Плевнелиев: НАТО трябва да стане по-подготвена

Конфликтите в Украйна, Близкия Изток и Африка променят средата
28
Плевнелиев: НАТО трябва да стане по-подготвена
Снимка: Reuters

„Нестабилността и конфликтите в Украйна, Близкия Изток и Северна Африка променят драстично средата на сигурност в Европа и изправят пред риск демократичните принципи и ценности и върховенството на закона“, заяви днес президентът Росен Плевнелиев на Срещата на Северноатлантическия съвет на най-високо равнище, цитиран от прессекретариата.

Държавният глава беше категоричен, че тези принципи са в основата на демократичните общества, които изграждат НАТО, и затова Алиансът трябва да стане по-подготвен и решен да защити сигурността на държавите-членки.

„С днешното решение да одобрим Плана за готовност за действие на НАТО, ние повишаваме готовността и увеличаваме способностите си за отговор на общите предизвикателства“, посочи президентът.

По думите на Росен Плевнелиев Планът съдържа мерки както за гарантиране на сигурността на отделните държави, така и за адаптиране на Алианса към новите реалности и е „най-важното постижение от срещата на върха".

Според Росен Плевнелиев ефективното съюзническо командване и управление на място е ключов елемент за възможностите за адаптиране на НАТО към новите предизвикателства пред сигурността.

„България подкрепя предложението за установяването на съюзническо командване и управление в държавите от Източния фланг на НАТО. Елементи от командните структури трябва да бъдат разположени в целия Източен регион на отговорност на НАТО, включително и у нас“, подчерта президентът.

Като национален принос към изграждането на способностите на НАТО в региона държавният глава посочи установяването на командна структура  на Алианса на българска територия, присъединяването на Втора тунджанска механизирана бригада към Многонационалния корпус в Шчечин, включването на страната ни към групата от държави с водеща рамкова нация Германия, в съответствие с Концепцията за рамкови нации, както и за свързването на съвместния българо-американски тренировъчен център в Ново село с тренировъчния център в Бидгошч, Полша. България ще продължи да работи и за по-тясното сътрудничество между специалните сили, при управлението на кризи и реакция при природни бедствия, както и по отношение на кибер отбраната, отбеляза още Росен Плевнелиев.

Президентът отново призова за засилване на възможностите на НАТО за наблюдение и предупреждение в Черноморския регион и за използване на потенциала на интелигентната отбрана и съвместното финансиране на общи за държавите от региона проекти.

Държавният глава приветства инициативата на президента на САЩ Барак Обама за подобряване на военноморското сътрудничество между Военноморските сили на САЩ, България и Румъния в Черно море за повишаване нивото на съвместната им подготовка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
2
 
! Отговори
Герчо с тамбурата преди 9 години
Такива като този разсипаха и окрадоха България и ние ги търпим- какъв мизерен народ сме ние българите
25
0
 
2
 
! Отговори
az преди 9 години
Нато трябва да напусне територията на България
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Роска, скрий се бе.
23
0
 
0
 
! Отговори
Рошко преди 9 години
До 22 неутраленТойзи индивидиум не е езбран, той е НАЗНАЧЕН.............
22
0
 
4
 
! Отговори
681 преди 9 години
Народът не е с теб бе плевня!Ти тва не си ли го загрял още-никой не иска да ходи и да води войни заради празните ти приказки!Достатъчни са природните бедствия дето ни ги докарахте с безхаберието ви за държавата и народа, който още ви търпи и му се чудя, защо не ви е избесил досега?
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тебе кои те пита ***.
20
0
 
3
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
Престанете да цитирате изцепките на това същество нарекло се президент. Кой го избра тоя незнам, но на следващите президентски избори ако пак бъде "ИЗБРАН" то нещата ще са ясни.... а именно че въобще не се броят бюлетините а просто се пише резултата. Плевнята иска да изкара че България е най-големия враг на Русия. На сила прави Бг на жертвичка.....че какви проблеми имаме ние с руснаците...Проблема е че САЩ им трябва най-близката територия до Русия за да напредва в целта за превземането й.
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Господин Президент нека първо оправим България пък тогава ще помогнем и ще довършим света. Ние сме умрели от глад акъл на целия свят ще даваме..Мравките не ходят в краката на конете защото ще бъдат смачкани.
18
1
 
8
 
! Отговори
реалист преди 9 години
тоя да не се мисли за президент. ПАРАШУТИСТ ПОЛИТИК,,,,,,,,,,,
17
1
 
14
 
! Отговори
boc преди 9 години
Г-н Президент, срамувам се от Вас!Срамувам се от Вашите антибългарски, антиевропейски и проамерикански позиции по всички въпроси, по които вземате отношение!Яд ме е, че гласувах за Вас!!!
16
0
 
7
 
! Отговори
локи преди 9 години
Агент на РУМНО на среща на върха на НАТО, наистина странно чувство за ирония има съдбата.
15
1
 
11
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До ak47: ,, Кой ни го натресе тоя за президент, кой, кой?''БОКО ТИКВАТА, КОЙ ДРУГ?
14
0
 
11
 
! Отговори
джо преди 9 години
Я да видим кой разпалва конфликтите в Украйна, Близкия Изток и Африка? Май са точно НАТО и любимите на Плевела американци!
13
0
 
15
 
! Отговори
Колев преди 9 години
НАТО отдавна се е превърнало в престъпна организация, която подпомага крадците на петрол САЩ. Има да чака колорадската пастирка да го защитят...
12
1
 
17
 
! Отговори
ak47 преди 9 години
И за децата стана ясно, че позицията на Плевела е идиотска. Меркел мълчи, той ръмжи, пудел жалък. Кой ни го натресе тоя за президент, кой, кой?
11
1
 
8
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
ИДИОТИЗМЪТ НА ПЛЕВНЯТА Е СРАВНИМ САМО С ТОЗИ НА СВИДОМИТИТЕ УКРОПИ КОИТО ДНЕС ПОКАЗАХА ПО НЯКОИ ОТ СВОИТЕ КАНАЛИ ДЕЦАТА НА ЕДНО СЕЛО ОТ ПРИКАРПАТИЕ РОДИТЕЛИТЕ НА КОИТО СА ГОТОВИ ДА ГИ ПРАТЯТ ДА СЕ БИЯТ В ДОНБАС.
10
1
 
15
 
! Отговори
Sven преди 9 години
Плевника е измислен президент, избран с измами и костинбродски номера. Срамното е, че не скочихме всички и да го изгоним с шамари още в деня след изборите! Манипулирани избори, фалшив президент! ...
9
1
 
15
 
! Отговори
Фотев преди 9 години
Плевнята се разкъсва между Банкя и американското посолство, само с българите няма нищо общо. Безроден *** и крадец.
8
0
 
17
 
! Отговори
Йоши преди 9 години
НАТО и светът тръпнат в очакване да научат позицията на наш Плевелчо! Чакаме и Паси да се обади! Тия хора не осъзнават ли колко са смешни с напъните да се правят на някакъв фактор?
7
0
 
6
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
НЕ МУ ОБРЪЩАЙТЕ ВНИМАНИЕ НА ТОВА ПЛЯМПАЛО.НОВИНАТА ОТ ПРЕДИ ДВА ЧАСА ЗА ДНЕС Е ЧЕ РУСКИНЯТА ЕЛЕНА СЕРОВА ЩЕ ПОЛЕТИ В КОСМОСА НА 26 СЕПТЕМВРИ СЪС АЛЕКСАНДЪР САМОКУТЯЕВ И АМЕРИКАНЕЦЪТ БАРИ УИЛМОР.ТЕ ЩЕ НАПРАВЯТ НАД 50 ЕКСПЕРИМЕНТА В КОСМОСА.ТЯ ЩЕ БЪДЕ И ПЪРВАТА ОТ 20 ГОДИНИ РУСКИНЯ В КОСМОСА И ОБЩО 4-ТА.