Турция е стратегически партньор за България!

Плевнелиев: Част от енергийните ни доставки могат да минат оттам
Обновена: 28 авг 2014 21:16 | 28 авг 2014 19:31, Анисия Иванова
329
Турция е стратегически партньор за България!
Росен Плевнелиев. Снимка, архив Булфото

Турция е добър съсед и стратегически партньор за България. Това каза президентът Росен Плевнелиев в интервю за "Фокус”. Държавният глава е в Анкара за официалната церемония по встъпване в длъжност на Реджеп Тайип Ердоган като президент на Турция.

"Турската икономика се развива изключително динамично в последното десетилетие. Това е един бързорастящ пазар, където българските стоки, услуги могат да намерят своята реализация", допълни президентът. 
 По думите му Турция не е просто един огромен пазар и бързоразвиваща се икономика, а е и разпределителен център за търговия, инвестиции в една много широка част от нашия регион и по света.

"Именно затова аз съзнателно и заедно с подкрепата на българската външна политика и на не едно българско правителство се опитваме да надградим българо-турските отношения, да изграждаме нови инфраструктурни проекти – например магистрала „Марица“, планираме и свръхскоростен влак, който да свърже Пловдив и Истанбул. За това нещо вече част от елементите са в строеж", допълни още президентът.

"Виждаме новия тунел, който беше построен под Босфора с визия и огромни инвестиции и искаме да може свръхбързият влак да стигне и до България. Това ще позиционира България и като център за една много по-широка търговия между Европа, Турция, Близкия изток и Азия като цяло", каза още той.

По думите му у нас трябва да влизат повече турски инвестиции, а повече български инвестиции да отиват към Турция. "Поставихме си много амбициозни цели заедно с министър-председателя и президента на Турция да можем да удвоим стокооборота в следващите няколко години. Това е изцяло в интерес на българската икономика. Ще създаде работни места и икономическа перспектива", смята Плевнелиев.

България плаща много висока цена за това, че зависи от един доставчик и от една тръба по отношение на газовите си доставки. В тази светлина Турция е изключително важна за нас, смята той. По думите на Плевнелиев на 20 и на 21 септември той заедно с новоизбрания турски президент, с гръцкия президент, с президента на Азербайджан, на Албания и на много други държави ще направят в Баку първата копка на Трансадриатическия продуктопровод.

"България има вече сключен меморандум, когато е готов този проект, да можем чрез газовата връзка България – Гърция да купуваме така необходимия за нас газ, за да можем да диверсифицираме доставките. Ние можем да купуваме през Турция не просто азербайджански газ, но и в бъдеще ирански, а защо не и от Катар и от други доставчици, тъй като Турция разполага със съответната инфраструктура за това", обясни Плевнелиев.
Той смята, че газовият интерконектор България-Турция ще доведе до много по-висока енергийна сигурност за страната ни.

В областта на туристическия бизнес президентът посочи, че е необходимо да се създадат общи туристически пакети между двете страни.

По този повод той припомня, че Турция е започнала в Истанбул изграждане на най-голямото летище на планетата, което планира над 150 млн. посетители на година да минават само през него.

Целта е да направим така, че турските туристи – богатите и средната класа на Истанбул, да карат ски в българските зимни курорти, да направим така, че турските бизнесмени да позиционират част не просто само от операциите и инвестициите за България, но и инвестициите си в Европа, каза още Плевнелиев.

"Това е голямата тема за мен – България да бъде врата, да бъде мост за руски, за турски, за китайски инвестиции за катарски инвестиции в Европа", категоричен е президентът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


329
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
2
 
14
 
! Отговори
ivo1 преди 9 години
Бога ми!!! - Е по - голяма глупост не бях чувал много отдавна! Такова просташко заиграване с етническата карта не съм очаквал!
106
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Турската икономика се развива изключително динамично в последното десетилетие.А ТВОЯТА ЗАЩО ПРОПАДА БЕ ***
105
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
НИКОГА ПОВЕЧЕ ГЕРБ
104
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
абе Пастирке води ли Боко с тебе да види баща си Ердоган
103
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ОСТАВКА!
102
0
 
6
 
! Отговори
MMM преди 9 години
Evallati za komentara bravo hubavo im go kaza na mnogoznaykovcite.
101
3
 
16
 
! Отговори
коло до 128 преди 9 години
Под витошка копаха турска фирма с машина която се казваше СОФИЯ която боико купи ако се не льжа за 6 милиона евро и след тринировката е подари на фирмата .Даже имам снимки когато е вадиха зад ендк с грьцки кран и софииски бездомни кучета.
100
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С труд богат не се става, а гърбат.Знаете ли г-н Президент, колко животни е отгледал баща ми за тази държава с труд, и то с честен труд и апартаменти не купи, нито палати. Това се постига с крадне и то с голямо крадене. До кога?Вече раята не издържа. Не галсувай народе. Срам ме е, че съм българка.Срам ме е да гледам как крадци-юнаци се подреждат, без срам/юнашка/ за депутатската опашка. Как силните на деня дискриминират и тъпчат хора и не можеш нищо да сториш, защото няма закони. Не гласувайте!
99
4
 
34
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Изпитвам дълбока погнуса от този човек, злата съдба и уникалната ни национална глупост ни го донесоха! Срам ме е, че Моята държава, Нашата държава се управлява от това нищожество. Послушник на външни интереси, той винаги загърбва националните ни интереси! Искам да видя гърба му час по-скоро!Българи, четете Друмев, Ботев, Вазов, Дончев, четете истинската ни история! Ако слушате този, който е преродена ирландска пастирка (верен белег за объркана ориентация!) 23 финландци са ни освободили от игото!
98
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do колиpo SOFIA kopaha, i kopayat Turtsite
97
4
 
19
 
! Отговори
коли преди 9 години
Плевньо забрави да похвали батьо му боко че подари на турците кьртицата дето копа под витошка на братския турски народ да си покопат под босфора.
96
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На момичката от снимката ще и прилягат повече игли да плете пуловери а не да плещи глупости!
95
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
NE STE PO UMNI OT PREZIDENTA, NE STE PO UMNI OT GENERALA, NE STE PO UMNI OT BOYKO!NITO STE PO UMNI, NITO IMATE INFORMATSIATA KOQTO TE IMAT!NE STE PO UMNI OT AMERIKANTSITE!NE STE PO UMNI OT GERMATSITE!OBICHATE RUSNATSITE! PREKRASNO!NO NE STE PO UMNI I OT RUSNATSITE!GLEDAYTE POSLEDNITE SRESHTI NA ERDOGAN I PUTIN, I SHTE RAZBERETE!
94
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз понеже гласувах за тая мижитурка сега мога с кеф да го псувам!
93
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да обиждаш президентската институция е кофти, но предвид личността на президента си е направо родолюбиво.
92
26
 
9
 
! Отговори
ГЕРБ преди 9 години
Това е истински Европеец, това е нашият президент за него няма религии и етноси. Той споделя нашата политика от ГЕРБ а тя е, че ние с турците сме братя и за 5 века съвместно съществуване сме живели като братя. Време е да се поправи онази историческа грешка която направиха Рашанаците. Време е с Турция да се обединим. Не случайно Президента единствения български политик присъства по случаи Байрам заедно с вече министър председателя на Турция Давутоглу на закрита среща в Пловдив. САМО ГЕРБ.
91
14
 
4
 
! Отговори
Ани преди 9 години
Социализма губи позиции по целия свят. Вижте какво става при Французите. Дори най-дебелите глави гледат надясно. Вижте Путин къде е.
90
25
 
9
 
! Отговори
2014 г. преди 9 години
Президентът е прав за съжаление. Русия от наш съюзник преди 1989 г се превърна в основната заплаха за сигурността на България. А сега Турция е гарант за сигурността ни. Колелото *** историята се върти както беше казал някой.
89
17
 
7
 
! Отговори
Граовец преди 9 години
Комуноидите ще се пръснатот яд че може да внасяме газ от друг източник. *** ще гризне дръвцето.
88
10
 
1
 
! Отговори
сърпа и косата преди 9 години
Типична ялова пропаганда и надцакване , а сега а руската скрънза не сси бръкне дълбоко в джоба и направи стандарта на живот поне колкото в бедна гърция , жална му майчица , няма си ина идея какво сепуко го чака , тези си карат още на пропаганда , мафиотите с мерцедеси те си яхват ладите метлите и да *** като мухи през есента , умрете в името на народа ха ха ха *** на всеки километър , в религията комунизъм вяра нямаме , президента да си купи имот там нъл бил бездомен в германия циркаджия.