Плевнелиев иска смиреност в предизборната кампания

Ако се отлагат реформите, цената за народа ще е висока, заяви той
102
Плевнелиев иска смиреност в предизборната кампания
Снимка: Reuters

Президентът Росен Плевнелиев направи изявление по повод началото на предизборната кампания.

"В стартиралата предизборна кампания политиците отново ще се състезават за доверието на избирателите. Различното този път е, че тази кампания се провежда във втора година на тежко партийно противопоставяне, нестабилност, остри политически сблъсъци, за съжаление в повечето случаи персонални или партийни, а не сблъсък на идеи и концепции. Днес вече добре знаем кой срещу кого и срещу какво е, кой с кого никога не би се коалирал, посочено е всичко лошо, очернен е всеки опонент. Призовавам политиците към смирение и позитивна кампания, заяви Плевнелиев.

По думите му, България се нуждае от стабилност – обществена, политическа, финансова. Страната и икономиката се нуждаят от реформи, от свежи идеи и тласък, който да даде ясна перспектива и стимул да се инвестира.

Политиците трябва да се обединят около необходимостта да подкрепят дългосрочни приоритети и извършат неотложни реформи, за да гарантират стабилност, икономически растеж и благополучие в държавата. Политическото обединение за провеждане на неотложните реформи ще позволи да се мобилизира целият ресурс на нацията. България ще бъде силна и богата държава само чрез приемственост и надграждане, допълва президентът.

Вече петнадесет години правителствата се ангажират с провеждането на неотложни реформи в съдебната система, здравеопазването, образованието, енергетиката, пенсионната система и администрацията, но все още някои от тях са в начална фаза, а други дори не сме започнали. Неефективността на реформите е следствие на тяснопартийния подход за провеждането им, смята държавният глава.

Според него продължаващото отлагане на реформите ще направи цената непосилна за българския народ.

Той очерта и най-неотложните реформи - работеща и справедлива съдебна система, пенсионна реформа, реформа в здравеопазването, реформа в сектор „Енергетика“, в сектор „Сигурност“, реформа в образованието, административна реформа.

Плевнелиев е категоричен, че реваншизмът трябва да бъде заменен с прогрес и развитие.

Надявам се, че политическите партии ще използват предизборната кампания за да представят своите идеи и решения за развитието на страната. Свикнахме в началото на всяка кампания участниците да декларират, че тя ще бъде позитивна и добронамерена. За съжаление нито една от последните кампании не бе пощадена от компромати, взаимни обвинения и сигнали до прокуратурата един срещу друг. Обръщам внимание, че смисълът на предизборната кампания не е да се окаляме един друг и че по този начин се подценява българският избирател, се казва още в изявлението.

Президентът се обърна и към българските граждани да осъзнаят своята сила.

"Сега много анализатори ни плашат с мрачни сценарии, обясняват ни, че нищо няма да се промени, просто ще се сменят само играчите. Това не е вярно. Всичко е в нашите собствени ръце. Нашата активност на предстоящите избори ще определи правилата, по които искаме да живеем", завършва Росен Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още по темата: Росен Плевнелиев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
22
 
! Отговори
хадес преди 9 години
Това е нашата държава, в която един ухилен, ментално неадекватен, президент е на къса каишка, а ГЕРБ и ДПС се качват един върху друг в бостана на Кольо Рашков...
51
1
 
18
 
! Отговори
червената шапчица преди 9 години
Това недоразумение, постоянно въртящо се като нахапано от оси, колкото по скоро бъде изритано, толкова по добре.
50
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
25 години реформи могат да убият дори слон. Не се накрадоха и не се наядоха, време е за сопите!
49
1
 
25
 
! Отговори
СБОГОМ ГЕРБЕРУГИ преди 9 години
Струва ми се, че е крайно време народът да вземе нещата в ръцете си и просто да отстрани естествения *** Росен Плевнелиев от поста!
48
1
 
14
 
! Отговори
трън в петата преди 9 години
Да. Имаме си президент дори за слава. Как да го окачествиш като е достатъчно само да го зърнеш.
47
1
 
18
 
! Отговори
кронос преди 9 години
Президентът е поредното недоразумение в т.н. политически живот на псевдодемакратичния ни преход! Той,чисто и просто се подчини на българския бай *** от Банкя-Белия генерал с Черната душица!
46
2
 
34
 
! Отговори
#Халкидикиwithme преди 9 години
Росене, хората умират от глад, умират от мъка по загубения си дом!!Ти неможа ли да си по-умерен когато реши да дадеш от нашите джобове 500 000 лева на украинските дете-убийци??Отоговори ми, наглецо!!!#ФОСТАВКА
45
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безсрамник!Как може да се празнува, когато половин България е под вода и хората *** като ***? Щяхме по-добре да почетем съединението, ако политиците и хора се бореха заедно с водната стихия.
44
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някакво мамино синче, комсомолско секретарче, вкарано в строителния бизнес, позападнячило се и нароило куп офшорки. После една мутра го изтикала за "президент" и то изведнъж се вживя в ролята и започна да снася призив след призив, сякаш вече не е комсомолското секретарче, а е вече някакъв духовен учител. Това мъжленце, което не смее да каже дума на жена си вкъщи, дава акъл на нацията. Смехория.
43
1
 
27
 
! Отговори
Трифонов преди 9 години
Демокрацията се прави от демократи, а не от бивши комунисти и комсомолски секретари. Още по-малко и от селяни, нарекли се граждани за европейско развитие. Стига "реформи" и демагогия.
42
0
 
16
 
! Отговори
кой си ти преди 9 години
смирената главица сабята не я сечала.Аде Бе!
41
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВОЛЕН НАД ВСИЧКИ.
40
1
 
27
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Този индивид ведно с Близнашки защо не каже на какво основание са поръчани 2000 печата в повече за изборите? За какви глупости говори той! Колко фалшификации ще извършат, за да може неговият работодател, дето и "магаре да беше посочил" пак щели да го изберат за президент, да спечели властта? Този, гербаджиите и всички техни производни знайни и незнайни партийки трябва с шутове да бъдат изхвърлени от политиката!
39
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
nikoga ne sam imal po protiven prezident................
38
0
 
22
 
! Отговори
NORMALEN преди 9 години
TOI NE E MOIAT PREZIDENT, TOI NIAMASRAM>TOI I GERB SA TUMOR ZA BALGARIA./
37
1
 
27
 
! Отговори
владетеля преди 9 години
ТОЗИ НЕ ЗНАЕ ЛИ,ЧЕ ТОЙ И ГЕРБ СЪЗДАДОХА ТОВА НАПРЕЖЕНИЕ В БЪЛГАРИЯ И ТЕ РАБОТЕХА СРЕЩУ ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОРЕШАРСКИ И НЕ ПОЗВОЛИХА ТО ДА РАБОТИ НОРМАЛНО,ПОСТОЯННО ГО ПЛЮЕХА,КЛЕВЕТЕХА В БРЮКСЕЛ, СЪЗДАВАХА ПЛАТЕНИ ПРОТЕСТ И ПРОЧИЕ.ТОЗИ И ГЕРБ СА *** И НЕ СТРУВАТ ПУКНАТА ПАРА И НАЙ-ДОБРЕ Е ДА СЕ МАХАТ ОТ ПОЛИТИКАТА.ПРЕДАТЕЛИ И БАНДИТИ!!!!!!ГЕРБ И "ПРЕЗИДЕНТ" СА *** КОИТО САМО РЕВАТ ЗА ВЛАСТ И ОБСЛУЖВАТ БОГАТИТЕ И КАПИТАЛИСТИТЕ,ТЕЗИ СА КРАДЦИ И ЛЪЖЦИ НА БЪЛГАРИЯ.
36
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако се отлагат реформите, цената за народа ще е висока, заяви той- От 25 годинисе наслушаме и , нагледахме на ,, реформи''които унищожиха икономиката,селското стопанство ,моралните устои на обществото унищожиха ни като народ и ни превърнаха в държава от третия свят,за какви ,,реформи ''ни говори този *** !?
35
1
 
27
 
! Отговори
Елка преди 9 години
Защо не попита Плевналиев какво иска народът от нашите политици. Десетки социологически проучвания, но какво мислят българите за войната в Украйна, пълно мълчание! Итината се знае и се стрхуват от нея!
34
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Плевнелиев иска смиреност в предизборната кампания" - и нека овцете да отидат и да пуснат бюлетината за лорд Борисов и после да чакат да минат под ножа.
33
0
 
21
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Винаги съм казвал, че няма по- долно и отвратително чудовище от капиталист бивш комунист!