Христосков: Ако скочи токът, се вдига и енергийната помощ

В един наводнен квартал на Бургас не се приемт молби за помощи
56
Христосков: Ако скочи токът, се вдига и енергийната помощ
Снимка: БТА, архив

При увеличение на цената на електричеството от 1 октомври ще бъде увеличен и размерът на енергийните помощи. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков в Пазарджик.

Сега помощта е 65,72 лв, допълни той и обясни, че има определена формула, по която се изчислява размерът на месечната енергийна помощ съобразно цената на тока.

Още по темата
Енергийната помощ ще бъде увеличена със съответния процент на увеличение на електроенергията, каза още Христосков, цитиран от БТА.

Във връзка със социалното подпомагане на семейства на първокласници с ниски доходи министърът посочи, че се очаква през тази година около 49 хиляди първокласници да получат помощ от 250 лв.

До момента сме приели заявления от 39 хиляди души, но приемането на молби продължава до края на септември, допълни Христосков.

До момента са изплатени помощи на над 20 хиляди семейства, а до края на тази седмица ще бъдат изплатени и всички останали одобрени заявления.

По думите на министъра в районите, засегнати от наводненията, всички институции работят активно и в синхрон. Той добави, че на място социалните работници приемат молбите за подпомагане и всяко семейство, пострадало от наводненията, ще получи еднократна помощ от 325 лева.

Христосков посочи, че единствено в бургаския квартал "Победа" не е започнало приемането на молби, защото е невъзможно да се влезе в квартала поради риск от срутване на жилища. Щом стане възможен достъпът до квартала, социалните работници ще отидат, да приемат молбите като се очаква броят им да бъде около сто.

Помолен да коментира идеята за пенсионно застраховане, Христосков посочи, че това е "само един допълнителен източник за по-висока пенсия при старост или инвалидност".

По думите му основно си остава държавното обществено осигуряване, което гарантира пенсиите на 2 милиона и 150 хиляди семейства.

Един от механизмите за гарантиране на доходи при застаряващо население е публичната система да бъде подпомагана от т. нар. Сребърен фонд, в който има вече около 2 милиарда и 700 милиона лева и средствата в него трябва да нарастват, каза още социалният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България е в скръб за загиналите от дъждовете хора, градове и села тънат в тиня, хората са загубили надежда да се оправят, а те тръгнали да пълнят гушите на енергийната мафия.
37
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да махнат фотоволтаиците а не да ни вдигат цените .....а аз ако искам ще си сложа панели на покрива и ще ми излезе много по-евтино околкото да пълня гушите на мутроолигарсите!!!!
36
0
 
7
 
! Отговори
POTYRPEVSH преди 9 години
BOY,BOY,BOY PO KOMISIONERITE I VSICHKI EL.DRUJESTVA!!!!!!!
35
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В списъка преобладават честните комунисти
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Що не махнат фотоволтаиците?Щото 50на сто от бившите депутати са вътре и на гърба на народа си сложиха цени ни от 500лв на мегават.. Мафия за учебник- коза ностра -праз да яде
33
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До художникаTts, ne - az sum ot govedata ot vitsa za zakona kato tesna vrata u shiroko pole. A za IMF - napulno pravilno stanovishte. Mnogo "skupo" izliza zaemche ot tam.
32
0
 
27
 
! Отговори
Безкрупулен мръсник преди 9 години
Значи помощите на мургавелите се вдигат, а средния и бедния Българин, на пенсионерите един голям грезден. Христозов, затвори си устата и мисли, че целия народ страда, а не само мързеливците.
31
1
 
7
 
! Отговори
художника преди 9 години
До Анонимен 35 постЩо да не говоря за КТБ пич, това е банка, като всички останали. Цитирам я само защото е олицетворение на икономиката в държавата, като цяло. И предпочитам заема да е от която и да е НАША банка пред МВФ. Ама пари в България нема, щото ги окрадоха.Сега разбра ли ме?
30
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да има скала примерно до 100 киловата потребление да е по старата цена а горницата да е по нова и така които са бедни ще консумират по-малко така ще е по справедливо а иначе с помощите стигат само до определени хора и то главно от малцинството а не до всички нуждаещи се то преди 12- 13 години беше така но го отмениха
29
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Otchislete v anonimnija (pone zasega) Sreburen fond, dulzjimoto ot masovata privatizatsija, nezavisimo ot prestupnoto i osushtestvjavane ot SDS i Tsarskoto pravitelstvo. Vazmezdete brigadirskija, napulno bezplaten, trud v selskoto i gorskoto stopanstvo. "Sekachite" trjabva da plashtat 15 % za SF, a "chestnite" privatizatori da vnesat sas zadna data i lihvite 10 % ot segashnoto si, nagrabeno, imushtestvo. V BG chesten bogatash njama. Veche ni pisna ot nagli banditski nomera .
28
4
 
15
 
! Отговори
до 31 преди 9 години
Има и социално слаби, които не са задължително ***.Има и социално слаби българи, инвалиди, възрастни хора по селата и не само.
27
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До художникаHej, sakun, ne govori za ***, ne si le chel zakona, ne znaesh li, kakvo mozje da te se slouchi.
26
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Увеличат ли тока без да увеличат пенсиите и заплатите да си ходят. Да идват БСП на ,те поне искаха преразглеждане на договорите с американските тецове и бяха натистнали ВЕИ-тата. Дойде ли боко на власт, ще им пълним гушите до второ пришествие.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 7Te rabota imat, no rabotodatelite im sa skriti. I tjah, i "raboteshtite" pri tjah, rukavelite (belite jakichki) blagonamereno gi brojat po statistika kato "siva" i "cherna" ikonomika. I ot taja "ikonomika" samo poglednete "socialno slabite" kakvi (izvinete) zadnitsi sa otprali, drug zub osven zlaten ne slagat, kakvi drehi nosjat, kakvi svatbi pravjat! A tova, che narochno, saznatelno chupjat, rushat, mursjat - to si e veche BG fenomen - samo BG vlasttagi turpi - za glasovete.
24
3
 
29
 
! Отговори
Кой плаща… пак ние преди 9 години
Значи първо увеличават цената и печалбата на чуждите фирми.След това държавата плаща поскъпването под форма на енергиини помощи.След това хората плащат тези пари на държавата с увеличени данъци.И какво стана накрая? Западните фирми лапат още повече пари, държавниците вземат комисионни и народа плаща сметката.
23
3
 
30
 
! Отговори
художника преди 9 години
Христоскоооов, говориш пълни глупости, и не само Ти. Енергийни помощи, детски помощи, пенсии и т.н. - Това са пари, които някой трябва да изработи.От къде ще ги вземете бе *** ? От вашите заплати ли, от КТБ ли, ОТКЪДЕ ???
22
0
 
32
 
! Отговори
Аман преди 9 години
На мен не ми дадоха помощ за първолака. Беше адски унизително! Около мен се редяха тумби ***, които си знаеха правата и не им се заяждаха и за буква от документите. На мемн ми поиксаха данъчни декларации(!!!) за три години назад и т.н. и т.н. Нищо, че нямам имоти. За *** има всичко.
21
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пробвайте...
20
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"При увеличение на цената на електричеството .... ще бъде увеличен и размерът на енергийните помощи."Т.е. "белите хора" ще плащат два пъти: един път за себе си, втори път ... за ... тъмнокожите. Не е лесно да си от малцинствата (в случая - от бялото малцинство).
19
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не пипайте токо, че рипна народо и лошо ви се пише !