми, не Български!!Това не е ли потресаващо?Нали трябва да гледаме на Запада, ми там подобна глупост няма, няма и плосък данък?А? А?
15
2
 
21
 
! Отговори
ДА преди 9 години
Какво се ядосвате за идиотската грешка на военния министър,през 2020 г.НАТО няма да го има!
14
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Близнашки, това го кажи на военния си министър Шебеков, а не на медиите.
13
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ейй много руска *** по форумите, много нещо. Прави бяха с първата редакция за медийна и информационна война на рашка срещу нас.
12
2
 
9
 
! Отговори
Казасов преди 9 години
А така г-н Близнашки,трябва да сеп знае все пак,кой кара влака,пък и те големите ще си се разберат.
11
2
 
6
 
! Отговори
ьдь преди 9 години
Правилно решение......
10
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кво НАТО , ква НАЦИОНАЛНА СИГУРНОСТ.?? Да попитаме Кипър ??. И като тръгнат турците , на кого да се молим за помощ. На тебе не ти пука за България,щото тогава ще си харчиш 30 сребърника някъде по света.
9
21
 
8
 
! Отговори
analiz преди 9 години
Ако сравним Чехия и Словакия с Русуя и Украйна ще открием съвсем символична прилика - както между числата 21 и 12. Защото Чехия и Словакия са в 21-ви век, а Русуя и Украйна още са в 12-ти век. България трябва да избере европейския 21-ви век и да се разграничи от азиатските алкохолиците . . .