Борисов бил сащисан от исканията на патриоти и реформатори

Били му поставени и ултиматуми за министерски кресла
Обновена: 2 ное 2014 07:33 | 2 ное 2014 07:30, Анисия Иванова
305
Борисов бил сащисан от исканията на патриоти и реформатори
Снимка БТА

“И Патриотичният фронт започна да извива ръцете на шефа. Поставили са му толкова изисквания, че той се хвана за главата и вече сериозно се замисля да върне мандата. Причината Бойко Борисов да се отдръпне от ПФ съвсем не е само позицията на Жозеф Дол.” Това пише в днешния си брой вестник “24 часа”, позовавайки се на отговорни фактори от ГЕРБ.

Патриотите заявили в прав текст, че министерството на туризма трябва да отиде при Поли Карастоянова от ГОРД. Първоначално Борисов бил склонен да им даде ведомството, но тогава от ПФ поставили нови ултиматуми: сегашният външен министър Даниел Митов да не остава там, защото е силно обвързан със САЩ. В същото време Валери Симеонов бил категорично против и Меглена Кунева да оглави родната дипломация - тя пък била комунистка.
“Ние можем да дадем подходящ човек за външен министър”, заявил той, без да му мигне окото, като на този етап не бил посочил име.

Борисов бил зашеметен и с друг ултиматум - Вежди Рашидов повече не трябвало да е министър по етнически съображения. Което показало недвусмислено на ръководството на ГЕРБ, че патриотите са не само срещу ДПС, а и срещу всички граждани от различни етноси. Освен въвеждането на час по родолюбие по време на преговорите от фронта заявили, че настояват и за задължително изучаване на предмет “Християнство” в средния курс - до 11-и клас. Логичният контрааргумент, че утре евреите ще искат час по юдаизъм, а мюсюлманите - по ислям, въобще не направил впечатление на патриотите.

По време на тройните преговори в четвъртък в парламента, на които по изричното настояване на Реформаторския блок на масата бе върнат и ПФ, Валери Симеонов заявил, че няма да отстъпи от искането си новините на турски език да бъдат свалени о от БНТ. Тук Радан Кънев скочил: “Не, аз много обичам да си ги гледам, въпреки че не разбирам нищо от тях.” На което Симеонов леко отстъпил - бил склонен да ги преместят в регионалните телевизионни центрове, но само ако управлението стопира планираното въвеждане на новини на турски по БНР.

Според вестника лидерът на НФСБ обаче дал да се разбере, и то повече от рязко, че на повече от тези отстъпки не е склонен: “Ако останете против, няма да имате никаква парламентарна подкрепа от фронта и това ще покаже, че партията на Корман Исмаилов и Касим Дал е проводник на турските тайни служби и радикализма.”

След всички тези претенции, които били предадени дословно на Борисов и които, меко казано, го сащисали, лидерът на ГЕРБ бил подложен и на масирано ухажване от страна на Божидар Лукарски и Петър Москов, които искали да оглавят съответно правосъдното и здравното министерство.

Всички тези ултимативни претенции, и то още преди да са започнали да работят заедно и да са се сблъскали с първите трудности пред управлението, почти довели потенциалния премиер до решението да обяви, че в сряда няма да прави правителство. Което автоматично значи нови избори - от БСП вече декларираха, че не са в състояние да реализират мандата. За останалите парламентарни групи задачата е също непосилна.

Междувременно тече усилено сближаване и напасване на програмите на ГЕРБ и реформаторите, което извършват експертни групи. Очаква се от РБ да декларират още днес, че ще подпишат коалиционно споразумение с Бойко Борисов, който пък в петък им постави срок да реагират до понеделник.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още по темата: кабинетГЕРБпреговори
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
10
 
2
 
! Отговори
младен преди 9 години
Да връщат мандата и да правиме нови избори, че тоя път да гласувам за патриотите или РБ.
135
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Добре, че *** от бАтака взеха само 4%... Как ли щяха да драпат отново за влияние в управлението...?
134
0
 
0
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
До 170
133
3
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
До 171 -ти на кой Свят живееш хахахах в Москва молдовците ходят да работят за 1200 долара на месец като чистачи - нали щеше да взимаме виетнамци молдовци за хотелите по Черноморито защото нямало персонал и българите били мързеливи и не искали да работят за 400 лв ? - навсякъде стандарта е по добър спрямо стандарта в БГ- с 200 евро в съседните държави не можеш да си платиш само кафето на ден ))
132
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стандарта на живот в Сърбия е като пред фалит. Това са данните. Касата е празна и не се знае дали ще има хляб другия месец. Руснаците са ясни. Те са най-зле от всички държави и имат най-ниския стандарт с най-мизерните заплати.
131
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нито в Русия са по добре с техните 120 евро минимална заплата нито, сърбите които са около 150 евро . Всеки който е ходил там и има познати и приятели го знае.
130
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупациииииииии, ами те милиони руснаци избягаха в америка и европа, вие искате ние да отидем в русия! Де е киро на кирия? Мерси! Ако 44 г. бяхме в западния блок, сега щяхме да сме като австрия, а не като украйна! Там беше грешката! Къде са те, къде ние? А не само те, всички на запад! Ако Аспарух е искал да сме на изток, е щял да стои там! Но той е бил умен и е повел народа на запад! Веднъж ни върнаха на изток и беше велика грешка!
129
5
 
5
 
! Отговори
Джон Триволта преди 9 години
Всички омазани в черно, само Герб и герберите накачулени в бяло на бели коне:)
128
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Фактите са си факти. България е по добре от всички наши съседи с изключение на Гърция и Румъния и то защото са в ЕС. Заплатата ни е доста по висока от Руската и малко по висока от Сръбската. Всичко друго са празни приказки на руски ***.
127
13
 
16
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 9 години
В Сърбия и Русия стандартът на живот е по-висок, отколкото в "европейска" България.Това е факт и всеки, който е ходил в двете славянски държави може да го потвърди.При това Русия и Сърбия не ограбват никого, както го прави САЩ, за да поддържат високия жизнен стандарт на народа си.Русия помага на сърбите често със заеми, които сърбите така и не връщат вероятно ...Затова пък, когато Путин отиде в Белград го посрещат като Господ !И ние можехме да живеем добре покрай Русия !
126
0
 
4
 
! Отговори
лъжец! преди 9 години
До АнонименДойче велле лъже. И ти лъжеш!
125
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
100% ви лъжи
124
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ВСИЧКИ КОИТО ПРЕГОВАРЯТ СЪС ГЕРБ СА ГОТОВИ ДА ПОДКРЕПЯТ САЩ И ТЕРОРИСТИЧНАТА ИМ БАНДА МЮСЮЛМАНСКИ БРАТЯ,ГЕРБ Е ВАСАЛ НА САЩ И ЕС ЗА БЪЛГАРИЯ И ВСЕКИ КОЙТО СЕДНЕ НА ПРЕГОВОРИ СЪС ГЕРБ РИСКУВА ДА ОТИДЕ ВЪВ ЗАБРАВА И ОМРАЗА.ПОДКРЕПЯШ ЛИ ГЕРБ,ПОДКРЕПЯШ И МЮСЮЛМАНСКИ БРАТЯ
123
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Един от най-важните съветници на Вучич - германският икономист Йорг Хеескенс - обобщава: "Вучич може и да има противоречиво минало като бивш съратник на Слободан Милошевич, но е непоколебим в стремежа си да отведе страната в ЕС, а и без това друга алтернатива няма. Той е демократично избран премиер и както заяви по време на преидзиборната кампания - моят партньор номер едно е Германия".
122
0
 
15
 
! Отговори
нови избори преди 9 години
Трябва да има нови избори. На казионните партии им свършиха парите и няма да могат да си купуват избиратели. Така ще лъсне истината, кой за кого е. И кой срещу кого е.
121
4
 
8
 
! Отговори
сара преди 9 години
ББ е за ГЕРБ това, което е Доган за ДПС. Точно за това хоата не искат нито едните , нито другите.
120
0
 
5
 
! Отговори
Манпулацоя преди 9 години
ПО ТОВА ЗА Р.КЪНЕВ ДЕТО СИ ГЛЕДАЛ ТУРСКИ НОВИНИ.ДОСТА НЕКАДЪРНО ПИСАНИЕ
119
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сърбия е застрашена от фалит. Премиерът Александър Вучич призна, че хазната е почти празна, а парите, с които страната разполага ще стигнат най-много до април, съобщи Дойче веле. Стотици хиляди държавни служители и около 670 хиляди пенсионери получават от октомври по-малко пари. Но това е само първо действие от сръбската трагедия - без още по-драстични икономии парите в държавната хазна ще стигнат само за няколко месеца. Подобно на Гърция, Сърбия дълго време живееше над възможностите си .
118
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A в момента демократичната и европейска *** България процъфтява и бележи невиждани върховев своето развитие
117
2
 
8
 
! Отговори
Ф.С.В преди 9 години
В Сърбия се строи магистрала и то в големи мащаби - как така една бедна Сърбия разрушена от янките по време на войната и наложено и ембарго от Европа - сега има магистрали в пъти повече и по качествени от нашите ? отговора го знаем всички- в Бг се краде и думата -апаш- е с благородно значение на почит и възхвала от простолюдието--(умен е- виж какви хотели вдигна с парите от магистралата -браво тарикат)