Близнашки се въздържа от оценки за финансите на държавата

Положението далеч не е розово, призна обаче премиерът
20
Близнашки се въздържа от оценки за финансите на държавата
Снимка: БТА

Премиерът Георги Близнашки заяви, че служебният кабинет ще се въздържа „от оценъчни съждения“ за финансовото състоянието на държавата.

Близнашки коментира изявленията на ГЕРБ за финансов колапс с думите, че понякога фактите говорят сами за себе си.

По думите му за служебния кабинет е важно да установи действителното положение на нещата. За съжаление, то далеч не е розово, посочи Близнашки.

Финансовият министър Румен Порожанов напомни, че служебното правителството е ограничено за вземането на нов заем както от тавана на дълга, така и за даването на мандат за теглене на външен заем. Той напомни, че президентът настоя за повече правомощия на служебното правителство в това отношение, но 42-ото НС не се вслуша в думите му.

Още по темата
„В момента имаме един лимит, който е около 800 млн. и е свързан с емисии по календара до края на годината“, уточни министърът.

По думите му при подготовката за актуализация на бюджета ще стане ясно какъв ще е допълнителният дефицит до края на годината.

„Ще погледнем дали има негативни сценарии, които са свързани с допълнителна подкрепа извън публичните финанси, в случая – за банковата система“, допълни той.

По отношение на публичната програма за регионите Порожанов уточни, че в здравното и в транспортното министерство процедурите по проекти няма да бъдат завършени до дадения за това срок 15 септември и за тях инвестициите по тази програма няма да бъдат реализирани.

По-рано министърът съобщи, че вероятно около 150 млн. лв. от публичната програма за регионите ще бъдат ревизирани.

Вече са започнали и срещите на зам.-министър Кирил Ананиев с представители на министерства и ведомства за оптимизиране на бюджетите. Порожанов съобщи, че вече е имало среща с Висшия съдебен съвет, където по думите му ситуацията е критична от гледна точка на издръжката на съдилищата.

Като недостиг съдебната власт е посочила 19 млн. лева до края на годината, а при дирекцията, отговаряща за затворите, просрочията били за над 10 млн. лв.

Финансовият министър каза, че едно от решенията, които ще се съгласуват с МС, е на 2 фази да бъдат представени средства на тези две системи – в началото на септември и впоследствие с актуализацията на бюджета. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
3
 
! Отговори
Простият електорат, преди 9 години
избиращ ГЕРБ, не знае, че за 3.5 години Борисов унищожи 245.000 работни места като наду двойно безработицата от 6.8% на катастрофалните 13.8%, изяде фискалния резерв, изяде резерва на Здравната Каса, докара дефлация и като последствия от всичко това забатачи икономиката и заетостта в трайна рецесия, продължаваща вече 5та година. Борисов върна икономиката и заетостта с 12 години назад, на ниво 2001-2002 година. Ще трябват години и милиарди, които нямаме, за да компенсираме "управлението' на .
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
сега е зора да се източи тихомълком бюджета и после да се започне воя. :-) Около пети октомври мутровълкодавите ще вият ден и нощ. Парично и олигархично.
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как да е розово, бе наборе, като за десет дни властване стопи резерва със 110 милиона, при това като калкулираме и спрените проекти, парите от които би трябвало да постъпват в резерва, то грабежа е сигурно поне още 110. Като свърши мандата на цацата, може наистина положението ви да не е никак розово, вие си знаете. :-)
8
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе шизита ,, вие не разбрахте ли , че Бойко Борисов не желае власта след БСП всичко е ограбено и той трябва да обере негативите ........ БСП трябва да продължи да управлява! 00000000000000
7
4
 
15
 
! Отговори
аз преди 9 години
Марионетка. От какъв зор ще теглят още заеми?
6
2
 
13
 
! Отговори
АЧО преди 9 години
Абе тези служебните,какво им става,че говорят неща ,които няма да се харесат на техният вожд и учител Бойко Борисов?Те не слушат ли той какво им казва?Че държавата е в колапс и ако той не вземе властта да я довърши лошо ни се пише!Да кротуват и да теглят още пари и да предадат хазната на бъдещият премиер и пръв ръководител на държавата пълна с парички за харчене!
5
0
 
11
 
! Отговори
СЕЛЯНКА преди 9 години
Близнашки да внимава какво казва и показва ,защото на млада булка и малко прасе не се захфаля докато не се види каква *** ще излезе.
4
0
 
14
 
! Отговори
има и други начини преди 9 години
Близашки, има и други начини за самозадоволяване, освен да си министър-председател!
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Близнашки-*** си ха ха ха ха
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Простият български матрял така и не разбра, че докато не се отърве окончателно от бившата БКП и ДС, няма да има мърдане напред.
1
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ами въздържа се,я.Само преди няколко дни каза,че пари има,а сега ако започне да твърди обратното,ще стане смешен дори в собствените си очи.