Край на талоните за лекар, 2015 г. минаваме на електронна карта

Таксата за преглед за пенсионерите няма да се вдига, обеща министърът
Обновена: 24 ное 2014 20:15 | 24 ное 2014 18:40,
63
Край на талоните за лекар, 2015 г. минаваме на електронна карта
Снимка: БТА

В края на следващата година вече няма да имаме нужда от направления за преглед при специалист. Така наречените талони, които джипитата дават, ще отпаднат и ще бъдат сменени от електронна здравна карта. Това стана ясно от думите на здравния министър Петър Москов.

Практиката в момента е направленията да свършват бързо в първите дни на месеца и да се налага пациентът да чака до началото на следващия, за да успее да вземе талон.

„Свикнахме по административен път да ни се казва кога и как ще можем да отидем на специалист, но с електронната здравна карта талоните за преглед ще отпаднат”, съобщи в ефира на bTV здравният министър Петър Москов.

Още по темата
Той обясни, че картата ще носи определени права за здравноосигурените и те ще имат възможност за определен брой посещения при специалист в годината. Този брой ще се определя на базата на възрастта и хроничните заболявания на здравноосигурените.

В края на 2015 година здравните карти ще бъдат факт и те ще носят информация за заболявания на пациентите, електронни рецепти и т.н. „Тогава всеки трябва да има електронно здравно досие, здравна карта, личният му лекар да му предписва рецепта в електронен вид, в болниците да имат достъп до данните за здравния му статус”, обясни министърът.

Освен безспорните ползи за пациентите, електронното здравеопазване ще изсветли системата, стана ясно от думите на Москов. „С картата например ще се следи лечението в болница, каква терапия е проведена и кога е изписан пациентът. След това ще се следи дали лечението е било ефективно”, обеща още здравният министър.

Петър Москов гарантира, че потребителската такса за преглед на пенсионерите няма да бъде повишавана, защото е вид социална политика. Ще бъдат търсени обаче допълнителни начини за финансиране на здравеопазването, обясни още Москов.

Здравният министър направи коментар и във връзка със съмненията за появата на ебола у нас. „За 11 часа имаше реална ситуация, в която бяхме изправени пред вероятността да има първи случай на ебола в България”, обясни той.

Москов допълни, че тревогата се е оказала фалшива - стрес тест за системата, но изводът за него е, че се сме се справили и действията на органите щяха да доведат до изолиране и неразпространение на болестта. „Направихме нужното да информираме обществото за реалната ситуация”, обясни той.

Еболата е тип хеморагична треска и досега случаи на такава треска са били лекувани в някои от инфекциозните отделения на различни болници у нас. На тази база Москов е убеден, че има готовност и в други болници да се лекува заболял от ебола, но ограниченията, за да не бъде допуснато разпространението на болестта, са най-добри във Военномедицинска академия.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
4
 
! Отговори
GFR преди 9 години
БАТЕ *** НАОФ И УЛЕВО !
31
3
 
4
 
! Отговори
istina govorq преди 9 години
daje i da ima elektronna karta ,talonite 6e sa 4-5 q ima q nqma za godina .kato svar6at ---RAI ZA 4ASTNATA PRAKTIKA ----6e si pla6ame pak ....opraviq nqma v bg
30
6
 
7
 
! Отговори
подкрепям преди 9 години
Това една полезна крачка към въвеждане на ред в здравеопазването.Първо ще има много повече време за пациента .Обработването на документацията ще става бързо! За да има правилна преценка за здравния статус на пациента ще има концентрирана информация за здравето му .Лимитите ще са съобразени с нуждите на конкретен пациент и вярвайте ми никой няма да си даде правото ей така за потвърждение . Ще има реална полза.
29
1
 
1
 
! Отговори
dominici преди 9 години
До Анонимен800лв? Защо? Аргументирай се.
28
2
 
2
 
! Отговори
за информация преди 9 години
Това ми звучи така:От 2015 година всички български граждани,плащащи такса смет, ще събират и изхвърлят битовите си отпадъци разделно.Болниците от 350 ще станат1 450 и всички ще лежат в тях само срещу електронна здравна карта,без направление,без преглед и без нужда.
27
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Москов, уж си десен министър, пък лъжеш като дърт комунист. Кого заблуждаваш с тези обещания. Българинът е прекален обеден и няма как да се бръкне за 800лв на година за тази ЗДРАВНА КАРТА.
26
1
 
7
 
! Отговори
дофтор преди 9 години
До сова-прав си,ама ако си в нормална европейска страна и си плащаш тлъсти здр.осигуровки всеки месец.Понимаешъъъ?2Ама при нас още е комунизъм и ви се иска безплатно.Немааа-свърши-от 2000 г е променена системата
25
6
 
13
 
! Отговори
брава преди 9 години
Ако въведеш ел.здравна карта ще бъдеш най-великият министър на здравеопазването за последните 30 г.Цял народ ще те благославя и обича.Внимавай,на много от гилдията ще попречиш,много врагове ще имаш,много кражби ще секнат.Но ще те обичаме и ще сме ти благодарни.Направи го,това е революция,която ще изсветли здравеопазването и вместо да се крадат,парите ще отиват при хората .Целувам те
24
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И тоя започна да разтега локуми като шефа си Мутрата.
23
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тогава всеки трябва да има електронно здравно досие, здравна карта, личният му лекар да му предписва рецепта в електронен вид," Тогава "всеки ТРЯБВА да има " съвсем не означава "всеки ЩЕ ИМА ". Така че Москов , ако е обещал това , просто си връзва гащите , с извинение .
22
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Поредната порция политически обещания,които вероятно няма да се изпълнят!
21
4
 
7
 
! Отговори
дофтор преди 9 години
отново общи приказки и обещания.И това ми бил десен министър?!В момента се забавят с 2 месеца плащанията на остатъка на потр.такси на пенсиите.Стига с тези популистки решения.Електронната здр.карта ще разреши определен брой прегледи-отивайки на дофтор той я слага с сканиращо устройство и ХОП-изчерпали сте си лимита за прегледи.Има лимит,бе хора.Не се радвайте!И как ще се скканират-айде пак пари за такива устройства.Пак някои фирми ще са на далавера-както винаги.Не ти вярвам,Пешо.
20
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Няма да стане бе човек! Как си представяш да поставиш в ръцете на болния правото сам да реши кога, как и при кого да изразходва предоставения му лимит прегледи и изследвания. Къде ти здравна култура у нашенецът. Българинът, болен или здрав, обича да ходи на доктор. Досега джипито филтрираше здравите и разпределяше талоните в полза на увредените. След промяната, без филтър на безценица, всеки ще го удари на казачок и ще си харчи на воля, т.е., разходите ще нараснат. А действително болните, заради изразходван бързо лимит, ще увиснат. Да не говорим, че докторите ще се изпотрепят, кой-прав, кой-кр
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
На тоя работата е малко като на Асан на сватбата с каруцата и коня, щом не се дава веднага обещава да ги подари
18
8
 
8
 
! Отговори
сова преди 9 години
В конституцията на република България е написано: здравеопазването е безплатно. Защо се не спазва Какви са тези такси, талони, чипове и т.н.Ако ме боли сърцето отивам при кардиолог, ако ме боли кръста отивам при невролог и т.н. А сега личния лекър ако иска ще те прати око не иска ще каже че няма направления.
17
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продавач на въздух, директор на водопад, д-р Петър Москов - една логична градация. Едва ли и той самият си вярва на това, което говори публично. Много ми е интересно как ще накара до края на 2015 г. личните лекари да преминат на електронна рецепта. Да оставим настрана факта, че голяма част от тях са в напреднала възраст и едвам и сега се оправят с вкарването на данни на пациента в софтуера на Здравната каса. За да има ел. рецепта трябва : да се създаде софтуер; да се създаде инфраструктура /във всяко здравно заведение и кабинет да има входяща платформа, свързана
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тия нема да изкарат до края на 2015-та ...
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Супер ! -Ще ни лекуват "електронно", по "електронен път" със "свободни електрони" !
14
5
 
6
 
! Отговори
ни съ знай преди 9 години
И ето по-какъв начин комшията, който отглежда двайсетина кози и се подписва с кръстче, ще може да прави справка за своето здраве във всеки момент.Освен това, ще контролира редовно докторите и така те ще работят по-съвестно. Ползи, колкото щеш!
13
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Картата ще струва още 200 евро здравна такса, т.е. пак нов данък.