Грудев прогнозира загуба от 53-93 млн. евро по ПРСР до края на 2014 г.

България иска помощ от ЕС за щетите за фермерите от руското ембарго
Обновена: 28 авг 2014 14:58 | 28 авг 2014 14:56, Надежда Бочева
2
Грудев прогнозира загуба от 53-93 млн. евро по ПРСР до края на 2014 г.
Васил Грудев и Илияна Цанова. Снимка: БТА

Категорично към края на годината България ще загуби средства по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), като най-вероятно загубата ще е в рамките на 53 - 93 млн. евро. Това каза агроминистърът Васил Грудев на пресконференция с вицепремиера Илияна Цанова за усвояването на еврофондовете.

Грудев посочи, че ситуацията с Програмата за селските райони е изключително тревожна. "През 2014 г. по нея трябва да бъдат усвоени 397 млн. евро по правилото n+2. Към момента изоставаме стремглаво с изпълнението. Заявените суми към ЕК са 52 млн. евро, а останалите трябва да бъдат разплатени до края на годината“, обясни министърът.

Още по темата
Той за пореден път коментира, че работата на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) през последните 9 месеца на практика е била спряна. „В момента дори да включим на шеста скорост, много е трудно да направим нещо изключително, така че да няма загуба на средства“, коментира той.

„Когато държим приключили проекти на диванчетата във Фонд „Земеделие“, когато общините чакат по осем месеца да се съгласуват анекси към договорите, за да стартират изпълнение, няма как проектите да бъдат реализирани до края на годината“, заяви Грудев.

Той допълни, че при встъпването му в длъжност във Фонда е имало неразгледани заявки за плащане за 130 млн. лв. по ПРСР. По думите му тези заявки ще бъдат обработени бързо.

Грудев обеща още експресно да бъдат изплатени средствата за агроекология и за необлагодетелстваните райони, където си е поставил за цел да бъдат разплатени 150 млн. евро.

Имало проблем и с проектите по трета ос на програмата (за качество на живот в селските райони и разнообразяване на икономиката), където 2000 договора не са разписани. Тъй като срокът за това е изтекъл, те трябва сега да бъдат преоценени. Вече е подготвена необходимата промяна в наредбите, каза Грудев.

„Това е пример как в момента, в който колелото не се върти няколко месеца, се стига до пълна катастрофа. Проектите ще бъдат разгледани, но въпросът е кога ще бъдат изпълнени“, заяви той. И допълни, че ще се опита да убеди еврокомисаря по земеделие за дерогация до септември – октомври 2015 г.

Грудев коментира още един проблем. Той припомни, че Разплащателната агенция от 16 октомври 2013 г. няма сертифициращ орган – одитор, който да завери изплатени 1,65 млрд. лв., в случая за директни субсидии. Към момента има три провалени обществени поръчки за избор на одитор.

За програма „Рибарство“ той отчете, че заради бавни изпълнение и плащания до края на годината вероятно ще загубим между 4 и 5 млн. евро.

По темата за руското ембарго агроминистърът припомни, че до няколко дни въпросът ще бъде обсъден на извънредна среща на земеделските министри от ЕС.

България ще иска подкрепа за преките щети за фермерите, които са между 5 и 10 млн. лв. Ще се иска и подкрепа за очакваните косвени щети за производителите на плодове и зеленчуци.

„Има опасност нереализираната стока от ЕС да залее българския пазар. Ще изработим определени наредби и схеми, по които ще компенсираме земеделските производители за нереализиране на продукцията заради ниските цени“, каза Грудев.

Той предлага да има допълнителен мониторинг на пазара – там, където има драстичен спад на цената на определени продукти, да се дава и обезщетение за разлика в цените.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: МЗХПРСРВасил Грудев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има опасност нереализираната стока от ЕС да залее българския пазар..."- ами направете така, че да не го залее, дай им само да констатират. Нали има квоти за износ в ЕС, не може да няма механизми да се предпазим
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ние винаги им даваме членски внос от почти 1 милиярд лева на година, но те на нас нищо не ни дават!!Не ме интересува какви са причините, които вие посочват, истината е че ние почти нищо неполучваме на от ЕС, освен загубата на почти 1 милиярд лева!!!Е какъв е смисълът на този формат на членството ни в ЕС??Ако наистина искаха да ни помагат, едни пари като не отидат някъде(а това обикновено са псевдо фирми на управляващите) трябва да отидат другаде, а не да ни ги спестяват!!Гнусен империализъм!