Правителството на малцинството е рисково

Екатерина Михайлова и Андрей Райчев коментират преговорите за кабинет
Обновена: 14 окт 2014 10:26 | 14 окт 2014 09:13,
46
Правителството на малцинството е рисково
Екатерина Михайлова. Снимка: архив, Булфото

Съставянето на правителство на малцинството в този момент е много рисково, коментира в ефира на „Нова телевизия” бившият депутат Екатерина Михайлова.

Тя припомни, че досега е имало само два примера на правителство на малцинство – на СДС с премиер Филип Димитров, управлявало с подкрепата на ДПС, и на Бойко Борисов, когато "ГЕРБ управлява с неясната от политическа гледна точка подкрепа на отделни независими депутати".

За Михайлова обаче в момента има много важни проблеми за решаване и е нужно мнозинство в парламента. „Когато няма стабилност, няма подкрепа в парламента за определена политика и се създава и несигурност в управлението”, коментира още тя и допълни, че реформите се решават от парламента, макар и кабинетът да е двигател на промените.

Още по темата
„С 84 души реформа не може да бъде направена”, категоричен беше и социологът Андрей Райчев, който също участва в дискусията. Според него ДПС се стреми да се оттегли от властта, защото лидерите на движението усещат, че има много натрупано недоволство срещу тях и са „на ръба на сатанизирането”. Райчев обаче допълни, че ДПС очевидно ще има „някакво влияние”.

Припомняме, че в понеделник лидерът на движението Лютви Местан изказа своята подкрепа в продължение на 300 дни за правителство на малцинството, което да бъде съставено от ГЕРБ.

Според Райчев мандатът на 43-то Народно събрание е ограничен и ще продължи най-много две години. Решението за правителството ще дойде от „средните партии”, смята още социологът. Той визира поведението на „Патриотичния фронт” и на „Реформаторския блок”.

Двамата експерти бяха категорични, че консултациите между партиите, които се извършват през тази седмица, е добър пример за страната. Михайлова отчете, че екипите на ГЕРБ и БСП, които разговаряха първи, са били много добре подготвени и след разговорите е станало ясно къде са приликите и разликите между политиките на двете групи.

Андрей Райчев посочи, че след разговорите е станало ясно, че ГЕРБ и БСП не могат да управляват заедно. „БСП по един легитимен начин каза, че няма да участва в управлението", обясни той.

Днес разговорите продължават с ДПС, а в четвъртък от ГЕРБ ще разговарят с „Реформаторския блок”.

Още новини от България вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не знам каква е, но е абсолютно права
31
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тази от снимката да не е сестра или първа братовчедка на Цецка Цачева? Добре че си изключих годзиломера!Ми те големи убавици! И умни, умни та пращят от мозък!
30
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
С Човекоядците - Борисов човекът на ЦРУ - не се преговаря защото така или иначе ще ви изядат.
29
0
 
14
 
! Отговори
черноморска мида преди 9 години
Говорите глупости! Скоро вулкан Кожух ще изригне край Сандански,а вие бръщолевите глупости. Дано лавата му застигне нашите 240 дупета
28
1
 
16
 
! Отговори
неутрален преди 9 години
Само не разбрах колко сайта има още нова тв. И последно Борисоф и Костоф разбраха ли се кой повече ще пропагандира в телевизията си....кажете си направо че реформаторите ДПС и ГРЕБ се бяха разбрали да свалят Орешарски за да натрупат още нули в банковите си сметки. Новия лаф не е СТЯГАЙТЕ КОЛАНИ а СТЯГАЙТЕ ***.
27
2
 
19
 
! Отговори
циганин преди 9 години
стига с тази демокрация ,искаме нормален живот ,а онези ат ПАРЛА МЕНТА да си ходят стига лъжи и кражби!!!!
26
2
 
17
 
! Отговори
ххх преди 9 години
Живеем в диктатура на мафията. Нищо добро не можем да очакваме, докато не прекратим диктатурата на мафията.
25
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Това ли било Демо?!AKO E VIARNO, CE TAZI KRAVA PREPODAVA V UNIVERSITETA,SASTIAT DA BADE ZAKRIT VEDNAGA.
24
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо никой не казва кой открадна милиардите от КТБ и как ще се плати на хората като няма пукнат грош във фонда. Искров да каже! Заплата получава, ако нищо друго не върши, поне нещо да каже! Той и това не прави. Ритна топката в парламента и си харчи заплатата на спокойствие.
23
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Готов за Война! 6Панагирят свърши, гайдарджията си отива и гайдата си заниса !
22
1
 
17
 
! Отговори
Това ли било Демо?! преди 9 години
Ама как само ви излъгаха, че щяло да има Демокрация.То пак си е Тоталитарна Диктатура, само, че е вече Частна.Да не би да можеш да изгониш шефа си, а??! Каквито и избори да има Частният ти Тоталитарен шеф пак ти остава 45 години Несменяем!!И това било Демокрация?!?!...
21
6
 
17
 
! Отговори
Марш преди 9 години
Сергей Станишев премиер! Само Сергей Станишев може да изгони млади и стари в чужбина за да печелят пари и да напълнят отново фискалния резерв на държавата.
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Някой въобще вярвали че някой от избраните в парламента могат да направят реформа? 25 години и нищо, та сега тези ли? ***
19
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И кой мислите ще го подкрепи това правителство на малцинството, ако не е РБ и ДПС.
18
4
 
22
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
МАЛЕЕЕ..ОТ КОЙ СПА ЦЕНТЪР ИЗПЪЛЗЯ ТАЗИ ДЪРТА ***..ЗАЩО НЕ КАЖЕ С КАКВО СЕ ИЗХРАНВА И С КАКВО СИ ПЛАЩА ПЛАСТИЧНИТЕ ОПЕРАЦИИ..ЧАКАТ СЕ ДА ИЗПЪЛЗЯТ БИСЕРОВ, СОФИЯНСКИ МАСЛАРОВА И ПЕТКОВ..ЕВЕНТУАЛНО ЗА ХАПКА ОТ БАНИЦАТА..ДАНО ИЗМРЕТЕ *** КРАДЛИВИ
17
1
 
28
 
! Отговори
ДФ преди 9 години
Всякакво правителство с тази ПОЛИТИЧЕСКА *** е рисково.
16
2
 
25
 
! Отговори
Мнозинството преди 9 години
Че то парламента е парлама на малцинството! От тия няма и 50 процента галсували, като махнеш купените и "добавените"... кой зане дали и 10 порцента ще съберат...
15
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Винаги в решаващи моменти Иван Костов е играл в полза на БСП-ДС. Сега обаче играе да се разтури ГЕРБ, а той да е най-велик. Агента на РУМНО провали целия преход и не се спря.
14
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Na cirvula vse ne6to mu e krivo.Abe ne razbirate 4e vieste nay vreni za naroda ot vseki drug.
13
5
 
21
 
! Отговори
Професори по рекет преди 9 години
Ей, няма по-големи рекетьори от тези професори в Новия (но) български университет, Михайлова и Костов. Те са истински професори по Теория и практика на рекета.