Спор в парламента: Обида ли е "мангал"?

Ако депутат оскърби министри, аут от заседания, реши НС
83
Спор в парламента: Обида ли е "мангал"?
Пленарната зала. Архив: Булфото

Опозицията определи като "диктатура"  и "мракобесие" предложението на ГЕРБ в Правилника за дейността на парламента да е записано, че ако народните представители оскърбяват Народното събрание, министрите, президента, вицепрезидента и други органи на държавната власт, да се наказват с отстраняване от пленарно заседание, но не повече от три.

Социалистката Мая Манолова се оплака, че по преценка на председателя на парламента Цецка Цачева, която според нея мери с различен аршин, ще прекара в кулоарите, а не в пленарна зала, времето на заседанията.

„Това е антидемократичен текст и връща с около век назад България“, заяви и лидерът на БСП Михаил Миков.

Според него този текст показва абсолютно неразбиране на Конституцията, която е предвидила наказателна неотговорност за народния представител, за да гарантира свободата на неговите изказвания.

„Тук се въвежда дисциплинарна отговорност. Значи народният представител не носи наказателна отговорност за обида и клевета, а ще носи дисциплинарна отговорност за това, че нарича един министър престъпник, ако той наистина е престъпник. Това показва крайния болшевишки манталитет, който се налага в 43-то НС“, заяви Миков.

Депутатите спориха и затова кой ще определя коя дума е обидна и коя не.

„Мангал“, ако кажа на Валери Симеонов или на Ивайло Московски, ще се обидят ли? "Мангал" всъщност означава метален предмет“, коментира Илиян Тодоров от „Атака“.

Въпреки критиките обаче текстът беше приет, а от БСП се заканиха, че ще го атакуват пред Конституционния съд.

Мая Манолова коментира, че той със сигурност ще бъде отменен, защото беше приет, без да има 121 депутати в пленарната зала, което беше установено, след като беше направена поименна проверка по искане на Миков.

След като се установи липсата на кворум, Цачева не прекрати заседанието, като се позова на текст от правилника, според който проверка се прави само веднъж по искане на група, а такава вече беше направена веднъж по настояване на ПФ и имаше кворум.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още по темата: БСПпарламентгерб
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
17
 
! Отговори
умници преди 9 години
Тия май трябва да имат и психо тест а и да им се забрани да си играят с телефони,таблети,да четат весници и най вече да не спят че някой може да падне и да се нарани..:)
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Конституцията, която е предвидила наказателна неотговорност за народния представител, за да гарантира свободата на неговите изказвания."ЛЪЖЕТЕ!Наказателната неотговорност се използва от народните представители само за да бягат от правосъдието, когато правят престъпления.
13
3
 
10
 
! Отговори
ОПИТОМИТЕЛ преди 9 години
Както е тръгнала, депутатите, НС, Премиера, Министрите да не се обиждат, ами направете СИНЯ ЗОНА пред БЮРОТО за РЕПЛИКИ и ДУПЛИКИ, допуск само срещу 100 лева. Както казваха комунистите на времето, "ВЪРЖИ ПОПА ДА ТИ Е МИРНО СЕЛОТО".
12
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
КонституциятаЧл. 69. Народните представители не носят наказателна отговорност за изказаните от тях мнения и за гласуванията си в Народното събрание.Но предложенията на ГЕРБ са над Конституцията.
11
6
 
12
 
! Отговори
Хитлер преди 9 години
всички министри на хубаво и топличко в горящите пещи на Auschwitz <3
10
0
 
30
 
! Отговори
зубарът преди 9 години
Пускам да гледам по немската заседанията в немския парламент и всички са сериозни, никой не се драка с никого, казва аргументите си по дадената тема, сяда и зачакват отговора на другите. Нашите пък почват ''грозен'', ''лъжец''или обсъждат абсурдни, неангажиращи теми за спор... Единия не може да чете правилно, другата е натокана кифла хабер си няма от света, Борисов пуши една пура и си заминава.. Абе цирк, който е огледален образ на народа. Заслужаваме си го. Лека вечер.
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
а ний дето ще ги тепаме как ще ни накажете
8
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже, боже с какви работи се занимават тия! Народа гладе, гол и бос....те обсъждат глупости!
7
6
 
1
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 9 години
Dumata demokraciya e iztukana ot pravila,koiro nosyat sinhron mejdu jivushtite v edna durjava,koyato garantira svoboda protekciya standart i pravata na vseki grajdanin i suselyanin.A TOVA KOETO VIJDAM E PROSTOTIYA I BOIKO POSTAVYA KRAI NA TOVA I AZ SE RADVAM,A OPOZICIYATA IMA NUJDA OT PSIHOANALITIK DA IM POMOGNE DA SI VUDVORYAT VUTRESHEN MIR KOITO NYAMAT ZASHTOTO NEMOGAT DA KRADAT.
6
9
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Пак ли Мая в центъра на проблема. Да включи на четвърта скорост метлата и в Дупница при бат Сали.
5
3
 
20
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Ха-ха леля Цецка нищо ново не е научила и нищо старо не е забравила.
4
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Брееееййййй,че много така глобални проблеми се решават в това НС. :))
3
4
 
13
 
! Отговори
tupaci преди 9 години
da pitat bat Sali, kakvo misli po vuprosa :D
2
4
 
20
 
! Отговори
Циганин преди 9 години
Интересно ,А бай *** или "ей ***"обидно ли ако се нарече някой депутат или .... !?)
1
2
 
40
 
! Отговори
!? преди 9 години
С какви идиотщини се занимават тези ***...