Държавата ще стовари върху всеки около 8000 лева задължения

Плащаме средно по 4579 лева под формата на данъци, такси, глоби и лихви
113
Държавата ще стовари върху всеки около 8000 лева задължения
Снимка: Булфото, архив

През 2015 г. държавата ще стовари върху всеки българин около 8000 лева задължения, акцентира "Сега". Това изчисли Институтът за пазарна икономика в анализ на бюджета за догодина, който вече бе приет в парламента на първо четене.

През идните 12 месеца правителството ще вземе от всеки данъкоплатец средно по 4579 лева под формата на данъци, такси, глоби и лихви, за да подсигури разноските на хазната.

А освен това в края на 2015 г. всеки от нас ще носи на плещите си и 3418 лева държавен дълг, който ще трябва да се погасява през следващи години. Бюджетът ще похарчи през 2015 г.за лихви по държавните заеми повече, отколкото за наука, култура и спорт, взети заедно.

"Четири стъпки за по-добри държавни финанси", очертава в "Труд" икономистът Петър Ганев, Институт за пазарна икономика. Той посочва, че в правителствения бюджет за 2015 г. има хронични дефицити и нарушаване на правилата, заложени в Закона за публичните финанси. Бюджет 2015 е бюджет на стагнацията.

Алтернативата, която предлагат от ИПИ, е: На първо място това е фискалната стабилност. Догодина дефицитът трябва да е под 2%.

Вторият фокус е върху растежа и инвестициите. Тук мерките трябва да бъдат не толкова в разходните политики, а по-скоро в посока децентрализация. На трето място - финансирането на здравеопазването е възможно да бъде променено, без да води до дългосрочни фискални проблеми.

Въпросът е дали средствата, които постъпват в системата, ще преминават през монолитната здравна каса, или този модел ще бъде разбит. И четвърто, най-голямото предизвикателство сега е, че не се създават нови работни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
1
 
2
 
! Отговори
123 преди 9 години
До АнонименНападжийте блокират сметките. ЗА миналата година на 2 пъти ме блокнаха
44
3
 
35
 
! Отговори
Shark преди 9 години
Ми като мълчим и плащаме така ще е. Хората блокираха летища, ж.п транспорт, кво ли не, а ние... Само ревем по форумите и ей сега още февруари ще се подредите на опашки пред данъчните. Мизерни хорица сме българите. Наистина, 500г турско не са ни заличили като нация, а тея продажници за 25 г съсипаха всичко. На ви демокрация, нали тва искахте, ето ви я, радвайте се!!!
43
2
 
32
 
! Отговори
AAA преди 9 години
Що се трият коментари? Или се връщаме във времената на "желязната завеса" и цензура на словото????????????????????? В статията пише, че има 72 коментара, тука са 60. И мой коментар е изтрит! Днес.бг на чии интереси служите???????????????
42
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Съгласен със всички коментари това е огромна сума. АМИ СПРЕТЕ ДА ПЛАЩАТЕ БЕ,САМО хленчите и се бутате по опашките да си давате парите. На такова стадо,такъв чобанин!
41
2
 
5
 
! Отговори
Интерполация преди 9 години
Интерполация /числов образ/може да направите и за това колко заработвате и трябва да ви плащат . За да получите този образ,трябва да разделите БВП на работещите.Годишно.Заработвате 40 000 , удържат ви 8 000 ,за да плащат пенсии , поддържат образованието и здравеопазването . Чисто ви остава 32 000 . Средната заплата в кеш е 3000 лева.От какво сте недоволни. Но ако и тук направите екстраполация , ще получите , че едни получават по 300 000 , други по 30 000 , а трети само по 3000 ,годишно.
40
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
как 8000 лева. Че те някой даже и да искат не могат да дадът толкова пари бе... Май май ще се посещават терминали 1 и 2
39
1
 
26
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Още от турско робство българските чорбаджии отлично знаят, че на *** гърба е як и може да понесе много поголеми тежести. Сегашните чорбаджии обаче не виждат/или жумят и с двете/, че всеки си хваща пътя и бяга от" земния рай". И серсемите тук остават все помалко! На всичкото отгоре ще ги карат ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да гласуват !. Не стига това, ами базикат емигрантите и те да гласуват за тях. В Конституцията изрично пише КОЙ Е БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИН който плаща данъци !Увеличете партийните субсидии!!
38
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Явно Гербаджиите и Костоваците си мислят че след като татко и баща са синоними могат да имат татковината за бащиния
37
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ебола е като хрема сравнение на гербаджийската чума
36
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така се заробва народ, чрез дълг.
35
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
само секс на овцете
34
2
 
5
 
! Отговори
stoqn petrov преди 9 години
SHTE STOVARI AMA IOK , ZASHYOTO OTIVA DA RABOTA V GERMANIQ DA GO PIQT NASHTE POLITICI
33
4
 
23
 
! Отговори
Кражбата на века преди 9 години
Направете и една сметка , колко ще платят милион и половината работещи в България за изплащането на 3-те милиарда от една банка.Парите изчезхнаха при другарите миналата година , те хвърлиха оставките и казаха искаме избори , отидоха в опозиция и не минаха месец , два и същия филм.Нагли та нагли , все едно нищо не се е случило , готови били да се връщали във властта .До нова година хората ще си вземат парите от банката и пито платено , от работещите , а виновните още броят откраднатото
32
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
да и *** майката на държавата и на овцеподобните и граждани
31
2
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
Така , като гледам индексирането на пенсиите , не може ли ДЪРЖАВАТА да стовари върху мен 0.80 стотинки , а примерно на г,-жа Бориславова,г-та Донев, Плевенлиев и прочее по 8 мил. лв. Просто някакво съотнощение от сумите които идват при мен и и при тях?????
30
2
 
2
 
! Отговори
hm преди 9 години
Super neadekvatna statiq.
29
1
 
30
 
! Отговори
Емигрирал преди 9 години
Така ли? Ми значи няма да правя БЪЛГАРСКО ГРАЖДАНСТВО на детето ми!
28
3
 
26
 
! Отговори
магив преди 9 години
Доиде боико и доиде мизерията,отвличаниятя,изчезват хора.абе мутра.
27
7
 
27
 
! Отговори
Да преди 9 години
Преди една година писах по сайтовете че ще търсите Орешарски. Тогава *** пищяха за 1 милиард които щел да вземе Орешарски за да плати на бизнес това което държавата му дължи.Тиквата вече колко взе 8 милиарда още колко ще вземе бол-ка.Предлагам хората които сме против това правителство просто да спрем да плащаме данъци да ги плащат ТИКВИТЕ прости които са гласували за ГЕРБ и РБ
26
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ААА не, отказвам...Да ги плащат всички гласували за Тиквуня... Вече дори съм съгласна да отцепим парче земя, в която да се настанят всички негови фенове,фенки и дълговете, които трупа. Да си вземат и президентчето и да си строят идилията...