ГЕРБ и Реформаторският блок се разбраха за приоритетите

Ще търсят по-широка подкрепа от Патриотите и АБВ
Обновена: 2 ное 2014 19:18 | 2 ное 2014 18:57,
196
ГЕРБ и Реформаторският блок се разбраха за приоритетите
Снимка: БТА

Имаме общ документ, който единява волята, вижданията, целите, принципите и приоритетите на ГЕРБ и Реформаторския блок. Това заяви Томислав Дончев от ГЕРБ след преговорите между ГЕРБ и Реформаторския блок.

„Тази нощ предстои да бъде редактиран и окончателно приет утре сутринта. След това имаме намерението този общ документ да бъде представен на вниманието както на Патриотичния фронт, така и АБВ. Надявам се в този период на време текстът да бъде обществено достояние”, поясни Дончев.

По думите на Дончев следващата стъпка ще е коалиционно споразумение. „Необходимо е предложение от страна на РБ за структура на Министерски съвет и секторите, за които могат да носят политическа отговорност. Към момента това е, което спира коалиционното споразумение”, поясни още той. Дончев заяви, че ще бъдат максимално бързи след това. „Часовникът цъка безмилосно и скоро влизаме в сроковете на Конституцията”, поясни той.

„Ако се окаже в един момент, че нямаме съгласие по отношение на фигури, политики, ще бъдем гъвкави”, заяви Дончев.

Томислав Дончев заяви, че идеята Радан Кънев да бъде премиер не е шега, а съвсем реално предложение от страна на ГЕРБ. 

Въпреки разбирателството между партиите обаче от думите на ГЕРБ стана ясно, че все още остава възможността мандатът за съставянена правителство да бъде върнат.

"Програмната декларация е основа на регламентиране на разбирането ни за това как трябва да се осъществи управлението. Изпращайки я към нашите потенциални партньори, ние предлагаме да направят допълнение, но не и изменения", каза Румяна Бъчварова от ГЕРБ. Тя заяви, че от ГЕРБ настояват от ПФ да направят персонални предложения, защото много държат да има качествени ръководители.

Томислав Дончев заяви, че ГЕРБ са декларирали отговорността за управление на страната. "Не бихме се съгласили на безпринципен политически формат. Не говорим за сформирането на екип от администратори, а на правителство с ясна политическа формула. Без това ние не бихме с съгласили да формираме кабинет. Цента на формиране на кабинет не може да бъде изпадането в зависимости", каза още Дончев.

Ако програмната декларация бъде приета, както сме я изготвили, това ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България. Това каза Меглена Кунева от Реформаторския блок след проведените консултации с ГЕРБ за съставяне на правителство, предаде Агенция „Фокус”.

„Срещата изчисти част от текстовете. Остават само редакционни корекции, които тази вечер и утре до обяд ще огледаме и двете групи. На практика общо взето сме приключили с програмната декларация по ключови приоритети. Има 20 отделни теми по отделни приоритети, които са обяснени за програмна декларация достатъчно подробно с подточки”, заяви Меглена Кунева от Реформаторския блок.

На въпрос дали е обсъждан въпросът, че от ГЕРБ са готови да подкрепят кандидатура на Радан Кънев за премиер, Меглена Кунева заяви: „Това не е било предмет на обсъждане. Казахме с какво ще се занимаваме. Това е интересно, но ние се концентрирахме върху програмната декларация. До вторник на обяд вероятно ще бъдем готови с всички останали елементи. Ако тя бъде приета, както сме я изготвили, това ни дава достатъчно сигурност, че има смисъл да се направи едно стабилно управление на България. Когато има програма, ще се намерят подходящи хора, които да я изпълнят”.

Механизмът за взимане на решения, ще го обсъдим утре, заяви още Кунева. По думите й това ще стане в обсъждане на парламентарната група на Реформаторския блок. "Ние имаме приоритети и инициативи, които са изключително важни, не сме говорили за министерства, които се опитваме да предлагаме", коментира Кунева. „Докато все още тази програма не е станала факт, следващия кръг на преговорите не се задвижва. Тази програма е възможно най-доброто, което можем да постигнем. Оттук нататък ще постъпим с необходимата отговорност – как и кой”, заяви Кунева

"В момента виждам много силна ангажираност от страна на ГЕРБ да управляват", допълни Кунева. "Знам, че в момента съставянето на кабинет е изключително рисково. Страната е в нелеко положение. Трябва да оправим с изключителна скорост споразумението за партньорство. Изтърваме много важни възможности", каза още Кунева. По думите й, това, че вече има програмна декларация по ключови приоритети е много добра стъпка напред, но посочи, че тези 20 приоритета, не определят министерствата.ГЕРБ са мандатоносител и е нормално да бързат, за да имат по-бързо по-ясна програма за управление,нещата вървят по план, посочи Кунева.Божидар Лукарски от Реформаторския блок каза, че тази програма ще бъде изпратена на Патриотичния фронт и на АБВ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


196
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
1
 
3
 
! Отговори
Дръндер преди 9 години
Да разбраха се за мен 30% за теб 70% каквото остане за фронтоваците и президентшите! Драги зрители очаквани коалиция Гоце на Бостана с реформатори и фронтоваци!
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Анонимен 110Прав си! Ти вече я показваш усилено. И не съзнаваш, че ставайки магаре, правиш майка си матарица! Е, магарица ли е ***? Или - да, щом е родила такъв глупав и подъл син.
120
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Е, КАКВО Е ВСЪЩНОСТ "РАЗБИРАНЕТО" ЗА УПРАВЛЯВАНЕТО? И КОИ СА "ПРИОРИТЕТИТЕ"?ЧЕ ТИЯ ОЩЕ НЕ СТАНАЛИ ПРАВИТЕЛСТВО, А КРИЯТ, КАКВО НИ ГОТВЯТ КАТО ЗМИЯ КРАКА! ОБАЧЕ, НАРОДЪТ КАЗВА - Д..Е ДА НЕ ГИ ЛЪЖЕ, ЧЕ ЩЕ СИ РАЗИГРАВАТ КОНЧЕТО И ЩЕ ПРОДЪЛЖАТ ДА НИ ПРОДАВАТ И УНИЩОЖАВАТ! АКО НЕ ОПРАВЯТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, НЕ ВЪЗСТАНОВЯТ ИНДУСТРИИТЕ - РАБОТНИТЕ МЕСТА, НЕ МАХНАТ КИТАЙСКИЯ ЗИД ПРЕД ПРАВАТА НА ЧОВЕКА И НЕ СПРАТ ДА ИГРАЯТ ПО ЧУЖДА ***, ЩЕ СЪНУВАТ НАЙ-ЛОШИТЕ КОШМАРИ ОТ "ХЕЛОУИНА" НА ВРЕМЕННИЯ КАБИНЕТ
119
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ФИЗИОГНОМИКА
118
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже, какви физиономии! Бе хора, има наука "физиономика". Не я отричайте като комунистите преди, вслушайте се в нейните анализи и изводи. *** не може хора с такива муцуни да са добри, каквато и да е експертизата им. Една основна истина има "ДЪРЖАВНИКЪТ ТРЯБВА ДА Е ЧОВЕК С ДОБРО СЪРЦЕ", да цени ЖИВОТА на хората, а не да ги нарича "лош матриял", не да му е основна цел НАМАЛЯВАНЕТО на населението. И ДОКОГА ЩЕ КРИЯТ ПРОЕКТА НА ПРОГРАМАТА С ПРИОРИТЕТИТЕ. НАРОДЪТ ТРЯБВА ДА ГИ ПРИЕМЕ! Не Нар. събрание!
117
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако се окаже в един момент, че нямаме съгласие по отношение на фигури, политики, ще бъдем гъвкави, заяви Дончев...Липсата на гръбнак е голям плюс в политката.
116
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Приоритетите са ясни - верни на Фашингтон и нови цени на тока за ***. лошото е, че баба Меца от Сибира е излязла от бърлогата си посред зима. Е, ние и обявихме хибридна война, каквото и да значи това.
115
0
 
3
 
! Отговори
ime преди 9 години
Каква е връзката между нелекото положение на страната и споразумението за партньорство?"Страната е в нелеко положение. Трябва да оправим с изключителна скорост споразумението за партньорство"
114
0
 
4
 
! Отговори
ime преди 9 години
От тази статия ми лъха впечатлението, че Мегито пак готви пак някоя измама на гърба на опоскания народ.Някой знае ли какво е това споразумение за партньорство, за което тя говори?
113
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Искам да чуя приоритетите един по един и как точно ще се изпълнят.Общи приказки като,здравеопазване,икономика,енергетика и т.н не вървят.Излизайте и обяснявайте един по един и как точно ще ги направите.
112
0
 
12
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 9 години
Да направиш крадеца Найден Зеленогорски министър в онова министерство, през което преминават най-много пари заради скъпия строеж на магистралите е все едно да вкараш вълк в кошарата с агнета !Питайте плевенчани КОЙ е Найден Зеленогорски !КОЙ е ?Дете на ортодоксални комунисти, издигнат от ДС и съсипал град Плевен като кмет в три мандата.От един от най-хубавите градове в България днес Плевен е най-бързо обезлюдяващия се град.Това правителство трябва да бъде изметено с камъни !О С Т А В К А !
111
0
 
12
 
! Отговори
О С Т А В К А !!! преди 9 години
Българино, готвят ни нов Фрнакенщайн да ни управлява. Още по-уродлив и по-грозен от предишните !Цял месец се крият от народа за какво се договарят. АТАКА поискаха преговорите да се излъчват директно по телевизиите, но ГЕРБ отказаха. Крият се ! Делят баницата задкулисно и зад гърба на народа !А, това, което ни пускат като информация на час по лъжичка никак не е обнадеждаващо.ГЕРБ отново ще държат МВР. Сиреч Цветановщината ще продължи !Найден Зеленогорски - министър на регионалното развитие !
110
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То бива бива ама нашто е е..ти и цирка...
109
0
 
10
 
! Отговори
шепот преди 9 години
На Боци каквото му наредят това прави, и гък не може да каже, иначе отдавна да им е бил шута на тия смешници - деформатори. И да направят нещо, то ще е нетрайно като пролетен сняг.
108
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нищо не са се разбрали, тая наркоманка смуче пръстите си когато пише вместо да смуче нещо друго. Бойко Борисов е отчаян от претенциите на реформаторите, на коиот и триглавата ламя от народната приказка, дето изпила езерото и оставила цяло село без вода, може да завиди. Според осведомени източници от служба, която няма да спомена, деформираните *** са поискали половината министерски кресла за себе си. Тоже и половината областни управи. С 4% от гласовете на българите 50% дял във властта!
107
1
 
10
 
! Отговори
резак преди 9 години
Доган Президент, Местан Премиер, Данчо ментата Финансов министър, Пеевски шеф на Данс, Волен министър на отбраната,
106
1
 
17
 
! Отговори
приоритетите преди 9 години
Т.н. ЕТ герб-буда и т.н. Реформаторски блок се разбраха за приоритетите: първо пари, второ пари, трето пари!
105
1
 
2
 
! Отговори
скийколкоситъп преди 9 години
До Двамата и триматаКой каквото кара си го кара и си е негова работа, питай другаде ?!
104
2
 
10
 
! Отговори
Двамата и тримата преди 9 години
Ае Бойко бурисов кара ли мошни жипки?
103
1
 
7
 
! Отговори
тъпсибегъз преди 9 години
До АнонименПиши на кирилица бе смотан !