Борисов е опитен, прозря, че за КТБ е безнадеждно

ГЕРБ ще иска отпадане на точката за спасяване на банката
Обновена: 31 окт 2014 14:26 | 31 окт 2014 12:47, Екип на Dnes.bg
138
Борисов е опитен, прозря, че за КТБ е безнадеждно
Снимка: архив, Булфото

Депутатите от ГЕРБ се събраха на спешно заседание и решиха, че ще предложат да отпадне текстът от решението на временната бюджетна комисия за КТБ, който предвижда спасяването на поставената под особен надзор банка.

Още по темата
Текстът гласи, че до 6 ноември парламентът трябва да гласува промени в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предложи действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, като отчита макроикономическия ефект и ефекта върху държавния бюджет.

„Искахме с най-добри намерения да се опитаме да оздравим банката. Чакахме г-н Искров да даде доклада, неговият доклад е категоричен, че банката е в не тежко, а на практика в много тежко състояние. Оттам нататък решението на бюджетната комисия няма смисъл“, обясни Борисов.

Финансовият експерт на ГЕРБ Менда Стоянова разясни, че идеята е била в кратки срокове да се направят законови промени, с които да се трансформират текстовете от директива, което по принцип трябва да стане до 31 декември, за да могат да се използват евентуално за оздравяване на банката при подходяща оферта.

По-рано днес стана ясно, че консорциум между между Gemcorp, EPIC и Оманския фонд е изпратил оферта за КТБ, в която предлагат да отпуснат 2,3 млрд. лева за рекапитализация на КТБ, но искат равно участие от страна на държавата в оздравяването.

Според Стоянова обаче това, което е предложил консорциумът между Gemcorp, EPIC и Оманския фонд, е доста нагло, защото показва, че намеренията на инвеститорите не са сериозни. „Те искат оздравяване на банката, но нямат достатъчни изисквания към себе си, а към държавата“, коментира тя.

Борисов призна, че от думите на Искров е разбрал, че не може да се направи каквото и да било.

„Имаше надежда, че вчера въпросният фонд ще даде оферта, с която би могло да се възстанови, оздрави или спаси банката. Сутринта се запознах с това, г-н Искров от трибуната на парламента я прочете, аз съм опитен човек, това не може да спаси банката. И при това положение всички други хипотези, няма смисъл да чакаме 3-4 дена още и да кажем пак същото. Преди два дни, когато беше комисията, имаше такава хипотеза и затова в точка 3 сме казали, че може да се опи та до 6 ноември. След днешното изказване на Искров аз не виждам смисъл да чакаме 6 дни“, призна Борисов.

След като обвини във виновно бездействие заради случая с КТБ Искров, лидерът на ГЕРБ призна, че очаква всеки момент той да си подаде оставката.

Менда Стоянова пък заяви, че Искров има и морална отговорност за случилото се. Тя се възмути и от изказването на шефа на БНБ, който по-рано от парламентарната трибуна заяви, че евентуално решение на Народното събрание, с което да задължи БНБ да предлага оздравяване на банки, противоречи на европейски норми и той няма как да го изпълни.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
2
 
6
 
! Отговори
Нима?!? преди 9 години
...Борисов е опитен, прозря, че за КТБ е безнадеждно...Чак сега ли прозря очеизвадното?! Ами че той бил направо гении!...Сега ако трябва да чакаме и какво решение ще вземе...Не знам.
99
1
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 9 години
Бойко е опитен в това да си слага тенекията отзад и да не поема отговорност за нищо. И по време на предния му мандат като министър-председател правеше същото - винаги намираше някой виновен, уволняваше го, а той накрая пак си беше чист. Затова имаше трима здравни министри един след друг, а за здравна реформа времето не му стигна.
98
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Опита се Баце с гоЛемата вилица да лапне КТБ като Сибанк,да ама не!Не стана нУмеро!Язък!А тия пишман *** гоопределиха като мноооого умен?!Бря-бря!
97
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ajde ako ima nqkoi po zapoznat da otgovori dali shte si vidq mizernite 600 lv?Che nqmam ideq kak stoqt neshtata - t.e. darjiavata garantirala li mi e po nqkakav nachin zaplatata?Blagodarq predvaritelno shte chakam otgovor!
96
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
какво спасяване... какви пет лева... сега спасяват, дават на хорта апарите, след една година ново спасяване и ние отново ще плащаме от джоба си далаверите на банкерчетата, които се мъдрят нагло в майбасите си и бентитата си! аре марш! аре у лево! даже и тия гарантирани влогове да не се дават! аз ако си загубя на улицата 1000 лева да не би държавата да ми ги връща?!
95
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Бацето е пич! Немойте го нервирга оти повдига кръвното наблягане. Мука му е оти не зимга власта а они не сакат да га слушат. И ....ако земе Баце да се гътне кой ша ни нервирга и повдига онгдреналина? Он го дига сека вечер щото за един дан се отмета по 10 пати. Мука му е ама нема бега му власта и ...да си зима шапката и бега на селото Банкя.
94
3
 
5
 
! Отговори
малйй преди 9 години
Опитен АМЙЙ страно къде беше неговата прозорливост до сега а и през лятото получаваше пари от държавата без да работи ФУРНАДЖИСКА ЛОПАТА
93
1
 
22
 
! Отговори
Владо преди 9 години
Добре, ако спасят КТБ, по тази логика, не трябва ли да се спасява всяка фалирала или закъсала фирма ?
92
7
 
7
 
! Отговори
БОЙКО-полезния ход преди 9 години
ДА ВЪРНЕ МАНДАТА --АКО ИСКА ДА ГЛАСУВАМ ЗА НЕГО!!!само "ПРОГРАМНО ПРАВИТЕСТВО"-----за България!ТАКА --ВСИЧКИ ЩЕ СА В КЮПА---ИСКАТ /НЕ ИСКАТ......!!ТОВА Е ПОЛЕЗНИЯ ХОД НА ГЕРБ!!!!!
91
5
 
14
 
! Отговори
uu преди 9 години
Нищо чудно до понеделник пак да си промени мнението.
90
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не само опитен, а и у-у-у-у-умен
89
0
 
14
 
! Отговори
Случаен преди 9 години
До 28, Дядо ти и баба ти (пенсионери) все още вземат някаква пенсия. А ти не те виждам да вземеш пенсия, защото няма да има кой да внася в пенсионния фонд. Продължавай да плюеш пенсионерите, тя плюнката се връща върху теб. Желая ти дълъг живот и никога пенсия.
88
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всичко ще направят само за прикрият следите, които водят до тях. Политици и крадци. Едно и също е. Сатанистите целуват ръка на патриарха, но видят ли гърба му крадът и плют по всички българи. Станете и гласувайте следващия път.
87
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Щом ББ е против, аз съм ЗА.
86
4
 
12
 
! Отговори
ПЛАЩАШ ,БЕ ТЪПАК преди 9 години
.....И ТОКА.... И ВСИЧКИ ДЪЛГОВЕ НА "национално-отговорната "-ЧЕРВЕНА МАФИЯ!!!ОВч-ия , ТИ Е ОСТАВИЛ ГОЛЯМО НАСЛЕДСТВО-----ДА ПЛАЩАШ ТОКА , "КАТО ПОП"-----до ВЕЛИКИЯ ПОТОП"!ОЩЕ ЛИ НЕ СИ ГО РАЗБРАЛ....??!
85
1
 
24
 
! Отговори
реалиста преди 9 години
Тук ще се изпълни поговорката : Куче влачи, диря няма" Който е откраднал парите ще ги подели с другите от властта и всичко ще се замете и забрави. От цялата работа народа пак ще пострада.
84
3
 
5
 
! Отговори
Hi преди 9 години
Проблема е в това, че там са парите на министерства, ведомства, училища, детски градини, общини, ....С Бюджет '15 държавата пак ще им ги даде / тези вземания, вече са заложени в други банки / не през КТБ, но ще плати включително и тези 2.3 милиарда който би платил Оманския фонд. Големите вложители отдавна си дръпнаха паричките. Едва ли са повече от 500 милиона негарантираните части капитали. И какво правим. Оставяме Пеевски, Доганчо, Иванчо и компания да спечелят играта, чакаме следващата далав
83
0
 
30
 
! Отговори
Бо преди 9 години
Който има милиони в КТБ, да се притеснява - който няма, да спи спокойно! Наши пари в тая дупка не искаме да даваме.
82
12
 
18
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
Бойко е опитен мошеник, знае кога ще спечели!
81
11
 
16
 
! Отговори
ПОЗОР преди 9 години
самият факт,че се опитаха да спасят КТБ е достатъчно показателен за мръснишкия им мафиотски манталитет на ГЕРБ........за да се опитват да спасят мафиотските пари значи са дълбоко свързани с тях и вероятно тези пари са ги поставили в политическата върхушка,за да ги обслужват .....аман от това задкулисие и неговите слуги ГЕРБ турскоциганската партия ДПС