Борисов готви и "План Б" - коалиционен екип с Реформаторите

ГЕРБ ще иска споразумение, че партиите в НС ще подкрепят гласуванията по приоритетите
Обновена: 7 окт 2014 07:12 | 7 окт 2014 07:00,
187
Борисов готви и "План Б" - коалиционен екип с Реформаторите
Снимка: БТА

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обмисля два варианта за правителство на спасението, пише на първа страница "Стандарт". Освен кабинет на малцинството има и "План Б". Той е коалиционен екип с Реформаторите, но при ясно разписани публични ангажименти.

"Готови сме на компромиси, включително да дадем някой министерски пост", казал Генерала. Но отсякъл: "Няма да позволя да ни извиват ръцете".

Вчера от ГЕРБ обявиха, че ще съставят кабинет на малцинството и ще търсят подкрепа от над 121 депутати от Реформаторския блок, Патриотичния фронт или други парламентарни сили. Ще поканим на разговори останалите 7 партии в 43-тото НС, съобщи Румяна Бъчварова. Първи ще е Михаил Миков (БСП), като ще се върви от по-големите към по-малките партии. Програма от 10 точки за спасение на страната ще предложи Борисов по време на срещите, пише още "Стандарт".

"Всички парламентарно представени партии да подпишат споразумение, че депутатите им ще подкрепят гласуванията по приоритетите на държавата." Това ще иска ГЕРБ от лидерите им на консултации, разкрива в интервю за "24 часа" зам.-председателят на партията Цветан Цветанов.

"Ако намерим подкрепа, ще направим правителство, дори да е на малцинството, стига да има ясно разписани параметри за силно управление с ясни акценти. Обществеността ще бъде информирана за всички разговори, които водим. Ако се върви към хипотеза "коалиционно споразумение", ще разработим законодателна и оперативна програма за управление", казва Цветанов.

Той очертава и бъдещите приоритети: "Запазване и потвърждаване на членството в ЕС и НАТО без промяна във външнополитическата ориентация, финансова стабилност и ограничаване на бюджетните разходи, актуализация на бюджета за 2014 г., възстановяване на плащанията от европейските фондове и ефективното им разпределение в новия период, включване в европейския енергиен съюз и в банковия съюз първо в частта за финансовия надзор, решение за КТБ на база на независима експертиза и смяна на ръководството на БНБ, запазване на нивата на социалните плащания, устойчиво нарастване на доходите и обвързването им с нивата на квалификация и образование, подготовка на промени в правосъдната система, реформа в сектор "Сигурност".

"24 часа" цитира и лидера на ДПС Лютви Местан: "Проблемите със следващото управление - преди конкретните участници в него, е въпрос на програма, на приоритети, на ценности. Затова право на първата политическа сила, на мандатоносителя, е да започне разговорите, като на масата ще бъдат поставени първо националните приоритети, една на второ място - кои ще бъдат персоналните изпълнители на тези приоритети в качеството им на министри. За това не поставяме условие за персони, защото даваме предимство на приоритетите на програмата на управление."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


187
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вече цвинокио е много спокоен, има депутатски имуитет и го боли оная работа. Да са ви честити новите (стари) *** на комунизъма и социализъма. От тук нататък не план Б, ами РанЪт ще гледате и ще видите, какво е геноцид над българският народ. Бог да прости България.
47
3
 
9
 
! Отговори
до62 преди 9 години
До Анонимен: Точно така, следващият път никой не трябва да глсува, за да разберат, че тази система не работи. Какво промениха. Пак 240 депутати, схемата си е същата. Дори 80 са много. Но какво да се очаква, като всички са втората част на AC/DC
46
1
 
14
 
! Отговори
neni4a преди 9 години
Не случайно РБ им викаха реаниматори Ще се опитат да реанимират ГЕРБ ,ама самите тях ,кой ще реанимира Тоя парламент се напълни с реаниматори и всякакъв политически *** Но карай,поне шоуто ще е истинско Преди Станишката не беше ли казал за ГЕРБ че са циркаджии? Неволно е познал Серго Отново ще гледаме познатия цирк,само че ще е по итересен
45
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за какви планове говори тоя при това че повече от половин България не е упражнил вота си -показва че хората не са доволни от стандарта на живот и това е бойкот против всички партии-я се разкарайте от там -РБ вчера влязоха в парламента и сега план А с тях та нали реформаторите те свалиха от властта .
44
0
 
21
 
! Отговори
Боко виШиста преди 9 години
Борисов към репортерка:-Ето виждаш ли ,хората искат да се снимат!:)))))Репортерка:-Г-н Борисов,те хората искат сигурно и по-високи заплати?:(((Борисов:-ЪЪЪмммммммм шъ съ махнеш ли?:((((
43
2
 
12
 
! Отговори
??? преди 9 години
Кой го направи генерал и за какви заслуги ???
42
2
 
18
 
! Отговори
прЕорЕтети преди 9 години
1. конграчулейшънс; 2. аутцорцване; 3. следобедна дрямка; 4. купата с бистришките тигри; 5. пак конграчулейшънс; 6. да бия станишев; 7. ние ги хващаме, те ги пускат; 8. казах ли, че ще бия станишев?
41
10
 
1
 
! Отговори
... преди 9 години
До както каза другарят 57 ti kato znae6 pove4e napi6i si imeto i izlez i napravi poove4e , a ne samo da kritikuva6 otstrani i da opliuva6 Boiko !
40
4
 
22
 
! Отговори
както каза другарят преди 9 години
бойко на пресконференцията онзи ден: 'ние у банкя това си знаем, и така си говорим'...
39
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ето че тия дето стачкуваха, се превърнаха в същите, срещу които роптаха. Т.е всичко е било, завист, че не са измамници и паралии като върхушката. Жалка история, една година скачаха за високи сметки, сега се съюзяват с тия, дето ги дигнаха
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Оставям на страна политическите пристрастия.При тази конфигурация на парламента,това народно събрание няма да издържи 4 години.Каквото и да правят,както и да се коалират ще се сринат.Всички тръбят колко са велики,а всъщност хората показаха колко са жалки.И нови избори да има картинката ще е същата,да не е и по-зле.Това трябва да им подскаже,че не могат да продължават както до сега.Да не забравяме,че те първа идват зимните сметки за ток.Не ми се мисли.
37
1
 
18
 
! Отговори
кандидат премиер преди 9 години
обещавам България да бъде член на НАТО и ЕС; да не давам пари на министерствата (защото пари няма); да разпределям плащанията от ЕС (каквото докопам); да не пипам валутния борд; да раздавам социални помощи (докато има пари) и ще се коалирам с когото мога. знам как да го направя, защото и нищо да не правя, пак ще е същото. :):):)
36
1
 
12
 
! Отговори
До 47 преди 9 години
Няма да употреби цялата азбука, защото едва ли я знае.
35
3
 
19
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Бойко борисов беше подготвен още преди години за СПАСИТЕЛ на измъчения българин!Ще ни го пробутват докато не се оака напълно.Колко бойкоборисовци чакат в резерв, ако знаете...Кукловодите всичко са измислили отдавна.
34
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а къде са: намаляване на администрацията; чуждестранни инвестиции; реално заплащане на труда; облекчения за бизнеса; нови работни места; рестарт на икономиката; инвестиции в различни отрасли; здравеопазване и образование; минимални ставки по професии; борба със социалния тероризъм; бежанския проблем; обезлюдяването; децентрализация; електронно правителство; битова престъпност; стимул на родно производство? дори не ми се изброява. както винаги,нито една дума за обикновения българин, само дрънкане
33
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знаем ги приоритетите.Увеличаване на тока,замразяване и намаляване на заплати,пенсии,майчинство,затягане на колани,опс и да не забравяме мвр.Горе-долу това са основните.
32
3
 
18
 
! Отговори
Бълтар преди 9 години
Този мафиот е готов цялата азбука да употреби,само и само да се докопа до власт и пари.
31
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре де Цецо Лъжецо дето трябва да е у зандана вече може ли по съвместителство да изпълвява и министерска длъжност...Например понеделник сряда и петък е при бай Ставри в Софийския централен а вторник четвъртък и събота министерства?
30
1
 
26
 
! Отговори
без пардон преди 9 години
Всички планове на пожарникаря са съчинени в посолството на Сащ и са превод от английски.
29
0
 
20
 
! Отговори
оле майко и програма преди 9 години
запазване на членството е ес и нато? финансова стабилност? ограничаване на разходите? разпределение на европ. плащания и решение за ктб? промени в правосъдие и сигурност?----ами това са го правили всички досега, даже най-малката овчарска партия да хванете, ще ви каже същото. нито сме тръгнали да излизаме от ес и нато, нито сагата с ктб може да продължи вечно, нито имаме излишни пари за харчене. 'приоритетите' всъщност са ежедневните задължения на всеки чиновник средно ниво. ужас!