ЕК може да задейства наказателна процедура срещу нас заради КТБ

Причината е неосигуреният достъп до гарантираните депозити, каза Порожанов
Обновена: 17 сеп 2014 15:28 | 17 сеп 2014 13:19, Веселина Йорданова
53
ЕК може да задейства наказателна процедура срещу нас заради КТБ
Снимка: Reuters, архив

Финансовият министър Румен Порожанов не изключи възможността ЕК да задейства наказателна процедура срещу страната ни заради неосигурения достъп до гарантираните депозити в КТБ.

Още по темата
В началото на август Брюксел поиска да бъде осигурен достъп на вложителите до техните гарантирани депозити в поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка.

В писмен отговор служебният министър на финансите Румен Порожанов и управителят на БНБ Иван Искров обаче заявиха, че възможността за евентуален междинен частичен достъп до депозитите в КТБ не е уредена съгласно действащото законодателство и не може да бъде осъществена без съответни законови промени. За такива обаче в момента липсва действащ парламент.

„Дебатът в комисията по отношение на казуса КТБ от една страна е установеното несъответствие от правилно транспониране на духа на директивата за достъп на гарантираните вложители до средствата им в банки, които са с явна неплатежоспособност да изпълняват този ангажимент. С мое писмо е поет ангажимент, че ще отстраним това несъотвествие“, съобщи министърът.

В момента се подготвя законопроект, който да бъде представен в първите дни на новия парламент. Порожанов обаче посочи, че не изключва въпреки поетия ангажимент, ЕК да образува наказателна процедура срещу страната ни.

Според европейското право се изисква изплащането на гарантираните депозити да започне 20 дни, след като банката видимо е изпаднала в несъстоятелност.

Порожанов съобщи, че в министерството няма постъпили съдебни дела, свързани с КТБ. Във ведомството обаче имало много жалби от вложители в поставената под особен надзор банка, такива имало изпратени и в Европейската комисия.

Той все пак успокои, че дори да бъде задействана процедура, ще има срокове за отстраняване на несъответствията.

Порожанов каза още, че позицията на Министерството на финансите е, че трябва да се подходи отговорно към всяко предложение за оздравяване и рекапитализация на банката, което би било направено. Кабинетът е в очакване да бъде проведена среща по инициатива на EPIC, представляващ основните акционери, с правителството и БНБ.

Министърът уточни, че в МФ има екип в готовност да изрази становище по предложенията, които биха постъпили от акционерите.

Порожанов каза, че около 10 общини са поискали безлихвени кредити от държавата, защото парите им са блокирани в поставената под особен надзор банка.

Сред тях са Сливен, Симитли, Гоце Делчев. Министърът уточни, че ще се предоставят крайно необходими средства за финансиране на определени дейности или проекти по оперативните програми в ход на изпълнение.
Общата одобрена сума към момента е около 39 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВРЪЩАЙ ПАРИТЕ, ДУДУК БАРЕКОВ
34
2
 
4
 
! Отговори
хх преди 9 години
Ха дано,ама на дали.
33
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво се радвате пък на тая новина,като задеистват процедура нали пак е от нашите джобове всичко. те и парите ви могат да дадат но трябва да изтеглят голям кредит и целия народ пак да го плаща,аз пари в банка нямам и не желая моите данъци да утиват за плащането на чужди грешки
32
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
и колкото да пишете пари няма да видите,това е грозната картинка с измамите в банките,вие да не мислите че другите банки имат пари,скоро и там ще изпищите,а това че държавата бяга от отговорност е друг въпрос, давам пример с наводненията,на 15 септември за първия учебен ден имаше призив моля не носете цветя в училище а да дарим парите за пострадалите от наводненията,абе аз да питам тия управляващи гноми за къв х..и са там като няма кои да помогне с нищо/ами да си дадът заплатите щом трябва
31
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре че е Европейския Съюз че иначе тук щяхме да сме бетер Чечня. Отвратителна държава, отвратителна! Жалко, а е толкова красива България.
30
2
 
20
 
! Отговори
ЕСПОР преди 9 години
Добре би било т. нар. главен прокурор да издаде заповед за собственото си арестуване. Той има какво да пее...
29
10
 
4
 
! Отговори
Яни преди 9 години
Да заловят МУСТАКА и да го оставят да гние в затвора докрай!!!!
28
3
 
0
 
! Отговори
Stamat преди 9 години
Pravilno!
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 31Абе ти мнение нямаш ли, ами ми цитираш думи вече изречени в сутрешния блок на Нова телевизия?
26
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
32, аз съм за фалит на банката от първите дни, друг вариант няма,тези липси не могат да се възстановят. Говориш за фалити на банки по време на кризи, тук криза няма, нито има фалити на банки. Има фалит на една банка, която всички знаеха че е банката на мафията и корупцията. Нека се отървем от нея. 3 месеца не работи и живота си върви, явно не е толкова важна колкото се опитват да ни страхуват. Да беше фалирала, да бяха платили до 100 000 евро, нямаше да се усети и вече щеше да се забрави.
25
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Почнат ли да плащат депозити над 100 хил. евро. с държавни пари ще е опит за най-голямата измама в историята на България.
24
6
 
12
 
! Отговори
До 29 преди 9 години
И коя държава се справи с фалита на банките? В Сащ фалираха 100 банки, нито държавата ги спаси, нито вложителите взеха и един цент, през 1993г. пак фалираха в САЩ към 130 банки, пак нито цент не даде САЩ на вложителите. Най-силната икономика в света не плаща. Ние тук най-умрялата икономика, ще трябва да обърнем джобовете на народа, защото някакъв, решил да си заложи всичките пари на губещ кон. Това е риск който е поет от вложителите и вина за това няма нито държавата, нито гражданите и.
23
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
БНБ сега са се сврели в дупката си и се молят час по-скоро да има правителство, че да хвърлят горещия картоф в ръцете му. Само че грешно си правят сметката. Правителство може да няма скоро. Освен това нито една партия няма да прояви интерес към налудничевите им идеи. Те не могат да измислят друго освен данъкоплатеца да плати, а това е недупостимо. Да бяха обявили фалит, да бяха дали обещетенията до 100 000 евро, всичко вече щеше да се забрави. Не само бяха некадърни и зависими, но са и мудни.
22
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още веднъж ще изгубим пари заради некадърниците от БНБ? Няма ли кой в тази страна да се оправи с тези ***? 6 месеца "оправят" една малка за Европа банка, когато за по-малко време с кризата се справиха цели държави? Цяла банка пълна с абсолютни *** които имат себе си за експерти !
21
3
 
13
 
! Отговори
Учителя на БНБ преди 9 години
И да стартира ЕС наказателна процедура и да не стартира, вече вложителите са се подготвили да водят дела, защото с това продължило 3 месеца протакане за обезщетяване на вложителите (което сигурно ще стане и по-дълго) БНБ не се държи като европейска банка, а като африканска. В БНБ чували ли са за хармонизирането на българското и европейското законодателство, което трябваше да е факт от 2010г. Там пише, че банка не може да е затворена повече от 20 дни, освен ако не е във фалит. БНБ ще го научат!
20
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
България ако беше осигурила гарантираните депозити, трябваше преди това да обяви фалита на банката. В момента държавата дава шанс на акционерите да я спасят. Няма как банката да си остане частна а държавата да бръкне и да плати няколко милиарда на вложителите. Не става така. Или КТБ обявява фалит и държавата поема нещата в свои ръце като я приватизира, поемайки задълженията им към клиентите, или банката се спасява от акционерите и си плаща задълженията към вложителите.
19
9
 
8
 
! Отговори
#$& преди 9 години
Лаком гъ* кръв диска.. Набихте си парите за по-висока лихва без дори да помислите как така всички останали банки имат далеч по-малки лихви.. Сега се жалвайте на арменския..
18
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всеки за заем за КТБ ще трябва да се връща заедно с лихвите и съвсем не е сигурно как фалиралата КТБ ще го върне.
17
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вижте пишете реално казва се афроазиятска европа а не европа била е европа преди 50години не може една територия да има над 100милиона афроазиятци и да се казва европа
16
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за общините дават безлихвен кредит а за вложителите с под 100 хиляди не дават и ЛЕВ ***