Ремонтът на бюджета не обслужва никого!

Порожанов: Целта ни е да посочим диспропорциите
Обновена: 29 сеп 2014 10:09 | 28 сеп 2014 12:11,
16
Ремонтът на бюджета не обслужва никого!
Румен Порожанов Снимка: архив, Булфото

С актуализацията на бюджета за тази година, която служебният кабинет предлага, се залагат възможности за ликвидна подкрепа в банковата система, тъй като ефектите за икономиката биха били доста по-неблагоприятни, отколкото ако това не бъде направено. Това заяви в интервю за БНР финансовият министър Румен Порожанов.

Вчера МФ предложи поемане на нов държавен дълг, в който е включена възможност за предоставяне на ликвидна подкрепа в рамките на одобрената държавна помощ от ЕК в размер до 2,9 млрд. лв.

Според Румен Порожанов това е единствената алтернатива в момента за покриването на дефицита, който евентуално ще се очертае в банковата сфера. Той посочи, че появата на подобни ликвидни проблеми е нещо ново и за първи път се появява тази година, което се явява и една от основните тежести на публичните финанси.

Затова с актуализацията на бюджета се залагат общо около 5,8 млрд. лв. "за евентуално ново финансиране" в банковата сфера, каза министърът и поясни, че има варианти за тяхното използване в зависимост от това дали ще бъде отнет лицензът на банката, или тя ще бъде оздравена.

Още по темата
"Тази актуализация не обслужва никого. По принцип Законът за бюджета обслужва цялата държава, обслужва публичните финанси, публичните услуги, които се предоставят на населението, обслужва бизнеса. Диспропорциите, които ние установихме и заварихме, не сме ги установили само ние, те се формираха още в началото, още приемането на Закона за бюджета. Нашата цел е да ги посочим", коментира Порожанов.

Задължително ще има префинансиране на ликвидна подкрепа, която е дадена в момента за конкретна банка (ПИБ - бел. ред.), обясни финансовият министър. Става въпрос за частично префинансиране, уточни той.

Ако в случая с КТБ се стигне до отнемане на лиценза и изплащане на вложителите през Фонда за гарантиране на влоговете, който има ликвиден недостиг от 1,6 милиарда лева, залагаме опция за държавна гаранция за ползване облигационен заем от гаранционния фонд, обясни министърът.

"Заложили сме до 2 милиарда лева общо, така че Фондът да пласира емисии облигации на вътрешния пазар, гарантирани от държавата. Това би бил най-добрият вариант за нас", коментира Порожанов. Той допълни, че МФ е в непрекъснати разговори с ФГВ.

От Фонда обаче изразяват опасения, че може да не успеят да пласират цялата емисия, която би покрила недостига и затова в проекта за актуализация е предвидена възможността и да се отпусне заем от държавата до 700 млн. лв.

На въпрос трябва ли да се спасява КТБ с държавни средства, Порожанов коментира, че в служебното правителство са на мнение, че оставянето на Фонда за гарантиране на влоговете със заем, а не с ликвидни средства, би породило по-скоро напрежение и недоверие.

Във връзка със започналата от ЕК наказателна процедура срещу България за това, че не е въвела адекватно в законодателството си директивата за изплащане на депозити Порожанов коментира, че вече се работи по исканите от Еврокомисията промени за банките. "Трябва да променим нашия закон, така че да отговори на изискванията. Работи се и промяната ще се внесе още в началото на работата на следващото Народно събрание", каза министърът.

Още за икономика и политика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: актуализациябюджет
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
globaln234 преди 9 години
Да бе да!
13
0
 
0
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!! преди 9 години
И тоя ме будалка !
12
0
 
5
 
! Отговори
KLO преди 9 години
G-N MINISTRE TI VLEZE BEZ PET LEVA V KABINETA,NO STE IZLEZESH KATO MILIONER.POGELAVAM TI GO OT SARCE,POVECE MINISTRI MILIONERI PO BOGATA DAGAVA.TA KATO KAZAH DARGAVA,NEIA KUCETA IA IALI.NARODA SI VI ZASLUGAVA,SHTOM NE PROTESTIRA.
11
0
 
6
 
! Отговори
Веселяка преди 9 години
Обслужва, крадци и мошеници като теб.
10
0
 
8
 
! Отговори
До 2 преди 9 години
А ако знаеш приятелю какъв *** си е назначил в момента за зам. изп. директор на ДФЗ - бедна ти е фантазията?! Хем ***, хем бушон!!! Остави ги Капитанов и Грудев - те са аматьори в сравнение с него! Особено Грудев - винаги съм се чудил как може един такъв свестен човек и професионалист да бъде превърнат от ГЕРБ в това, което е днес и което ме е гнус да произнеса ................ пфууууу!
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Порожанов! Ти от финанси разбиращ толкова, колкото и от земеделие - нали беше две години и кусур шеф на ДФЗ!!! Ааааа, пардон, май единственото нещо от което разбираш е от жени! И рекет! Малко те биха заради оная ***! Но заради рекета, който си подготвил пак в ДФЗ с нелепите ти назначения там от началото на септември - ще ядеш едно друго нещо!!!
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фонда за гаранция трябва да се пълни от нови данъци но само върху богатите, а не от бюджета да плащат и бедните за влоговете и имотите на богатите.
7
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нали ревахте Ореха като тегли милиард,сега тези ще теглят 5 а всички мишки мълат.Какво сега ще плащаме на умните и красивите шматки дето квичаха по площада ли
6
2
 
10
 
! Отговори
Д преди 9 години
Това е лице на мошеник.Не вярвам на нито една негова дума.Ако са нужни пари, в резерва има почти 9 млд. Могат да бъдат усвоени и ще останат повече отколкото остави Буда на предишните.
5
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Stiga ste lagali, che sa za bankite, nali iskate tezi pari da vzemie ot sashttite tezi banki! Vsichko se pravi, za da kradat tiq sled vas, a ne za nqkakvo spasqvane, sled kato vsichki danni pokazvat, che nqma da ima nuzhda ot nqkakvo spasqvane.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вървим към хиперинфлация, защото едва ли ще ни опростят заемите както на Гърция, а и КТБ е българо-оманска банка, а не е немска или американска банка.
3
2
 
12
 
! Отговори
политолог преди 9 години
В нашата съдебна система всички съдии, прокурори, следователи са свързани с БКП-БСП-ДС. Без тяхна протекция не може нищо да се случи. Явно са се готвили за т. н. демокрация и си направиха конституция според която образно казано те са недосегаеми. И сега трябвало да се свика ВНС за да се поправи конституцията. Интересно кой ще го свика това ВНС , като трябват 2/3 мнозинство, ясно е че, ще си останем комуно-социалистическа ***.
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Порожанооов, колкопари откраднахте от фон Земеделие, с Костов, Капитанов и Васил Грудев?
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Теглете заеми и се не бойте и така и така никой няма да ги върне гърците издрусаха 200 млрд. на узо и сиртаки ние ще ги издрусаме на ракия и гюбеци.