Ще се разреши ли политическата криза с вота на 5 октомври?

Анализатори прогнозират напрегнат следизборен сблъсък
66
Ще се разреши ли политическата криза с вота на 5 октомври?
Снимка: Булфото, архив

Партиите се подготвят не само за ожесточена предизборна кампания, но и за напрегнат следизборен сблъсък, който може да продължи неопределено дълго време. Това е основното заключение в анализа за политическия август на института „Иван Хаджийски“ .

Според политолозите, ако ГЕРБ не доближи 121 депутатски мандата, мнозинство ще бъде формирано трудно и вероятно с голямо забавяне, най-вече защото партиите ще трябва да мотивират пред обществото съгласието си за коалиция.

Съществува опасност политическата криза да не се разреши с избора от 5 октомври, а да продължи нататък при всички възможни отрицателни последици за политиката на страната, финансовата стабилност и институционалния баланс, пише в анализа.

Политолозите смятат, че пътят към властта не е толкова лесен и безпроблемен, колкото се струваше на ГЕРБ само преди месец, защото сега е принудена да минава в отбранително положение, да отхвърля критиките, че задкулисно държи властта чрез назначеното от президента служебно правителство.

Положението на БСП също не е леко, защото все още не може да се възстанови от удара на евровота, а конгресът не постави точка на вътрешнопартийните критики и обвинения.

Социалистите са принудени да се защитават от няколко устойчиви и масово тиражирани внушения. Първото е разбирането за предизвестена много тежка загуба, второто е твърдението, че статуквото в БСП тържествува и третото е, че носи пълната отговорност за всички действия на кабинета на Пламен Орешарски.

Анализаторите обаче смятат, че катастрофалната загуба е заплаха, която може да мобилизира червения електорат.

Всъщност според тях предизвикателство пред БСП би могло да бъде евентуално влизане на АБВ в парламента, защото тогава недоволни червени политици, които не са се ориентирали към Първанов, биха могли да се насочат натам и да застрашат статута на БСП като „голямата“ лява партия.

ДПС пък е впрегнало всичките си сили за много силно изборно представяне. На този етап две са централните послания - едното е за национално съгласие, което може да се открои на фона на предполагаемо агресивния сблъсък на другите партии в предизборния месец, а със сигурност ще има значение и при съставянето на кабинет от следващия парламент, второто е за отворените врати и вляво, и вдясно, нещо, което ДПС от месеци насам подготвяше, но сега добива официален израз.

В анализа е посочено още, че евентуално влизане на Патриотичния фронт, който обедини ВМРО и НФСБ, в парламента може да постави в нова ситуация и ГЕРБ, и ДПС от гледна точка на властовите им намерения, а може би и дори БСП.

Политолозите оценяват шансовете за влизането на формацията като голяма, защото Фронтът набира сили и се превръща в политически магнит за националистическо обединение. Редица малки формации се присъединяват към него, усетили, че избирателят ще оцени позитивно процеса на консолидация.

В Реформаторския блок „ябълката на раздора“ е отношението към Бойко Борисов.  Линията на кампанията е очертана, и тя е двойствена: да се заемат позиции против участието на водещия ешелон на ГЕРБ във властта и да се подчертава потенциалното партньорство именно с партията на Борисов. Блокът започва да говори на две групи избиратели - на тези, които не одобряват Борисов и не искат сътрудничество с него, и на онези, за които Борисов е ракета-носител към бъдещо дясно управление. Тази сложна игра има за цел да запази наличните „сини“ избиратели, независимо от дълбоките различия в тяхната мотивация да гласуват, смятат политолозите.

В анализа е посочено, че назначаването на служебния кабинет сложи началото на фактическата предизборна кампания в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
О,герберушките и краснъе рубашки пак са се развихрили.Скапани *** ще ви пратим в затвора,руско-американски крадци!
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е основното заключение в анализа за политическия август на института Иван Хаджийски .Да бяхте написали, че това е коментар на Червен Кольо и да си дойдем на думата :)
34
0
 
1
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
много сте прави 59. но на никого не му трябват стратегии за разв., понеже 1. с подобни дивотии за нови 7мил. раб. м. с по 3,8К? заплати и още толкова "соц." помощи бива прицелен онзи електорат, който няма нужда от развития. 2. представ. си чудо, че всичко стане наред и полиция, прок., съд... си вършат работата. как ще се краде? та нали т.нар. събрания ще трябва да се превърне в затвор за участниците му. както е при избор на папа - без свършена работата за която са там - няма излизане.
33
0
 
2
 
! Отговори
pastoral преди 9 години
анализът за м. август би могъл да се приеме на 65%. не знам кое е по-голям проблем - полит. криза, или плачевното състояние на "кораба" българия, който е с толкова много пробойни, без мачти... дори главните мишоци, които прогризаха от "глад" половината дъно - избягаха надалеч, за да суфлират зад завеса... но, на практика няма неразреш. криза, или проблем, стига да има не само добри желания, но и мъдри и последователни действия. поради което съм песимист за бъдещето. снимката под заглав. е готина
32
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Изборите са след месец,но аз не чух какви са стратегиите за развитие на страната на политическите ООД-та.Само някакви нелогични глупости,като:1 000 000 работни места и все в този род безумици,че то от къде ще намерите 1 000 000 шарани да ви работят за 600 лв?Протести до дупка ще има,не разбрахте ли,че не ставате,картбланш няма да ви даваме,3 дни и не сте ли предприели нещо важно за страна, и сте аут.И запомнете БДЖ не се продава!При първия опит народа ще ви продаде за *** в сащ и русия
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всичко може да се оправи , ако се намери един БЪЛГАРИН да си обича родната земя и българина ,да му зашием джобовите , и тоя когото ние ще изберем да сложи крадците независимо цвят и вяра в дълбоките мази ,а парата в държавната хазна
30
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма как да се разреши, защото играчите са същите.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво могат да решат луди,ненормални,крадци,лъжци,мошеници,интриганти и друга ***?!
28
1
 
11
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"Ще се разреши ли политическата криза с вота на 5 октомври?"С такива като плевнелиев и Б. Борисов- едва ли. Пиша плевнелиев с малко" п" ",за да покажа неуважението си към този бивш комсомолски секретар , сега президент на някого ,но не на всички българи.
27
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
партия = престъпление
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Полша , Чехия и Унгария се оправиха , защото направиха лустрация и забраниха на комунистическите партии и комунистите да участват в управлението на Държавата. А при нас още Станишевото семе ни командва всички деца и внуци на бившите партийни величия от БКП са на власт. Е няма как да има управия с тези ***. Никога.
25
0
 
7
 
! Отговори
Деби преди 9 години
Не! Няма да се реши.
24
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само Волен.Атака.
23
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Никога няма да има прогрес на България с БСП и ДПС. Колкото и да не им харесва на червените *** , това е истината.
22
5
 
12
 
! Отговори
Луцифер преди 9 години
ББ смени една дузина областни управители,шефа на ВИК Ст.Загора, и още и още.Ще коригира и увеличението на тока /този министър иска 50%/,ББ великодушно ще каже ,,Не може,наи-много 30 %/ Абе,народен човек.***,че гласувай за него. Ама,ЯДЕЦ.Ако ГЕРБ има над 50 %,значи половината сме гола вода.
21
3
 
7
 
! Отговори
Рецепта преди 9 години
Олигарсите в затвора ! Независима външна политика !
20
26
 
5
 
! Отговори
георги преди 9 години
На 05.10 ГЕРБ печели 55% всичко е наред.
19
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
От 6 октомври започва такава криза, че Виденовата зима ще изглежда като детска приказка!Никоя партия няма идея как да оправи България!
18
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да има нито политическа нито икономическа криза, ако БСП и ДПС изчезнат от политиката. Тези две терористични партии са с престъпно минало и настояще.
17
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Самао Бойко!!!