Страната ни ще участва в 3 програми за сътрудничество

Крайният срок за внасянето им в ЕК е 22 септември
17 сеп 2014 13:35, Анисия Иванова
0
Страната ни ще участва в 3 програми за сътрудничество
Снимка: Reuters, архив

Правителството изрази съгласието със съдържанието на три програми на Европейския съюз за транснационално сътрудничество в периода 2014-2020. Те ще  бъдат представени в Европейската комисия за одобрение, съобщи пресслужбата на Министерски съвет.

Правителството прие и решения, с които изразява съгласие със съдържанието на програмите за трансгранично сътрудничество Румъния-България, Гърция-България, България-Турция, България-Сърбия и България-Македония преди представянето им за одобрение от Европейската комисия.

Крайният срок за внасянето на програмите в ЕК е 22 септември.

Първата от програмите за транснационално сътрудничество е ИНТЕРАКТ III за обмяната на опит и разпространението на добри практики и иновативни подходи в управлението и изпълнението на програмите за териториално сътрудничество.

Общият бюджет на програмата е 46 344 220 евро. Националният принос на България към програмата е в размер на 117 132 евро, разпределен на седем годишни вноски.

Програмата "Дунав" е ориентирана към национални, регионални и местни власти, както и неправителствени организации. Тя ще се финансира от ЕФРР с 202 095 405 евро, 19 800 000 евро от Инструмента за предприсъединителна помощ и неопределена още сума от Европейския фонд за добросъседство (ЕИД).

Третата програма - "Балкани-Средиземно море", е с географски обхват включващ три държави-членки на ЕС - Гърция, Кипър и България, и две страни-кандидатки - Албания и Република Македония. Програмата ще функционира чрез две приоритетни оси - "Предприемачество и иновации" и "Околна среда". Изпълнението й ще се финансира от ЕФРР с 28 330 108 евро и с 5 126 138 евро от Инструмента за предприсъединителна помощ.

Програмата Румъния-България ще функционира чрез шест приоритетни оси - "Добре свързан регион", "Зелен регион", "Безопасен регион", "Квалифициран и приобщаващ регион", "Ефикасен регион" и "Техническа помощ". Общият й бюджет е 258 504 125 евро и национално съфинансиране е в размер на 13 на сто от одобрения бюджет на българските партньори по проекти.

Териториалният обхват на програмата Гърция-България включва областите Хасково, Смолян, Кърджали и Благоевград за територията на България, и Еврос, Ксанти, Родопи, Драма, Кавала, Солун и Серес в Гърция. Програмата ще функционира чрез пет приоритетни оси - "Конкурентен и иновативен трансграничен регион", "Устойчив и приспособим към климата трансграничен регион", "Трансграничен регион с подобрена взаимосвързаност", "Трансграничен регион с висока степен на социално приобщаване" "Техническа помощ".

Общият бюджет на програмата е 129 695 569 евро, а националното съфинансиране е в размер на 15 на сто.

Програмите за трансгранично сътрудничество с Турция, Сърбия и Македония се финансират по Инструмента за предприсъединителна помощ. Техният размер е съответно 29 642 984 евро (22,19 млн. евро от ЕС), 34 102 251 евро (28,98 млн. евро от ЕС) и 19 461 687 евро (16,54 млн. евро от ЕС). Националното съфинансиране е 15 на сто от одобрения бюджет на българските партньори в проекти по програмите.

Програмата България-Турция ще функционира чрез три приоритетни оси ("Околна среда", "Устойчив туризъм" и "Техническа помощ"), Програмата България-Сърбия - чрез четири "Устойчив туризъм", "Младежи", "Околна среда" и "Техническа помощ"), Програмата България - Македония - чрез четири ("Околна среда", "Туризъм", "Конкурентоспособност" и "Техническа помощ").

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: участиеМСекпрограми
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари