Печалбата от "Южен поток" била 54 млн. евро годишно

Щонов чел договорите: Не аз спрях проекта
Обновена: 4 дек 2014 13:08 | 4 дек 2014 10:38, Веселина Йорданова
134
Печалбата от "Южен поток" била 54 млн. евро годишно
Васил Щонов. Снимка: БТА, архив

54 млн. евро на година е печалбата от транзитните такси от „Южен поток“ за следващите 32 години, заяви бившият служебен министър Васил Щонов пред bTV.

Той коментира, че това е много малко за България, но за Русия е добре, тъй като ще плаща много по-ниски транзитни такси, отколкото сега получава Украйна.

Още по темата
Ексминистърът изчисли, че от „Южен поток“ България би трябвало да получава шест пъти повече средства, отколкото в момента.

Той уточни, че е чел договорите за „Южен поток” и по думите му за подобен проект трябва да бъдат подписани няколко отделни споразумения. Частта за приходите е само проектодоговор за транзитните такси, посочи Щонов.

Ексминистърът е категоричен, че не той е спрял проекта, а бившият премиер Пламен Орешарски.

По думите му на 31 юли има писмо на Пламен Орешарски до Министерския съвет, в което се посочва, че във връзка с наказателната процедура на ЕС се прекратява проектът „Южен поток” и се нарежда да не се правят повече усилия за сключване на договори.

„Това писмо на Пламен Орешарски е изпратено до целия Министерски съвет, а в Министерството на икономиката и енергетиката не е входирано. Аз не заех за това писмо до 11 август, когато влязох”, посочи бившият министър.

Според Щонов разковничето е в неразбирателството на ЕС с Русия по третия енергиен пакет. „Нищо не е спряно. Просто е замразен”, допълни Щонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


134
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
4
 
! Отговори
Бойко Ангелов преди 9 години
Щом не искате нашия газ-стойте на студено.Няма да ви топлим насила!"Путин
98
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
AGRI LNGУикипедия
97
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
АБСОЛЮТНИ ЛЪЖИ ИЗРЕЧЕНИ ОТ ЦИОНИСТКАТА МАРИОНЕТКА ЩОНОВ НА КОИТО НИКОЙ НЕ ВЯРВА.
96
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ха, честитоЕвропа посреща най-топлата зима с рекордни запаси газ
95
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Слава Богу, Паша дере край Варна е спасено! Не ни трябва газ., никога не ни е трябвала и един ден хората ще осъзнаят, че напразно са тровили земята. Един ден, когато залежите бъдат изчерпани и когато ще бъдем принудени да се обърнем към слънцето... разбира се ако не е станало твърде късно и ако не сме се избили до тогава.Бъдете здрави!
94
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** е лъжец, направете сметка колко газ трябва да се транзитира за да имаме печалба 400 млн. европак повтарям, ПЕЧАЛБА
93
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
по тоя проект една тръба няма положена,за какво спиране става въпрос ?Ей това са ви транзитните такси 56 млн. годишно, а за България щеше да струва 3.5 млрд да се построи, като никакви работни места нямаше да има открити, парите щяха да се дадат на руски фирми да го строят.
92
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи нарича Путин лъжец ...........по скоро вярвам на думите на един Путин отколкото на 240 БГ политици
91
1
 
5
 
! Отговори
onzi преди 9 години
Niakoi moje li da kaje kakvo B.G gubi ot iujen potok?!?!
90
3
 
9
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Щели сме да печелим 54 млн. - били малко ! Айде сега печелете повече продажници !
89
3
 
15
 
! Отговори
Русский преди 9 години
След като сте намерили странно . Газпром плаща за транзита на газ до $ 2.5 на хиляда кубически метра . Южен поток - 65 милиарда кубически метра газ . Transit получава 162 500 000 годишно . Plus , за участниците в проекта на цената на газа, Южен поток - 300 $ . Ако България не участва в проекта , цената се запазва на ниво 2013 г. - 500 $ . България консумира 3,0 милиарда кубически метра годишно . Помислете за себе си . Plus работни места и намаляване на разходите за производство . Не е необходимо за икономиката на България ? Така че ще трябва турската икономика . Да , не забравяйте за политичес
88
4
 
7
 
! Отговори
usa преди 9 години
Брей, че това е печалбата колкото на един МОЛ!
87
1
 
11
 
! Отговори
Учителя преди 9 години
Абе на мен ли само не ми е ясно? Как се спира нещо, което не е тръгвало?...Приказки, приказки...фалираха една банка...пробваха и друга, но не стана, и ревнаха - спираме потока.
86
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До асдА пък ние като ответна мярка щяхме да спрем да плащаме годишната вноска. Ама това става, ако управниците ни са държавни мъже, а не държанки.
85
8
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Май нещо не вярвам на нашите министри и експерти. По склонна съм да вярвам на Путин, че пропускаме 400 милиона на година. А за тези 54 милиона за които говорят нашите, са по-скоро това което би останало за държавата, след като си окрадат разликата.
84
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
izliza che nikoi ne go e sprial:))))
83
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега стана ли ви ясно каква е била задачата на временото правителството? Тези *** са виновни за спирането на ЮП. Както и *** Костов заради който нямаме Син Поток. Сега лапайте жабетата. Ама ще ги лапаме ние, не *** по министерствата и парламента, които разориха държавата ни.
82
12
 
7
 
! Отговори
Баба Къна преди 9 години
Колко от милионите на историка по КПСС и марионетка на Кремъл първанов са комисионната от "големия шлем". Е, че сме голям шлем се видя от всички страни. По-далеч от чумата, наречена Русия, която винаги се е прегръщала от време оно с Турция.
81
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Писна ми тази сутрин от всички телевизии разни специалисти да ме убеждават, как (-1) е по- голямо от 0 или от 1. и децата от основното училище знаят кое е по -голямото. А тези специалисти да си хванат тапиите и да си ходят в къщи, след като не им стиска да кажат цялата истина.
80
1
 
3
 
! Отговори
първаноглу зелката преди 9 години
енергиен център, скъпи сънародници, (както и енергийна или стокова борса) означава следното: място, където се събира огромно количество от една стока и всеки заинтересован идва и купува от теб. място за разпределение на блага. как точно ставаме 'център' като тръбата минава транзит? след като дори и ние нямаме достъп до нея, освен закупеното от русия количество? някакви планове да открием световна енергийна борса ли и да станем 'енергийна' швейцария ли постигна другаря първанов? или другите?