Ремонтът на бюджета готов до края на месеца

От общо 66 приоритета пред служебния кабинет са изпълнени 30
Обновена: 10 сеп 2014 16:05 | 10 сеп 2014 14:29, Камелия Цветанова
13
Ремонтът на бюджета готов до края на месеца
Георги Близнашки. Снимка БТА

До края на месеца ще бъде подготвена актуализацията на бюджета, която ще трябва да гласува новият парламент.

Тя се оказа неизбежна, призна служебният премиер Георги Близнашки, който отчете свършеното от кабинета за един месец.

Финансовият министър Румен Порожанов обяви, че до две седмици ще запознае журналистите със ситуацията с финансите, която "не е добра“.

Той похвали Агенция „Митници“, която според него само за месец е заловила близо 1000 тона контрабандно гориво, 300 кг наркотици, хиляди късове цигари.

По думите му агенцията през последния месец е успяла да намали неизпълнението на приходите си от 140 млн. лева до 70 милиона лв., а по отношение на събирането на акцизите се очаква нарастване още през септември.

Въпреки това той добави, че обективната обстановка е неблагоприятна за събиране на ДДС, защото вносът е намалял с 6 процента, а и цената на горивата е паднала с 13 на сто.

"Всички са наясно, че основният ни проблем е липсата на пари. Нашите предшественици, макар че внесоха проект за актуализация, не устояха до край и не беше актуализиран бюджетът. Аз се измъчвам как да намеря пари за бедствията и е много тъжно, че не можем да откликнем на всички“, коментира Близнашки.

Той отчете, че от общо 66 приоритета, поставени пред служебния кабинет, са изпълнени 30, в процес са 35, а по един е водеща БНБ – стартиране на процедурата за присъединяване на България към единния банков надзор.

„До края на септември ще се подготвят и промени в Закона за електронното управление, до 22 септември ще се изготви национална програма „България в НАТО и европейската отбрана 2020“, до 10 октомври ще се съгласува окончателният вариант на оперативните програми с ЕК“, разясни служебният премиер.

Относно изборите Близнашки коментира, че правителството полага ежедневни усилия за подготовката им.

Според него вече е ясно, че „мъртви души“ в изборните списъци няма, а мерките за отпечатване на бюлетините са изключително строги.

Относно очакванията да има рекорден брой изборни секции в чужбина, служебният премиер увери, че има готовност да се отпуснат още 600 000 лева за тях.

"При тежката ситуация, която наследихме, ние положихме огромни усилия за плащането по спрените оперативни програми и днес също обсъждахме темата. Възобновихме социалните плащания. Въпреки наводненията и природните бедствия учебната година ще започне нормално. Над 16 милиона лева са отпуснати в помощ на бедстващите региони, за два от тях са изпратени апликационни форми в Брюксел, очакваме 300 милиона оттам“, отчете още Близнашки.
 
Относно намерението на правителството да отпусне още един милион лева на администрацията на президента, Близнашки обясни, че бюджетът на институцията е бил толкова занижен, че на практика администрацията е била в състояние да не може да изпълнява функциите си.

През последния месец дори не е плащано на „Авиоотряд 28“, който се ползва от държавния глава, мотивира се служебният премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
ZZZZZZ преди 9 години
А бе хора не слушайте тия ненормалници. Били ремонтирали бюджета? Актуализация на тригодишна бюджетна прогноза се прави всяка *** година през септември, това прави МС в момента и кое е новото!?! Били изпълнени 30 приоритета смях, смях и пак смях, това сигурно означава, че са сменени около 30 човека заемащи високи постове в държавата. Мазен мазник, не спира да ближе топките на определен кръг политически инвалиди.
10
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе много интересна работа - уж бюджетът бил "опоскан едва ли не до шушка", а изведнъж започнаха да "намират" стотици хиляди и милиони за това и онова... е как става така?!
9
2
 
5
 
! Отговори
владетеля преди 9 години
ТОЯ КАКЪВ Е И КАКВА МУ Е РАБОТАТА.С ТОВА ЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ЗАНИМАВА,ТОЯ НЯМА ПРАВО НА ТОВА.ЩЕ ИМА НОВО ПРАВИТЕЛСТВО И ТО ЩЕ ВЪРШИ ТЕЗИ РАБОТИ.ЗАТОВА ТЕЗИ ОТ ГЕРБ ЕДНА ГОДИНА СЪЗДАВАХА ПРОБЛЕМИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ОРЕШАРСКСИ,ЗА ДА НЕ МОЖЕ ТО ДА РАБОТИ.ЗАТОВА ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА,ТЕЗИ СА ***.НА БЪЛГАРИТЕ ИМ ПИСНА ОТ ТАКИВА ПАЧАВРИ.УМРЕЛИ ЗА ВЛАСТ,ТЕ ОГРАБИХА БЪЛГАРИЯ И НЕ ДАВАТ НА ХОРАТА НИЩО.ТЕЗИ СА УБИЙЦИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД.ПРЕДАТЕЛИ!!!!
8
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отблъскваща личност !
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Политиката в Бг е ОКУПИРАНА от психично болни индивиди.
6
2
 
6
 
! Отговори
кикоман преди 9 години
тоз чичак има за задача да организира избори, не да ремонтира бюджети. въпреки, че опитът от минали години показва, че служебни кабинети се справят по-добре от редовните..
5
1
 
22
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 9 години
Какво разбира от бюджет един...дървен философ,като Близашки.Ведро усмихнат...професор,гребал с...пълни шепи от смутната демокрация,като обръщал...палачинката 2-3 пъти.Както се казва,цял живот е правил...пари от едни...лафове.Та за това и Плевньо го направи...премиер,защото един прагматик интелектуалец,би започнал да ги...рине веднага;Близашки не е от...тях.
4
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Остава им само да обявят война на Русия и ще са преизпълнили дори плана...
3
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Как е другарю Близашки, ближеш ли, ближеш ли ?Този направо се е родил с името си.
2
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Много мазен тоя Плевняшки бе, по-мазен и от шефа си Плевела.
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Теб някой да те е молил да ремонтираш бюджет? Разбира ти простата юристка глава от духова музика.