Воден ад в Елхово и Гълъбово, но няма бедстващи хора

Наблюдават критичните язовири
Обновена: 6 дек 2014 17:42 | 6 дек 2014 17:40, Веселина Йорданова
25
Воден ад в Елхово и Гълъбово, но няма бедстващи хора
Елхово. Снимка: БТА

“Най-усложнена остава обстановката при Елхово. Докато на повечето места в страната нивото на реките започва леко да спада, при Елхово е точно обратното, достигнато е критичното ниво", каза министърът на околната среда и водите Ивелина Василева на брифинг в град Гълъбово, където се състоя заседание на кризисния щаб.

Още по темата
В този район вече има залети ниски площи по поречието на реката. Очаква се нивото още да се покачва, но гражданите са уведомени, мобилизирана е местната власт и всички институции, имащи отношение със ситуацията, работят в пълна координация, допълни тя, цитирана от МОСВ.

По думите й продължава контролираното изпускане на язовирите и за момента няма проблем с хидротехническото състояние на съоръженията. По-рано през деня министърът инспектира язовир „Зорница“ на територията на Община Средец.

Вътрешният министър Веселин Вучков се запозна с оперативната обстановка и участва в заседанието на кризисния щаб в Гълъбово. Според него е създадена необходимата организация и е налице добра координация между всички структури, отговорни за отстраняване на последствията от наводненията в района на Гълъбово и Раднево. 

Взето е решение да бъде изградена дига около подстанцията, която на места ще бъде висока над 3 метра. Веднага след това ще бъдат започнати дейности по отводняване на съоръженията, но ще е нужно технологично време за тяхното изсушаване и пускането им в пълна експлоатация.

Министър Веселин Вучков увери, че на хората в бедстващия град и близките четири села ще им бъде осигурено електричество, макар и на режим през два часа. Според него е време държавните и местни структури да започнат да действат превантивно и всички корита на реки да бъдат почистени, а язовирите и защитните съоръжения да бъде приведени в изправност. Утре кризисният щаб ще проведе ново заседание, на което ще бъде докладвано за извършените аварийни и възстановителни действия.  

Директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ инж. Николай Николов обобщи, че най-тежко е положението в общините Гълъбово и Елхово, но в страната няма бедстващи хора, чийто живот е в опасност. По думите му в язовир „Копринка“ има свободен обем от 12 млн. куб. метра, а нивото на водата в язовир „Жребчево“ е започнало да спада. На всички критични точки е осигурено наблюдение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
7
 
! Отговори
Todor Jivkov преди 9 години
Da komynistite stroixa za da ima kakvo da kradete sega
8
10
 
3
 
! Отговори
123 преди 9 години
Комунистите са виновни. Ако не бяха строили язовири, сега нямаше да има наводнения.
7
2
 
20
 
! Отговори
икономист преди 9 години
Продължавайте другари поголовната сеч на дървета и ги изнасяйте в Турция . Заварявайте преливниците на язовирите за да не изпуснете рибата . Това е причината за всички наводнения , а не дъждовете . Дъжд и сняг е имало и ще има , но такива *** като нашите другари никога не е имало .
6
5
 
9
 
! Отговори
инженер-пенсионер преди 9 години
Реч на Тодор Живков :........ " Хайде таз година полупроводници , а догодина цели " .....Ха..ха...ха.. Та от тогава простотията не ни напуска . Поголовна сеч на дървета , гледане на риби в язовирите , и сега олеле майко . Всеки дъжд ще има наводнения от тука нататък . Продължавайте да изсичате горите .
5
6
 
11
 
! Отговори
до 14 преди 9 години
ти нямаш страна бе кюнец, ти си *** която никой не иска да съществува
4
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 8травис я по полека
3
2
 
5
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Ами, ако искаш да ги оставим за един-два месеца в тъмнина да се давят там, ти нали ще си цъкаш из фейса без проблем..... Няма да ти спрат тока - спокойно! Електрическата ми станция е под вода и целия регион нямат ток......
2
2
 
17
 
! Отговори
Пурко преди 9 години
Изсече се много гора, това за положението и релефа на нашата страна е пагубно, но това разбира се е само част от проблема....
1
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
всякакъв вид АД- ГАРАНТИРАНО ОТ бостан