ДПС изключи двама депутати, ползвали си преференцията

Така Гюнай Хюсмен и Муса Палев нарушили "джентълменско споразумение"
Обновена: 28 ное 2014 11:21 | 28 ное 2014 11:20, Камелия Цветанова
46
ДПС изключи двама депутати, ползвали си преференцията
Снимка: архив, БТА

Парламентарната група на ДПС изключи депутатите Гюнай Хюсмен и Муса Палев и така те вече стават независими. Новината съобщи зам.-председателят на групата Тунджер Кърджалиев.

Основният мотив за това решение на депутатите от ДПС е обстоятелството, че двамата са се възползвали от преференциалния вот на изборите, въпреки че движението е имало категорично решение по време на кампанията да се агитира в ползва на партията и против преференцията.

Освен това ЦОБ на ДПС е решило да отстрани Хюсмен от длъжността общински председател на структурата на партията.

„Двамата са нарушили политическия ангажимент и джентълменско споразумение за неползване на преференциален вот“, заяви Кърджалиев.

Той припомни, че ДПС беше категорично против решението в Изборния кодекс да се запише правото на преференция, като основният аргумент за това е, че не може 7% от избирателите, колкото са нужни за пренареждане на листите, да доминират над останалите 93 на сто.

Кърджалиев припомни, че според ДПС, ако има преференция, то тя трябва да е задължителна, а не да е право на избор.  „На две изрични срещи преди изборите и двамата поеха ангажимент, както и всички и други в листите, да не се организира целенасочена кампания в тяхна подкрепа“, коментира Кърджалиев и добави, че ангажиментът е бил още, ако има преференциален вот, той да не бъде консумиран.

Като пример за почтеност той посочи Нигяр Джафер, която изрично е призовавала да не се ползва преференция по време на срещите й с избирателите и заради тази коректност не стана депутат.

Според ДПС явно поведението на Палев и Хюсмен е неетично и некоректно.

Местните структури на ДПС са категорични, че трябва да има наказания, обяви и зам.-председателят на партията Рушен Риза и добави, че вероятно движението ще вземе отношение и към други, които са се опитали да реализират преференция.

Кърджалиев призова изключените депутати да напуснат и парламента, за да бъде попълнена парламентарната група на ДПС с доказани професионалисти и като пример посочи Нигяр Джафер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: ДПСдепутатиизключване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
30
 
! Отговори
Българе преди 9 години
А защо ги изключи, като закона им дава това право? И защо чак сега!?Отговора е ***, ГЕРБ след загубената подкрепа за Кабинета Тиква 2 на ПФ и ВМРО, се нуждаят точно от 2-*** депутати да закърпят работата!ДПС даде 2-*** депутати на ГЕРБ!Честито!
8
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Движението за права и свободи показва отново своя противоконституционен и недемократичен характер!
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"хубава работа" АМА........
6
0
 
32
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Не знаех, че в ДПС стоят джентълменски договорки противоречащи на закона. Абсурдното е, че те си гласуваха тоя закон. Явно това е истинкото лице на ДПС към законите! А отношението им към изгонените е показателно, който не е с нас го унищожаваме.
5
3
 
18
 
! Отговори
край преди 9 години
ДПС е в опозиция - вервайте ми. Доган ще връща хонорара и го разследват за обрачи от фирми. Пеевски е бил привикван и ще му се повдига обвинение за това че е мултимилинор пък в декларацита има само опел. омега. Това правителство е на принципа ПАРТИИТЕ СРЕЩУ НАРОДА друга опозиция няма. АКО ИМА НАРОД зимата няма да ги има партиите.
4
2
 
29
 
! Отговори
изнервен преди 9 години
Е-e, доживяхме и ДПС да почне да се цепи в парламента. Май се прокрадва някакъв шанс да настъпи промяна в България.
3
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъй тъй! Когато си във власта и има лапане за всички партията е единна. Когато партията не е във властта и няма лапане почват ежби и разцепление.И това важи за всички патии не само в случая за ДПС. Едни ги отлюспваха, други ги купуваха но принципа е един. Няма лапане няма единство. Честто на печелившите. " Независимите" от ДПС ще престанат на ГЕРБ. Там ще ги употребят и ще им бият шута.
2
2
 
46
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 9 години
Хахаха, а после Местан да разправя как ДПС е "демократична", "евроатлантическа" и т.н. партия.
1
9
 
36
 
! Отговори
-- преди 9 години
Така съвсем официално, ДПС дава двама депутати за каузата ГЕРБ. И сега хем ДПС неофициално ще подкрепят Б.Б., хем официално ще са против, и никой нищо не може да им каже.