Време е комунизмът да влезе в учебниците, каза Плевнелиев

За 25 г. не казахме цялата истина за режима, смята президентът
11 ное 2014 17:58,
249
Време е комунизмът да влезе в учебниците, каза Плевнелиев
Снимка: БТА

Президентът Росен Плевнелиев поиска комунистическият режим да бъде изучаван в училище и констатира, че за 25 години не е казана цялата истина за това време. Държавният глава беше гост на международна конференция „Как да се справим с миналото, гледайки бъдещето“, която е част от кампанията „25 години свободна България“.

Още по темата
„Крайно време е периодът на комунизма реално да влезе в учебниците по история“, каза президентът. Според него е крайно време и новите поколения в България да научат фактите такива, каквито са били и да се направят нужните изводи за това време.

Държавният глава обясни, че днес е време за честни отговори за това какво се обърка в годините на прехода. „Отговорът е, че за 25 години не казахме цялата истина за комунистическия режим, не успяхме да отворим докрай досиетата на ДС, не намерихме сили като общество да затворим тази страница от миналото, осъждайки еднозначно и категорично  престъпленията на тоталитарния режим“, каза още Плевнелиев.

Той беше категоричен, че половинчатата истина е най-голямата грешка на българския преход.

Президентът обясни и че не трябва да се забравят престъпленията на комунизма. „Не защото очакваме мъст и не защото се надяваме след 25 години най-после някой да понесе отговорност, а за да ценим това, което имаме сега и да го браним“, каза Плевнелиев. Той посочи като едно от най-големите престъпления на комунизма възродителния процес.

Държавният глава нарече успех безкръвния българския преход, но призова да признаем, че сме извършили "една лоша приватизация, непрозрачна, донякъде олигархична". Гражданското общество е истинският герой на прехода, каза още Плевнелиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


249
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
история се прави с факти, и тогава е наука, а интерпретация на фактите зависи на кого си брат, писна от фурнаджии, във времето на връзки номенклатура, във времето на парите бизнесдисиденти, децата днес не можеш да залъжеш, те са прагматици, реалисти, оценят качеството на живот, или липсата му
19
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Точно така, напишете, че всеки тогава имаше работа, България заемаше челни позиции в редица области, имаше производство и работещи предприятия, станахме 5-тата космическа нация в света, като пред нас са държави като Русия, САЩ, Франция и Германия, напишете и че нямаше наркомани, образованието беше качествено, храната беше истинска, човешките ценности бяха на мода, всички ходеха за по две седмици на почивка със семействата си.Нека да сравнят с това, което имат сега.
18
0
 
14
 
! Отговори
ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ преди 9 години
на десати ноември плевнелиев пееше интернационало пред кристал. язека го видех, но не се обадих в милицията, оти съм десидент!
17
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Само дебилен роб може да иска ония времена да се върнат...или да си Другар.
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До икономист-пенсионерщото Желщ Желев беше много високо образован нали :) Повечет хора тука идея си нямат какво означава комунизъм, демокрация, социализъм, ресурсно ориентирана икономика и т.н. А ако ви кажа че демокрация и комунизъм НЕ СА взаимноизклщчващи се понятия? А и демокрация досега никъде не е имало, още по-малко пък комунизъм.Проължавайте да си чешете езиците
15
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АМИ ЧЕ ТО ВСИЧКИ ДЕТО 25 ГОДИНИ НИ ТАКОВАТ ОТЗАД СА ВСЕ СОЦИАЛИСТИ БЕ РОСЕНЧО. Я МИ ПОКАЖИ ЕДИН ДЕТО НЕ Е БИЛ С ЧЕРВЕНА КНИЖКА. И ШЕФА ТИ ТИКВАР БАНКЯНСКИ ОЩЕ СИ Я ДЪРЖИ ПОД ВЪЗГЛАВНИЦАТА. А ТИ БЕ РОСНА КИТКЕ Я ПОПИТАЙ БАЩА ТИ И ДЯДО ТИ А И ТИ САМИЯТ КАКВИ СА БИЛИ ПО ВРЕМЕТО НА СОЦИАЛИЗМА КАЗВАМ СОЦИАЛИЗЪМ ЗАЩОТО КОМУНИЗЪМ НИКОГА НЕ Е ИМАЛО. КОМУНИЗМА БЕШЕ И СИ ОСТАНА ЕДНА УТОПИЯ. НЕЗБЪДНАТ БЛЯН ЗА БОЛНИ МОЗЪЦИ. КОМУНИЗМЪТ В ИСТОРИЯТА КЪДЕ ГО ВИДЯ ТОЗИ КОМУНИЗЪМ БЕ РОСНА КИТКО? ХА ХА ХА ХА ХА ХА
14
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Безкрайно крайно време е вече "комунизмът" да се върне - СПЕШНО!
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чакаме Руско Китайската армия новата 1945г. за да избие 10-20 хиляди либерални глобални фашисти ***..
12
0
 
19
 
! Отговори
Петко войвода преди 9 години
25 години Стигат Времето е наше!Долу мутрите,разбойниците,крадците,мошенниците,олигарсите да ги изметем януари месец на Майдана и кой остане Странджа!
11
18
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 3Ти си слушал , аз съм живял тогава. Мизерия си беше.
10
4
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До АнонименКато не можеш да разбереш - питай... - и не говори глупости...
9
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не се проля комунистическа кръв, т. е. не се освободихме от комунистите.
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е но влиза , комунизма на шпионите на ЦРУ е нужен жив.. Да си изтриват ръцете с него , за провалите в управлението , да има виновни и врагове..
7
14
 
8
 
! Отговори
икономист-пенсионер преди 9 години
Просто и ясно трябва да се напише. Най бедните , прости и необразовани бяха на власт . Доказателство- бай Тошо е *** и необразован овчар от с. правец . Е и какво да стане в тази държава с *** хора . По точно вижте Северна Корея и Куба.
6
5
 
25
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Комунизъма в историята заедно с Плевнелиев !
5
4
 
8
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Няколко милиона мишлетаса *** и антикомунетаа Доган си пие питиетои си гледа кефчето!!
4
18
 
6
 
! Отговори
Мръсни комундета преди 9 години
Т. н. "възродителен процес" е един античовешки процес.
3
6
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
немогa дa рaзберa кaкво е комунизъм и демокрaция щото кaто слушaм кaкво е било преди в бг товa го виждaм сегa в европa кaто нaчин нa живот?
2
7
 
10
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
... - и да излезе от България...
1
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Учебника за комунизма трябва да е с заглавие :Срамната част от булгарската история