Хващаме бежанци и на север, напират към Европа

Ако ми предложат пак да съм министър, ще поставя условия, увери Бакалов
Обновена: 30 окт 2014 12:05 | 30 окт 2014 10:28, Камелия Цветанова
33
Хващаме бежанци и на север, напират към Европа
Снимка: архив, БТА

Нараства миграционният натиск и на северната ни граница, защото целта на нелегалните имигранти, които влизат в България, е да я напуснат и да заминат за Европа, заяви пред депутатите служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов.

От 1 януари до 25 октомври тази година са заловени с 25 на сто повече имигранти в сравнение със същия период на миналата година на границите ни с Румъния и Сърбия, отчете той.

Вътрешният министър се оплака, че органите на реда нямат помещения, където да настанят заловените имигранти и добави, че има уверения, че в Русе ще бъде разкрит такъв център.

Бакалов увери, че от 6 октомври има 100-процентов граничен контрол по решение на ръководството на МВР във връзка с болестта ебола и то не само на границата с Турция, но и на определени летища за някои полети, които са определени като рискови.

Оказа се обаче, че след затягането на контрола на турската граница все по-чести стават опитите за преминаване през Турция - Гърция - България.

Само тази вечер е имало група от 260 човека, която е искала да премине през турската граница, но се е върнала, съобщи служебният министър.

В момента на границата има толкова полицаи, колкото са нужни за една област, а това създава проблеми във вътрешността на страната, което според него налага да се увеличи щатът на МВР. Освен това полицаите, които са командировани на границата, струват 1,1-1,3 млн. лв. на месец на бюджета.

Според Бакалов темата с бежанците ще се задълбочава и всеки, който управлява, не трябва забравя, че ще създава следващи проблеми.

Той отчете, че от началото на август, когато встъпи в длъжност служебното правителство, са арестувани 472 каналджии.

218 от тях  - през август и септември, а 121  - през октомври.

Служебният министър на правосъдието Христо Иванов информира, че към средата на октомври в центровете на Държавната агенция за бежанците са настанени 3298 лица при капацитет от 6 хиляди, което означава, че местата са попълнени на 55%, което според него е добре от гледна точка на очакванията за засилваща се бежанска вълна.

408 бежанци са настанени на външни адреси. Най-много са сирийците - 66 на сто, следвани от бежанците от  Афганистан – 14%, от Ирак - 4 на сто.

Според Христо Иванов е важно да се подпише тристранното споразумение с Турция и Гърция за съвместни мерки, което беше подготвено от предишното правителство.

Шефът на ДАБ Николай Чирпанлиев призова депутатите за законови промени, с които да се отмени споразумението "Дъблин-2", според което бежанците трябва да остават в страната, в която са влезли за първи път.

Относно слуховете, че му е предлагано да остане на сегашния си пост и с постоянното правителство, Йордан Бакалов коментира, че не е хората, чиято мечта е да стане министър.

„Ако ми бъде предложено, и аз ще поставя моите условия“, отсече той и обясни, че сред тях са провеждане на реформа, начина за взаимодействие с други институции, деполитизацията в системата, подготовката на състава на улицата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Границите трябва да се минират. Няма друго решение.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само тази вечер е имало група от 260 човека, която е искала да премине през турската граница, но се е върнала, съобщи служебният министър.===Представяте ли си докъде сме я докарали, след като обезумели стада от по 250 (!) *** се опитват да проникнат през оградата всеки ден... Това е направо като епизод от "Планетата на маймуните"!
3
1
 
8
 
! Отговори
Национал преди 9 години
Ще преглътне ли цинизма Министерството на Финансите и да сподели пред обществото, колко ни струва до момента издръжката на нелегалните бежанци?Колко точно стотин милиона дадохме само защото ГЕРБ+БСП+ДПС имат афинитет към неспазването на законите и конвенциите??Защото в съседкат на България война няма, следователно нетрябва да бъдат допускани хора със статут на бежанци??Та питам аз, ще споделите ли или да ви теглим една м***на ?!?!
2
1
 
17
 
! Отговори
Нема такава държава преди 9 години
Връщайте ги там от където с влезли - турция. Какво ми ги мъкнете в София и ги пускате да се разхождат повечето без документи из цялата столица ???? А тези , които се опитват да напуснат страната даже им помагайте , какво ги връщате обратно тук ? Аз не мога да разбера каква е тая логика която вадите или Ви плащат добре или крадете яко. Но разберете едно , ще дойде момента в който няма да можете да си харчите парите а ще Ви ги вземат за построяване на джамии. Мислете бе ей .
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
имало 100 процента контрол?!? Дъра бъра- трънки бъзънки и тн. Имам познат граничен полицай дето много добре знае какъв е тоя тн. 100 процентов контрол.. Абе тия хора дето ги спалагт министри нима си мислят че си играем на детска игра?!?