Единствено РБ може ефективно да разклати правителството

Борисов се превърна в обединител, посочват анализатори
Обновена: 30 ное 2014 18:01 | 30 ное 2014 15:27, Елка Василева
73
Единствено РБ може ефективно да разклати правителството
Бойко Борисов. Снимка: Булфото

Правителството може да се окаже по-стабилно, отколкото предвещава фрагментираната подкрепа за него. Това коментира на пресконференция новият председател на Института за дясна политика /ИДП/ Нено Димов, представяйки месечния анализ на организацията за следизборната политическа обстановка, предаде БТА.

Един от най-важните фактори за нормалното функциониране на новия кабинет ще бъдат отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок, отбеляза Димов. По думите му Блокът е единственият от по-малките партньори на ГЕРБ, който може ефективно да разклати правителството. В този смисъл ситуирането на вицепремиер в лицето на Румяна Бъчварова, който да отговаря за коалиционните отношения, е разумен ход, смятат от ИДП.

Реформаторите са изправени пред две възможности - да бъдат фактор на стабилност или на нестабилност в управлението. Ако изберат втория път и продължат с вътрешната конфронтация, могат да поставят на карта политическото си бъдеще, коментира още Димов. Според него излъчването на общо лидерство и адекватна организационна структура на политическата формация все още са непреодоляно предизвикателство пред Блока.

В периода след изборите публичният образ на ГЕРБ се промени, което зависи и от трансформацията в поведението на лидера му Бойко Борисов, коментира Александър Владимиров от ИДП. По думите му за няколко седмици от политик, който поляризира обществото, Борисов се е превърнал в обединител, а ГЕРБ вече демонстрира диалогичност и готовност за компромиси.

От института смятат, че в краткосрочен план най-голямото предизвикателство пред премиера ще бъде приемането на Бюджет 2015, а гласуването на четирите парламентарни групи, които подкрепят кабинета, ще е показателно за "срока на годност" на новото правителство.

Един от факторите, който показва, че правителството може да се окаже по-стабилно, е появата на трима независими депутати.

Бойко Борисов вече има възможност да разполага със 121 народни  представители, дори без подкрепата на Патриотичния фронт, отбеляза още Нено Димов.

БСП остава най-големият субект вляво, но е в тежка криза на  идентичността, коментира политическият анализатор от ИДП Деян  Хрисаткиев. По думите му трудности на партията създава оформянето на различни течения - твърди комунисти и нови леви, които все повече влизат в противоречие, както и напрежението между Русия и Запада. В момента БСП се намира в етапа на късното СДС и ако не се поучи от случилото се в десницата след 2002-2003 г., е много вероятно да последва същото развитие, коментира и Димов.

Според Христакиев вариантите за развитие на БСП са два - да "замете проблемите под килима" и да чака провал на десницата или да започне вътрешен диалог и да определи дали ще е по-консервативна или ще заеме социал-либералния център. При всяко положение партията вече загуби възможност да обединява цялото ляво пространство и трябва да избере по-тясна ниша, която е свързана с електоралното й свиване, добави той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Г-а демократи ......34BALGARIA DA OBIAVI VOINA NA GARZIA I DA SI VARNEM ZAVLADIANITE ZEMI.
25
0
 
3
 
! Отговори
Г-а демократи ...... преди 9 години
Като сте големи родолюбци, ща ще кажете за:През 1999 г. престава да е в сила Ньойския договор. / Според него от България са откъснати и дадени на други държави: Южна Добруджа, Беломорска Тракия и Западните покрайнини /.Тогавашния президент Петър Стоянов, в писмо до Гърция, ЗАЯВЯВА, че България няма претенции към тези територии. Демек ХАРИЗВА ГИ. Независимо, че там живеят хиляди наши сънародници.Как гърците му се отблагодаряват е друг въпрос.Що ще речете " РОДОЛЮБЦИ "?
24
0
 
2
 
! Отговори
реформатор преди 9 години
Иван костов и стефан софиянски и знаини и незнаини крадци кога ще ги съдете и в панделата чакаме реформи
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
,,DOBRIAT OBEDINITEL"NA NARODITE--ALI BABA KON 40 LADRONI.
22
2
 
1
 
! Отговори
don преди 9 години
реформаторския блок финансиран от Ердоган.Двамата *** Костов и Доган си подадоха ръкаи сега почнаха да го начукват на БойкоКунева излеце вай голямата пъчавра таз няма викакъв морал.До кога ще я търпимвече има и гърмящи цветяидват страшни вемена за Българияедно нищожество президент което за жълти стотинки иска да предадее ВКРтук обаче сбъркаха не знаят с кого си имат работа 33 000 тук се говори за дисциплина и почтеносттова не е ДСнали ВКР съсдадоха Бойкода си мисли за лоялност
21
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов се превърна в обединител, посочват АНАЛЛИЗАТОРИобединител на какво, на крадците, които не могат да се вредят да крадят?
20
0
 
4
 
! Отговори
Тъпаци! преди 9 години
Може и да разклатят РБ защото целия РБ са много клатени! Все има кой да ги клати.
19
2
 
7
 
! Отговори
балък преди 9 години
ПРавителството вече само се "изклати", лошото е, че нищо ново не се формира или идва от долу!!!!
18
2
 
4
 
! Отговори
Перефразирам! преди 9 години
Да се Клати??? Клати се Пиян човек.... А то се Люля като ЗиЛ 131 Без Ресори!
17
9
 
2
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 9 години
НЕ СЪМ ПРИВЪРЖЕНИК НА СЕГАШНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ НО ЩЕ ВИ КАЖА ,ЧЕ/ И ИВАЙЛО Е БИЛ СВИНАР , НО Е ПОВЕЛ ХОРАТА/. НЕ СЕ ОБИЖДАЙТЕ.
16
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Според мен коментар 1 е НОМЕР 1! Всичко е вярно-бой по тази ненаситна ***,революция и нови истински водачи със собствени идеи,разбирания и стремежи за благото на България,а не за собствени и на ЕС/US !
15
4
 
11
 
! Отговори
granatomet преди 9 години
Обединител на всички българоубийци
14
3
 
13
 
! Отговори
Чакам отговор преди 9 години
скоро бе годишнина от унизителния за България договор. ОБРАЗОВАНИТЕ българи знаят що е " Ньойски догово". Знаят и колко територии откраднаха от родината ни. Ограбиха ни тези, които сега ни настройват срещу Русия. Заради вземане страната на Германия по време на ПЪРВАТА СВЕТОВНА сега сме без: Беломорска Тракия и западните покрайнини. Нали допуснахме простаците и не образованите да ни управляват, нищо чудно Южна България да бъде дадена на Турция.Нищо чудно???????????????????
13
5
 
3
 
! Отговори
1 преди 9 години
До Митре,не обединител,а бащица наш е слънцето.
12
3
 
14
 
! Отговори
Митре преди 9 години
Какъв обеденител е Тиквуня??? Отново с неговите селски номера. Купи си за всеки случай трима депутати двама от ДПС ( или може и Доган да му ги предостави) и една куха лейка като РумтоЖелева от ББЦ ! Той и едно време така управляваше. А сега излиза и се праска че можел да управлява и като малцинство! Абе ***,нали ако нямаше 120 депутата НЯМАШЕ да управляваш? Защо се хвана с 85 да управляваш? Или защото така ти наредиха от Еврогейския съюз твоите началници? *** долен! Отвратителник!
11
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Борисов не е никакъв обединител, просто е алчен и искаше властта на всяка цена, и поради мижавата си подкрепа на изборите, се съюзи с останалите пропаднали кокошкари, които единствено чрез него могат да се докопат до властта.
10
2
 
10
 
! Отговори
Яяяяя преди 9 години
Нещо почна да се замисля кой ще го клати.........................
9
5
 
8
 
! Отговори
BWM Driver преди 9 години
До платеният коментатор 1 и 2, както ти го наричаш "имитирането строежи на пътища", тези пътища се ползват всеки ден от стотици хиляди хора, ама за да ползваш пътища трябва да имаш кола, а не като теб да си платен драскач за по 5 лева на ден. Освен това не са само пътища разходи се до София и виж метрото, догодина се пускат нови 2 направления. Виж и естакадите, южната дъга, спортната зала и т.н.. А БСП и ДПС какво построиха? Освен да източиха и фалираха КТБ и да им спряха фондовете, друго нещо?
8
4
 
7
 
! Отговори
До 9 преди 9 години
Съмнявам се, че след скачане на тока още път два, ще дойда на власт, който и да било...... Писна ни.. Изгладняхме и НАД озверяхме..
7
10
 
6
 
! Отговори
Бадемов преди 9 години
До MартинИ отново ще дойде на власт ГЕРБ. Бас ловя, че, ако падне ГЕРБ от власт, ще се върнат за кратко БСП и ДПС, а след това се завръща отново познай кой? ГЕРБ и РБ.