ГЕРБ предлага: Е-учебници сменят масово хартиените

Оценките от 1 до 4 клас вероятно ще бъдат само качествени
4 дек 2014 14:35,
67
ГЕРБ предлага: Е-учебници сменят масово хартиените
Снимка: архив, Ройтерс

Учениците съвсем скоро ще учат от електронни учебници на таблети и компютри. Това ще се случи, ако парламентът приеме новия-стар закон на ГЕРБ за училищното и предучилищното образование. В него сегашните управляващи са предвидили въвеждането на електронните учебници.

Предстои да се дискутира дали хартиените учебници ще отпаднат изцяло, или не, защото трябва да се вземат предвид социално слабите семейства, които нямат възможност да осигурят технически това на децата си. Това каза шефката на комисията по образование Милена Дамянова на кръгла маса в парламента. На форума беше представен новият Закон за училищно и предучилищно образование пред над 100 учители от цялата страна.

Използването на електронните учебници трябва да стане всеобхватно, защото децата ни губят интерес, ако работят по старите методи, каза и столичният кмет Йорданка Фандъкова, която е един от основните инициатори на новия закон, писането на който е започнал по времето, в което тя беше просветен министър в първия кабинет на ГЕРБ.

Пред учителите Милена Дамянова представи и други от новостите в закона за училищното и предучилищното образование. Една от тях е отпадането на оценките от първи до четвърти клас и заменянето им с качествени оценки. Какви да бъдат те, ще реши всяко училище поотделно. Но писането на „отличен“, „много добър“ или „слаб“ под работите на малките ученици отпада.

Според новия закон децата до четвърти клас няма да повтарят класове. Училищата до 8 клас ще могат да се преобразуват в обединени и да обучават до 10 клас. Ще има професионални училища, училища от национално значение и иновативни училища.

Училищата с по-високи оценки от външното финансиране пък ще получават финансови стимули. Децата в детските градини вече ще могат да тръгват в учебните заведения и на 2 години, макар те да приемат малчугани от 3 до 7 години. В първи клас пак ще се тръгва на 7 години, а по желание на родителите – и на 6 години.

Пред форума вицепремиерът Томислав Дончев съобщи, че държавата е внесла за одобрение в ЕК ОП „Образование и наука“ и се надява на одобрението й. Нейният бюджет е 1,4 млрд. лв., половината от които ще отидат пряко за образованието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
11
 
40
 
! Отговори
Маркс преди 9 години
Гейберясалите( опростачените) от пълни *** са на път да се превърнат в убийци на деца. Защо, ще ме попитате вие. Защото държавата е бедна и за да стане това няма да се вземат компютри и да се изгради кабелна мрежа, а ще ползват таблети с wifi. А wifi драги ми читатели има и друго име и то е НЕВИДИМИЯТ УБИЕЦ!!!!!!!!!!!!!!ПФУ!
29
11
 
41
 
! Отговори
gtf преди 9 години
поредната уникална глупост на герп
28
13
 
49
 
! Отговори
!!! преди 9 години
Само болен мозък може да измисли да няма хартиени учебници. Ако това изобщо стане,всички деца ще сложат очила след няколко години. Часове наред втренчен в екран.Това е кошмарно.Казвам го защото това правя по няколко часа на ден и знам какво е за очите и какви изкривявания се получават по тялото. Ами родителите, които не могат да осигурят на децата си таблети и компютри? Догодина се канят да вземат 8 милиарда заем. Колко миларда още ще вземете за да правите електронно обучение?
27
10
 
39
 
! Отговори
Родител преди 9 години
До itВие сте голям човек, и за Вас е добре, но децата на 7 год.- не могат да четат и смятат - какви електронни учебници?
26
10
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
за it 29 Според мен електронния формат не е за начално обучение.Какво едно дете ще разбере от схеми диаграми и структури ако не знае как да си напише името или как да мисли самостоятелно че да направи връзка и да има собствени идеи? Това все едно да преподаваш ООП, корба и да правиш brainstorming на някой който не знае таблицата за умножение защото не може да я разбере.
25
9
 
50
 
! Отговори
РОДИТЕЛ- инж. и учит преди 9 години
Да си купуват електронни учебници на собствените си деца или внуци и да не налагат със закони какъв да е вида на учебниците за децата на нормалните и умни хора у нас.Това е лично решение на родителите, а по - късно и на самите деца - от къде да четат за училище. Всеки си решава от къде е най - разумно да приема информацията, така че да е здрав, подготвен и да върви напред. Спрете с импровизации по правата на личността как да се образова! Вие ли ще купите компютри на бедните деца?
24
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 25 Стига си давал примери от другият край на света с различна религия дето толкова ги е еня за природата че след фукушима пак си пуснаха атомните централи , а заводите колко тровят природата за да ги произведат и следващата година да си купиш нов "защото така казали от партията, модно е и пестиш пари" не казваш, нали?.Децата четели от киндъл глупости. Ако има някой да чете вкъщи ама едва ли,социалките са по-интересни игрички хороскопи и известните на деня.
23
10
 
38
 
! Отговори
it преди 9 години
работя в компютърна фирма и всичките ни фирмени обучения са в електронен формат, но съдържанието е интерактивно и е направено така, че да отговаря на формата, което ме съмнява да направят с този проект...
22
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 19Когато се правите на умен е хубаво да ЧЕТЕТЕ!!! Цитат: "Учениците съвсем скоро ще учат от електронни учебници на таблети и компютри", според вас: "Никой не кара децата да четат от таблети и лаптопи на всяка цена"Цитат: "или всички трябва да са с ЕИНК екрани", според вас:"Например, Kindle е такова нещо", знаете ли стандартния kindle с какъв екран е, не говоря за paperwhite, който не е.Явно сте от писателите, а не от читателите.
21
10
 
40
 
! Отговори
ля ля преди 9 години
НЕ!!!!научно доказано е че тези неща водят до затЪпяване!!!или вие всичките искате паднат децата ви на това ниво което сте вие - защото съм сигурен че те могат и знаят повече от вас другари у парламенто!!!
20
11
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Когнитивното мислене НЕ може да се развие с четене от екран. То се развива само с книга в ръце ... да, странно за някои но тове е истината. Така децата никога няма да развият способност да мислят. Сега довършват нацията, която вече е ударена в тази област. Ученето е особен процес, човешкият мозък не е кофа за *** която я натъпкваш с неща и човекът става "учен".
19
16
 
39
 
! Отговори
до 19 преди 9 години
Многознайко, дай да ти обясня нещо. За e-book reader да си чувал? Например, Kindle е такова нещо. Разтърси се, пък ще разбереш какви глупости си наплямпал. Никой не кара децата да четат от таблети и лаптопи на всяка цена. Електронен учебник можеш да си четеш на каквото си поискаш. Пазиш природата и пестиш пари. Децата в Япония, САЩ- всички четат от Kindle уроците и лекциите си. Това е устройство, което не изморява очите и не излъчва светлина. Ама нали е лесно да си плюем без да мислим.
18
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До гласувал за ГЕРБАми виж де. Смяташ, че ги няма учебниците, че хартията е унищожена, така ли?
17
12
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Училищата с по-високи оценки от външното финансиране пък ще получават финансови стимули."Ей това изречение е цитат от новината ! Какво ли означава ? Подсказвайте максимално на учениците при външното оценяване , за да има повече финансиране за училището !!!! Смешнааа държаваа
16
18
 
42
 
! Отговори
гласувал за ГЕРБ преди 9 години
Добра идея, крайно време беше. На вечните критици, вижте как е в ЕС, САЩ, Япония, Кореа и развитите държави!
15
11
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има някой неща,които никога не бива да остаряват или да се подменят,като хартиените учебници,като книгите
14
8
 
33
 
! Отговори
до2 преди 9 години
са сетишшш.
13
13
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Хартията има огромни предимства пред лаптоп/таблета и най-вече това предимство, че няма излъчена светлина, която да уврежда детските очи! Мислете преди да предлагате нещо или всички трябва да са с еинк екрани. Когато се предлага нещо то трябва да обмислено, а не само инат.
12
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тъкмо ще могат да им пускат реклами докато учат. Добра идея!
11
8
 
45
 
! Отговори
принтер преди 9 години
до 15 Абсолютно съм съгласен. Аз съм от по-новото поколение, чел съм както от хартия така и от различни видове екрани. Мога съвсем спокойно да заявя че освен когато не е свързано с инструкции към самото електронно устройство или компютърно и софтуерно обучение, всичко що е на хартия се чете и възприема по-лесно, освен това разсейването при хартията е в резултат на собствена мисъл, а не на реклами, порно или претоварване с информация каквото е при електронните.