Борисов готов на смени в кабинета и на правителство на малцинството

Преглед на по-интересните теми в печата на 29 ноември
29 ное 2014 07:30,
120
Борисов готов на смени в кабинета и на правителство на малцинството
Снимка: БТА

"Борисов готов за смени в правителството". Това пише в днешния си брой вестник "Труд".  От стенограмата на заседанието на правителството на 26 ноември  става ясно, че премиерът Бойко Борисов има готовност във всеки един момент да бъдат сменени министрите, които "изостават". Борисов заявява, че отсега пенсионерите мога да очакват и великденски надбавки - заедно с вицепремиера Ивайло Калфин са си поставили тази цел.

Бойко Борисов е готов да ръководи и кабинет на малцинството, ако Патриотичният фронт оттегли подкрепата си, информира  "Стандарт". "Поел съм ангажимент да работя дори в правителство на малцинството в името на държавата и хората. Всеки човек или партия има право да ревизира и да прави това, което счита за добре за себе си", заяви премиерът. Той посъветва всички негови колеги от останалите партии да бъдат "по-тихи и по-мълчаливи" и да се опитат да запазят стабилността в държавата. И ги поздрави, че благодарение на наличието на кабинет и парламент ЕК одобри първата ни програма за следващия програмен период.

"ДПС подсигури резервно мнозинство на ГЕРБ", отбелязва "Сега". ДПС изключи от групата си в парламента двама депутати -  Гюнай Хюсмен и Муса Палев, и така подсигури мнозинството, ако във вторник съветът на Патриотичния фронт реши да оттегли  подкрепата си за кабинета. Без поддръжката на националистите мнозинството изпада в малцинство със 118 гласа. Ако при ключови  гласувания към тях се добавят двата гласа на изключените от ДПС,които остават в парламента като независими, плюс подкрепата на  напусналата БДЦ Анна Баракова, която системно подкрепя ГЕРБ, се получава мнозинство от 121 гласа. Формално подкрепата на  изключените от ДПС не може да бъде приписана на движението, тъй като те вече не го представляват. Хюсмен и Палев бяха изключени  заради неспазване на "джентълменско споразумение" да напуснат НС, където се озоваха благодарение на преференциалния вот.

"С показни акции към радикален ислям", коментира "Сега". Поредната показна акция на ДАНС срещу радикалния ислям отново повдигна въпроса - знае ли въобще агенцията какво се случва в  държавата и в частност в ислямските джамии, училища, фондации,  центрове за подготовка, в ромските гета и в помашките села. И ако знае, какво прави всеки ден и час, за да не допусне  радикализиране на местното население в посока тероризъм. Защото не бива да се забравяме, че влизането с гръм и трясък в джамиите постига точно обратния ефект -радикализиране и капсулиране. Сериозната пушилка, която от агенцията се опитаха да вдигнат,  явно цели да оправдае съществуването й и да се противопостави на очакваното превръщане на контраразузнаването в аналитична  служба и връщане на спецполицаите в МВР. Но освен това зад нея прозира тотална неспособност да се справят с опасни процеси като радикализиране на ромските гета.

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи грандиозна глоба от 758 380 лева на онлайн магазина еМАГ за две нарушения, пише на първа страница "24 часа". Първото и основното е за миналогодишния Черен петък. За него санкцията е 551 549 лв. след сигнал на потребители, които твърдят, че намалението на цените  е било фиктивно, защото преди това са били вдигнати. Това е рекордна санкция на КЗК след сигнал на потребител, а не на конкурент. Вторият сигнал е за промоцията "Една година emag.bg". Съмнението на потребителите е, че с рекламни послания се цели да се повлияе на икономическото поведение на хората, за да бъде предпочетен онлайн търговецът пред останалите конкуренти.

Черен петък до Коледа обявиха търговци след вчерашния урожай, отбелязва "Стандарт". Намаления до 70% препълниха молове и хипермаркети. Сайтовете за онлайн пазаруване отчетоха по 20  продажби на секунда. Печалбата от оборот е много по-голяма  отколкото от надути цени, споделиха продавачи.

"Къде ще отидат парите от КТБ", коментира "Капитал". Всички във финансовия и имотния сектор чакат инжектирането на 3,6 млрд. лв. от гарантираните депозити да раздвижи пазарите. За българската икономика 3,6 млрд. лева са нещо огромно. Това са близо 4,4% от очаквания БВП и почти колкото държавата смята да похарчи за здравеопазване през следващата година.

Това е и  сумата, която след 4 декември депозантите в Корпоративна  търговска банка, чийто лиценз беше отнет от БНБ, ще получат от  Фонда за гарантиране на влоговете в България. За около 15 години чрез събирането на квазиданъчна вноска 0,5% от всеки привлечен  от банките лев на годишна база той беше събрал 2,1 млрд. лева, които ще бъдат допълнени с още около 1,5 млрд. лева от фискалния резерв. И повечето от тези пари ще се изсипят ударно на пазара  в края на годината и ще търсят в какво да бъдат инвестирани или  за какво да бъдат похарчени.

"Страшен е не дългът, а какво символизира", коментира в "24 часа" Калоян Стайков, Институт за пазарна икономика.  Правителството планира да поеме през 2015 г. нов публичен дълг от 8,1 млрд. лева. Размерът наистина е стряскащ, но не трябва да се забравя, че дългът сам по себе си не е проблемът, а е следствие на друг проблем - бюджетния дефицит. В периода  2009-2014 г. правителствата всяка година харчат повече средства, отколкото събират като приходи, и натрупаните дефиците за  периода, включително прогнозният за 2014 г., се очаква да достигнат малко под 9,6 млрд. лева.

В средносрочната бюджетна  прогноза са залегнали очаквания за натрупване на дефицити в  периода 2015-2017 г. в размер на близо 6,4 млрд. лева. Проблемът не е голямата емисия на дълг догодина, а че тя не променя  тенденцията от предходните години, напротив - тенденцията се  влошава. Средносрочната прогноза не представя решителни стъпки за бързо намаляване на дефицитите и дори преминаване към излишъци, които да бъдат използвани за намаляване на дълговото  бреме.

"Работодатели и синдикати искат еврото у нас от 2018 г.", съобщава "24 часа". Споразумение за заем до 500 млн. евро  подписаха вчера финансовият министър Владислав Горанов и вицепрезидентът на ЕИБ Ласло Бараняй. То осигурява средства, с които да се подпомогне усвояването на еврофондовете. Схемата предвижда частично покриване на българското съфинансиране по  оперативните програми за периода 2014-2020 г. Приоритетните области, в които ще се насочи ресурсът са регионалното развитие, транспорт и околна среда, както и избрани транспортни схеми.

Обръщение към кабинета и парламента обявиха вчера часове преди заседанието на тристранния съвет работодателите и синдикатите. На него бе обсъден проектът за бюджет 2015. Те настояват за  актуализиране на размера на минималната заплата, въвеждане на  минимално почасово заплащане, за съотношение между най-ниска заплата и социални помощи.

Синдикатите: Бюджет направен без мисъл за страната, акцентира "Дума". Бюджетът за 2015 година беше подложен на  унищожителна критика от представителите на КТ "Подкрепа", които  разпространиха свое становище, в което анализират рестриктивната политика на кабинета на Бойко Борисов. Като бюджет без мисъл за хората го определиха от КНСБ, откъдето също алармираха, че се  продължава политиката на рестрикции, намаляване на потреблениетои увеличаване на дефицита.

След като се запознахме с бюджета,  сме на мнение, че в него няма идея за реформа. Това заяви пред журналисти Константин Тренчев, президент на КТ "Подкрепа" след  вчерашното заседание на НСТС. Предложените параметри на бюджета на ДОО няма да решат въпросите с дефицита и демографската криза, но със сигурност ще инспирират социално напрежение, категорични са от "Подкрепа". Президентът на КНСБ Пламен Димитров подчерта,че трябва да се харчи, да има стимули за нарастване на потреблението, а в проектобюджета не се вижда нищо такова.

Пред "Преса" икономистът Лъчезар Богданов коментира проектобюджета за 2015 година. По думите му бюджетът не може сампо себе си да прави реформи. Те предполагат промени в много закони, а това правителство и този парламент нямаха много време преди съставянето на бюджета. В проекта за следващата година има амбиции за свиване на дефицита и стремеж към дисциплина в разходите. Похвално е, че има натиск за ускоряване на реформите. Богданов посочва здравеопазването като сфера, в която трябва да видим бързи реформи, генерални и дългосрочни промени. Нужни са механизми, които да стимулират както болниците и лекарите, така  и пациентите да ограничат максимално медицинските си потребности. Практиката, при която и двете страни не носят никаква отговорност за това колко пари харчат от здравната каса, трябва да бъде прекъсната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


120
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
3
 
24
 
! Отговори
pet преди 9 години
Турското робство е било песен за разлика от сега - султан Боко, султан Станишев, султан Доган, султан Костов.Вече няма кои да ни освободи!!!!
39
2
 
29
 
! Отговори
Правителствения план преди 9 години
Докато се съберем и ни се изпари страха, те са си направили плана за грабежи.1. КТБ (открадната - изпълнено)2. Проектите за енергийна ефективност - саниране на панелките. Техни фирми ще ги крадат (предстои с пълна сила)3. Земеделските фондове - Порожанов е сложен на пост в готовност.4. От невеорятните цени на парно, ток и вода (Теменужка е вече на фронта и Добрев я подпира вече изотзад в ариергардв НС).5. От външните заеми (поне 2 милиарда).Ще управляват, докато изпълнят този план минимум
38
2
 
18
 
! Отговори
ВЧЕРА го ПИТАХ но... преди 9 години
През 1999 г. изтече срока на договора. Иначе казано Гърция трябваше да върне Беломорска Тракия на България. Но тогавашния президент Петър Стоянов, в писмо до гръцките управляващи каза, че България няма претенции кам тези територии.С други думи ХАРИЗА нашите земи на гърците.Интересно как те се отблагодарили ???Твоето МНЕНИЕ другарю Борисов, какво е
37
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все чакаме някой да дойде да ни оправи.Навремето чакаxме Русия. След девети чакаxме Запада да дойде и да ни спаси от комунистите. Нищо не сме постигнали сами. Затова сме го докарали до тук
36
2
 
15
 
! Отговори
георги преди 9 години
Българският политик е огледало на самия ни народ. Всеки гледа да прецапа по нещо и да му се размине.. От там тръгват проблемите драги ми сънародници.. от манталитета и начина на мислене! Докато това не се промени, нищо няма да се промени в тази държава.
35
1
 
10
 
! Отговори
ФЕЛИКС преди 9 години
до ВЕЩИЦАТА----АЗ СЬМ ГОТОВ ЗА РЕАЛНИ ДЕЙСТВИЯ КАЖИ КАК ДА СЕ СЬБЕРЕМ И ДА ГИ ПОЧВАМЕ ПРЕДАТЕЛИТЕ НА БЬЛГАРИЯ
34
1
 
17
 
! Отговори
непукист преди 9 години
Боце сам не си дава 100 дни това не е ли парадокс.
33
1
 
16
 
! Отговори
Буров за демокрацият преди 9 години
Българският политик неминуемо свързва властта с пържолата, бута, жената, парата, златото. Парата е символът на властника в България. Той иска пари, пари, пари. Иска злато, злато, злато. Иска къщи, къщи, къщи. Иска вили, вили, вили. Иска коли, коли, коли. И не за своя сметка - а за сметка на партията си, на държавата си, на народа си. Това властогонство е бясна болест - който е ухапан веднаж от нея - умира цял живот, като бесен. И е бесен за власт - срам и позор, но е така."
32
2
 
23
 
! Отговори
Бадемов преди 9 години
Какво правителство на малцинството, нали затова са ДПС и Бареков като резерви.
31
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Народа е беден и не може да се справи с червената мафия,която има изградени структури и пари. Времето на еврогейската мафия отдавна е дошло, друже. Комунистите са "експерти" по надграждане, изграждане, както и да наричаш прогреса на едно общество. Комунистите изградиха АЕЦ"Козлодуй" и МК"Кремиковци", български комунисти летяха в космоса - после простотията на народа отново доведе капитализъм, най-отвратителния строй в историята. Дори римските императори са осигурявали хляб за народа, да не говор
30
0
 
18
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
НИЩО НЯМА ДА НАПРАВИТЕ КАТО ЛАЕТЕ ПО ФОРУМИТЕ ПО ЦЯЛ ДЕН. ИСКА СЕ ДЕЙСТВИЯ. ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ КОИТО НЕ СА ПОДПЛАТЕНИ С ДЕЙСТВИЯ Е РАВНО НА НИЩО. ИМАТЕ ЛИ СМЕЛОСТТА ДА ДЕЙСТВАТЕ???
29
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Комунистите са "експерти" по ограбване,но не и по надграждане.Време е ЕС да се намеси и да ни подреди къщичката.Народа е беден и не може да се справи с червената мафия,която има изградени структури и пари.
28
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Другарите започнаха грабежа още по Тошово време,когато създадаха "помощни стопанства" към предприятията.Животните от тия стопанства се изхранваха от ТКЗС-тата безвъзмездно,а реализираната печалба отиваше в джоба на партийния секретар и директора-номенклатурчик.Всички ТКЗСТ-та в нашия регион даваха едни пари за "Изба",но не оточняваха дори и при въпрос за коя изба.А за машиностроителните нямам идея как са крали,но и там е имало схема,защото и тия номенклатури излетяха в "космоса" по благополучие
27
1
 
16
 
! Отговори
ууу преди 9 години
МУТРА по здрави от СРЕТАН
26
1
 
17
 
! Отговори
Всичкото е за смяна преди 9 години
Всички са за смяна, т.е. за оставка. В народното събрание се възпроизведе изцяло предишния парламент, като влязохя за съветници старите депутати, които отпаднаха на изборите. Те пак са там!Правителството просто се състои от некадърници. Толкова си могат, т.е. нищо.Нито нов морал, нито борба с корупция, нито реформи, нито модернизация.Хора, които знаят само да крадат и лъжат, без познания, без експерти около тях, без наука наоколо им, без самостоятелно мислене, без съвест, без отговорност.
25
0
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До пишещите във форума луд умора няма не му обръщайте внимание по думите му ще го познаете.
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Като не можеш да управляваш една държава имай достойнството да се маxнеш. Подаде си оставката, оттегли се и си яж напечеленото. Все ще се намери някой в тая държава, дето го може
23
5
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
До Gorko"Имам един въпрос какво означава на български в името на народа"???...За комунистите означава вимето на народа...
22
3
 
9
 
! Отговори
Неподходящите ВЪН преди 9 години
До СТРАНДЖАТАПлача за липсата на сиво вещество в главата ти! Този рефрен, "Ако не е Теменужка Петкова, ще е Овчаров" РОвч вече не върви, не хваща декиш, изтърка се, досаден е даже.Не искаме вече нито едната, нито другия!Да дойдат можещи, независими и честни хора.Защото и Петкова и РОвч са партийно зависими - мафиотски зависими и некадърни.Но не може да стане ясно на оплакнат в партийна пропаганда мозък като твоя.
21
2
 
3
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
Около 90те години един съсед върл комунист ,ме агетираше да стана член на БСП.Аз му зададох въпроса защо си смениха името от БКП на БСП и защо измениха на Русия и се насочват към запада.Комунягата изплю камъчето, като ми каза,че ще отидем в ЕС да вземем малко пари да си оправим дереджето , а после щели сме да я караме както си знаем. Той не беше случаен и мисля,че стратегията на *** е такава,каквато е ситуацията в БГ.Парите от приватизациите и от фондовете са изключително в тях. КТБ????