Става въпрос за спасение, а не за "поскъпване на тока"!

Захариева иска още 16.7 млн. лв. за пътища и зимно поддържане
Обновена: 26 сеп 2014 13:57 | 26 сеп 2014 12:00, Надежда Бочева
252
Става въпрос за спасение, а не за "поскъпване на тока"!
Екатерина Захариева. Снимка: архив, БТА

Терминът „поскъпване на тока“ не е съвсем правилен, защото вече става въпрос за спасение и възстановяване на някакви нормални цени след изкуственото понижаване на цената и политическия натиск върху регулатора за задържането й надолу. Това заяви вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева пред журналисти преди форум за устойчиво строителство.

Тя посочи, че данъкоплатците не трябва да плащат за скъпи проекти като АЕЦ „Белене“ и „Цанков камък“, които са утежнили бюджета на Националната електрическа компания (НЕК). „В актуализацията на цената в никакъв случай не се включва покриването на тези стари задължения“, допълни тя.

Още по темата
От думите й стана ясно още, че планираното повишение на цената на електроенергията ще покрие малка част от дефицита на НЕК.

Работната група към Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) предлага средно увеличение на цената на електричеството от близо 10% от 1 октомври.

При актуализацията на Бюджет 2014 регионалното министерство иска да бъдат осигурени допълнителни пари за Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) за най-неотложните дейности по изкърпване на пътищата преди зимата и за зимно поддържане.

Пътната агенция има нужда допълнително от 30 млн. лв., но в крайна сметка е решено да бъдат поискани допълнително за тези дейности 16,7 млн. лв., каза Захариева.

Тя заяви, че се надява следващият парламент да приеме актуализацията на бюджета, която се очаква да бъде предложена до няколко дни от правителството.

Захариева каза още, че през първото полугодие са изразходвани 88% от бюджета на АПИ. Тя припомни, че след като последното Народно събрание ремонтира Бюджет 2014, допълнително бяха намалени средствата за всички ведомства. „Това постави под риск изпълнението на ключови проекти“, коментира вицепремиерът.

Тя допълни, че поради липса на финансиране са спрени ключови проекти като ремонтите на виадуктите и на 33 км от магистрала „Тракия“. За работата по виадуктите не са изплатени 4 млн. лв. на изпълнителите, а за довършването на магистрала „Марица“, която трябва да е готова през пролетта на следващата година, се дължат около 7 млн. лв.

Захариева коментира и забавеното строителство на магистрала „Струма“. Там след проверка ще се прецени дали строителят ще се мобилизира и ще довърши работата или ще се наложи да се прави нов търг за избор на строител. Според вицепремиера проблемният участък от Сандански до границата може да е готов за 3-4 месеца при добра организация.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


252
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
140
4
 
1
 
! Отговори
БХК а.к.а Шорос преди 9 години
Добреее, добре мои малки пингвинчета, много бързо се активизирахте!!Довечера ще има клюпачка за вас !!!Ние сме върха, ние сме капитала, пък като искат революция, ще им я дадем, ще ги уморим от глад Вулгарите долни!!Победа!!!
139
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
имаше една хубава приказка за един цар, който бил много алчен. питал съветника си: какво прави народът? псува и работи. Вдигай им данъците. След 1 месец питал пак: Какво прави народът? Псуват повече и работят двойно. Вдигай още данъците. След още 1 месец: Какво прави народът? Пие, пее, танцува, не работи и са го ударили на живот за последно. Ааааа, бързо сваляйте данъците. :)
138
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преди да вдигат цената на тока ние гражданите трябва да поискаме отчет на така наречените инвеститори какво са инвестирали в енергетиката като средства дошли от техните държави и дали не са инвестирали с нашите пари от поредицата увеличения на тока.И ако се окаже че ние сме инвестирали а не те,веднага да им се вземат лицензите и всичко да стане под държавен контрол.
137
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До КонститцуиятаНищо не разбираш! АЕЦ продава навън на цена ,каквато се договорят на ниво министерства ,а не че тока му е евтин... Аман от кухи кратуни...
136
9
 
15
 
! Отговори
андро преди 9 години
НЕК е държавна.Цанков камък е държавен.Белене е държавна.ВЕИ централи са частни==скъп токАмерикански ТЕЦ са частни==скъп токГоспожата ни кара да плащаме на частни производители прескъп ток ,при условие ,че са чужда собственост,а искат да фалират НЕК която е обществена собсвеност на всички нас,за да разграбят активите и.
135
8
 
16
 
! Отговори
избирателка преди 9 години
От първия ден г-жата заговори за вдигане цената на тока.Няма едни читав политик,който да излезе и да покаже що народ си има фотоволтаици, вецове и т.н.Не може царчето и ББ да са сключвали договори в ущърб на гражданите,но комисионните са толкова големи,че не са могли да устоят на изкушението.Как може само ние,след толкова години в ЕС да продължаваме да се занимаваме с цената на тока,парното,водата.Дано българите не изберат отново МУТРАТА,която ще ни закопае за столетия напред.
134
1
 
8
 
! Отговори
Радо преди 9 години
Хората по-надолу пишат истини разни платени бокл..шляпат минуси,докато има продажници като тези се разводнява всеки протест и всяка истина, май трябва няколко за назидание да бъдат ....
133
6
 
6
 
! Отговори
Конститцуията преди 9 години
До АнонименДо колкото раз разбирам държавната НЕК се намира в изнасиленото положение да изкупува задължително енергията на ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3 и на перките и панелите на основа на ''договорите'' + някаква енергия от Козлудуй колкото да се води, че още я експлоатираме(там всичко е потиснато).После НЕК продава толкова, колкото ЕРП-тата имат нужда, тоест за реалното потребление!НЕК, реално ние, държавата е нормално да се намира в това нелепо брутално състояние!!Това трябва да бдъе спряно!
132
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вчера бях в района на Каварна и с учудване видях, че доста от ВЕИ перките и централите са собственост на EVN; бяха си написали логото съвсем явно. Уж постоянно мрънкат, че държавата ги 'задължавала' да изкупуват скъп зелен ток - и как точно става това, при положение, че те сами си го произвеждат? Нямах време да обикалям, но е сигурно че и ЧЕЗ и Енерго-Про също имат свои централи. Долни лъжци са всичките!
131
11
 
13
 
! Отговори
Veka преди 9 години
Това ваше "спасение" означава мизерия и смърт за много български семейства! Защо все няма виновни за бездарното и крадливо управление, та все бедния народ го отнася?!!!
130
10
 
15
 
! Отговори
grip преди 9 години
Вдигате тока???? Вдигаме се и ние!!!! Давайте няма проблем!! Бързо ще го свалите!!!
129
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
нек имала нужда от пари поради лошото си управление, и затова трябва да плащаме всички? ами и аз имам нужда от нова, по-скъпа кола, хайде депутатите да ми я купят. баси държавата свинска.
128
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като не можете да се справяте защо поискахте Орешарски да се махне?!Може би за да ни вдигнете цената на тока,некадърници!
127
8
 
13
 
! Отговори
андро преди 9 години
Факт е ,че ГЕРБ спряха работещ и печеливш проект като Белене,за да присъединят 1200 мв. мощонсти на свои хора.Факт е ,че увеличиха дълга на НЕК с 1.5 млрд. за една година заради спрения проект Белене.Факт е,че НЕК трябва да покрива загубите заради спрения проект и едновременно да плаща петорно по скъп ток на ВЕИ мафията гравитираща околоГЕРБ и Плевнята
126
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
очевидно след като ще издържаме държавната НЕК, трябва просто цялата компания да се приватизира и да се раздадат акции на всички българи. те да са хората, които да назначават директори и да определят политиката на дружеството. иначе няма никаква логика някой да ми цъфне и да започне да ми обяснява, че понеже фирмата му фалирала, аз трябва да й покривам задълженията.
125
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И ГЕРБ ГОВОРИ ЗА СТАБИЛНА БЪЛГАРИЯ ??? ДА БЕ ДА !
124
14
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
става въпрос за началото на поредния гнусен, пладнешки обир на обеднелите българи! орешарски свали цената с 5%, така че ако говорим теоретично за 'изкуствено' намаление на тока, тогава трябваше да го вдигате с 5%, нали, *** гадни? камъни, само камъни в простите ви кратуни ще оправят нещата оттук нататък!
123
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не ми става ясно защо като е зле НЕК не излезна управителя му и да поиска увеличение на тока а излезна управителя на ЕVN да поиска 18% увеличение?!Управителя на EVN да не е управител и на НЕК?!
122
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 129С тия бакалски сметки си доста далеч от истината...Това не е кръчма с два фризера и един климатик ,а държава в която винаги трябва резерв при аварии...
121
17
 
20
 
! Отговори
gnas преди 9 години
С Вдигането на тока!!!!! На улицата ви чакаме!!! Само посмейте!