Местан от Кюстендил: Няма да оттегля Бат Сали!

Лидерът на ДПС уважава протестите, но няма да гази Конституцията
Обновена: 22 окт 2014 15:06 | 22 окт 2014 13:37,
152
Местан от Кюстендил: Няма да оттегля Бат Сали!
Снимка: архив Булфото

Лидерът на ДПС Лютви Местан обяви от Кюстендил, че няма да извади от парламента Александър Методиев, който стана известен с прякора си Бат Сали. Местан отиде лично в Кюстендил и така се отзова на поканата на кметовете на Кюстендил и Дупница за среща, на която да решат напрежението.

Още по темата
Десетки жители на двете общини протестират в продължение на повече от седмица заради избора на Бат Сали за депутат от района.

Методиев е от Самоков, но за тези избори ДПС реши да го позиционира като водач на листата си в Кюстендилско. Заради преразпределението на гласовете от чужбина той беше избран за депутат, макар за него реално да гласуваха малко над 800 души.

Това провокира недоволството на местните жители, които поискаха ЦИК да отмени избора на Методиев или ДПС да го оттегли от парламента.

Днес обаче лидерът на движението обяви категорично, че няма да направи това. Местан нарече порок методиката в Изборния кодекс за вторично преразпределение на мандатите. „Ще дадем своя принос за преодоляването на порока, но от мен не могат да се очакват противоконституционни действия като оттегляне на цели листи, защото броят на мандатите в Народното събрание се урежда в самата Конституция“, отбеляза лидерът на ДПС, цитиран от „Фокус“ след срещата си с кмета на Кюстендил Петър Паунов и на Дупница - Методи Чимев.

Местан обясни, че преразпределението на гласовете поражда аномалии, на които ДПС е било жертва още през 2013 година. Той припомни, че тогава партията му е получила само един мандат в Хасково, при положение че е имала хиляди гласове. В същото време във Видин само с 400 гласа отново е взела едно депутатско място.

Местан обясни, че не оспорва правото на никого да протестира, но припомни, че не ДПС е автор на Изборния кодекс. Той отказа да каже чия е идеята методиката за вторичното преразпределение на гласовете да бъде скрепена със закон от уважение към кюстендилските депутати.

Според кмета на Кюстендил Петър Паунов обаче Александър Методиев не трябва да положи клетва в първия ден на парламента. Той благодари на всички граждани за протестите и допълни, че ще настоява за незабавна промяна в изборното законодателство, за да има ясно представителство.

Лидерът на ДПС беше посрещнат в Кюстендил от няколко протестиращи. Един от тях беше вдигнал плакат: „Местан – Бат Сали ни тури, кюстендилския мир – взриви”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Рали1Не очаквайте нещо като съвест и морал от индивиди като Бат Сали(частното енерго) и Местан (агент Павел), такива хора са продавали и продават близките си и Родина за жълти стотинки !
25
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До KristiqnTURSKIAT EZIK E MAICINIAT MU I TOI MOGE DA GO GOVORI ,KADETO SI POISKA,
24
3
 
13
 
! Отговори
+++ преди 9 години
На тоя защо не му опънаха няколко камшика на центъра, да се запознае с доброжелателноста на кюстендилци?
23
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Местан много добре знае какво прави. Как мислите върти цяла България на пръста си. Политиците от ДПС са сто пъти по-интелигентни от другите партии и знаят какво може и какво не може. В случая колкото и да подскачате, ще стане така както ДПС и Местан решат, защото такъв е законът, а този закон не е приет нито е бил подкрепян от ДПС както казва Местан
22
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А защо, Местан ага, газиш конституцията като купуваш на килограм, а? Всички знаем какво купуваш. Да ги кажем, че са кратуни. Купуваш 1 кратуна за 30лв + 2-3 кебепчета и хоп - готово. Конституцията изобщо не е нарушена, нито изборния кодекс, нито закона за МВР. И вълка сит, и агнето цяло, и победа с 14,7% + трето място в класацията. Настроихте де що има българин срещу ДПС. Подчертавам срещу ДПС, а не срещу българските граждани от турски произход. Скоро и 1 туркиня ви го писа във фасебук-а.
21
3
 
18
 
! Отговори
Smile преди 9 години
Тоя долен фес трябва да бъде обесен.
20
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да идем и да го оттеглем ние тоя , барабар с цялата *** от ДПС
19
6
 
22
 
! Отговори
Ей! преди 9 години
То в конституцията пише че се агитира на български език, ама ти я сгази няколко пъти нали!? Наглец мазен! Доносник на ДС!***!
18
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво да гази, тя партията му ДПС е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА !
17
3
 
13
 
! Отговори
Ева преди 9 години
Какво се дърпа като ощипана м0ма - нямал0 да газят Конституцията! Хайде де,те вече я погазиха,като регистрираха етническата ДПС !Каква наглост !Равни са си с комунистите(или социалистите,не знам днес като какви са се събудили червените)!
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АЗABE MAIMUNI ZASHTO NE PROTESTIRAHTE SRESHTU BRATIA GALEVI,IMA ZAKON I ZAKONA SE SPAZVA,NA KOITO NE MU HARESVA DA VARVI V ITALIA.
15
4
 
17
 
! Отговори
Рали1 преди 9 години
До _,"Местан обяви от Кюстендил, че няма да извади от парламента Александър Методиев"-това каза шефът на противоконституционната партия ДПС!А Бат ми Сали да се оттегля и сам,ако има поне нещо като съвест и морал!Подписвайте петицията.Не е виновна само Манолова.Закона е гласуван и от ДПС такъв,какъвто им е бил удобен!Това е депутатът избран не от целия народ/според Конституцията/,а от гласувалите за ДПС особено в Турция!А за наглата агитация на турски?Търпимостта си има граници!
14
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Алчна крадлива твар. Може и никога да не си получи заслуженото, но и той не е вечен...
13
4
 
8
 
! Отговори
Гочо преди 9 години
Този кат.л ни гледа сеира.Иска да стана война.Ако сме нормален народ всички трябва да възстанем.
12
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Да не забравяме, че освен Майчето дял в писането на закона има и гордостта на ГЕРБ Искра Фидосова!
11
4
 
12
 
! Отговори
AHТИМУТРА преди 9 години
Ей този по заръка на Доганчо разтури кабинет където имаха 120 депутати с БСП плюс няколко отцепника от ГЕРБ!*** не искаха да ходят на работа от ДПС особено Делян Пеевски с най-много отсъствия в парламента от всички депутати!И СА ПУБЛИЧНО ЗАЯВИХА, ЧЕ ЩЕ ПОДКРЕПЯТ УПРАВЛЕНИЕ НА МАЛЦИНСТВОТО НА ГЕРБ И БОРИСОВ КОЙТО ГИ ПЛЮ НАЙ-МНОГО!!!С ДВЕ ДУМИ ДПС СЕ ИЗПЛЮ С СОБСТВЕНАТА СИ МУТРА :D
10
4
 
12
 
! Отговори
Оногондур преди 9 години
Местане,лисицо лицемерна. Нима оттеглянето на депутатката Баракова,от листата на ББЦ ,е противоконституционно???? Защо ли ми се струва,че няколко от твоите преференциални депутати също се отказаха????
9
5
 
20
 
! Отговори
АЗ преди 9 години
НЯМА ТАКАВА НАГЛОСТ
8
4
 
37
 
! Отговори
Kristiqn преди 9 години
Няма да гази Конституцията?! Същата,която газеше като агитираше на чужд език?Самата партия на етническа основа е ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА!!!!
7
4
 
16
 
! Отговори
проруска преди 9 години
Тогава се оттегли ти!!!